onsdag, mars 16, 2016

Anders Brørby – Nihil (album anm.)

Det er en klar utvikling i Anders Brørbys solokarriere der han han har søkt sitt uttrykk. Det har han gjort i mellom akustiske lydbilder og mer elektroniske landskap. Med Nihil er det å håpe han har funnet sitt uttrykk for dette albumet er magisk vakkert og viser en komponist og utøver som har funnet ett uttrykk som er inkluderende, men samtidig mørkt og kjølig. Det tar lytteren fra første sekund og slipper aldri taket og når platen er ferdig må man ha mer. 

Det er vanskelig å beskrive musikken da den svever mellom sjangre og er tidvis field recording basert, for å skli nesten ubemerket inn i en glitchende industriell ambient sekvens. Brørby har hentet lyder, uttrykk, inspirasjon fra så mange kilder og samtidig sydd dette lappeteppet av inntrykk og uttrykk sammen i ett særdeles helstøpt album.

De 10 komposisjonene som utgjør Nihil er små gløtt inn i ett mørke som kunne vært hentet fra Eraserhead eller Bad Boy Bubby. Filmmusikk for dommedagsfilmer som er alt annet enn actionfylte. Filmer som viser glimt av håp men som mest av alt er dystre mesterverk. Filmer som aldri ville ha blitt det de er uten musikken for å frembringe den mørke siden i sinnet. Sånn er dette albumet. Det er tidvis kølsvart, men likefullt glimter det til med sol bakom skyene. Men det varer ikke lenge før det mørkner igjen.

Musikalskt er dette først og fremst dark ambient. Artister som Biosphere og Erik Wøllo i sine mørkeste hjørner er de nærmeste preferansene på de lyseste sidene på dette albumet. På den andre siden har vi Are MundalLasse Marhaug og Bjørn Hatterud i sine mest ambiente øyeblikk. Innimellom der tetter Anders Brørby ett hull.

Med Nihil legger Brørby inn den sterkeste søknaden til årets album i år. Faktisk er dette en av de beste norske albumene innen dark ambient noensinne. Selv internasjonalt bør denne vekke betydelig oppmerksomhet og bør falle i smak for alt fra electronica fans til de som sverger til elektronisk kraut. At den engelske labelen Gizen har signet Brørby viser at han har potensiale til å nå langt utover landegrensen med sin musikk. Vel fortjent.

Albumet kommer i et begrenset opplag av 175 eksemplarer, nå førstkommende fredag (18 mars) på CD. Dette er andre album i en ny serie fra Gizen som heter Dark Peak. Innpakningen står i stil til musikken. Mørk, litt udefinerbart og innbyr til forundring og utforskning. Gjør deg selv en tjeneste og invester i dette albumet for dette blir en klassiker, det tørr jeg garantere.