fredag, februar 05, 2016

Bol&Snah – So? What? (album anm.)

jazztrioen Tor Haugerud (trommer) Ståle Storløkken (tangenter) og Tone Åse (vokal/elektronikk) som er kjent som BOL, har siden starten gått nye og uventede veier. Gjerne i selskap med kollegaer fra de mest anerkjente nivåer. På forrige album, Numb, Number (fra 2012), så inviterte de Snah (gitar) fra Motorpsycho mm og Stian Westerhus (gitar). Et samarbeide som tydeligvis ga mersmak. For i fjor høst var de tilbake med nytt album, også denne gangen i lag med Snah, nå som det mer permanente prosjektet Bol&Snah.

Som sist knuser de båser og stereotype oppfattinger på hva jazz og rock skal høres ut som. Som en isbryter i sjangerfacistenes aller helligste brøyter de seg vei og viser at sjangerblanding er veien å gå. Det er artister/band/prosjekter som tør og har kunnskap nok til å fusjonere uttrykk på tvers av sjangere, som i dette tilfellet, som viser vei inn i framtiden. Vi trenger selvsagt de som holder i hevd de konservative holdningene til hva jazz, rock og andre sjangere er, men det er isbryterne som baner veien fremover, som utvikler musikken. Spesielt jazzen har jo vært en isbryter i seg selv, og i de senere årene spesielt norsk jazz.

So? What? Er uten tvil ett gløtt inn i framtiden og da meget trygt basert i tradisjoner og sjangere. Her hører man preferanser til melodisk jazz som Terje Rypdal har perfeksjonert, via sekvenser som kunne vært hentet fra noe Santana har gjort i sin storhetstid på 1970-tallet til saftig riffbasert rock som man kjenner med Motorpsycho via postpunkens irrganger i en This Heat aktig tilnærming. Åpningslåten er ett godt eksempel på hva albumet inneholder. Det åpner en introsekvens som nærmest er minimalistisk med Åses vokal trygt plassert i lydbildet som man kjenner f.eks, Sidsel Endresen. Låten eksploderer brått inn i en progrock preget som kan høres ut som Pink Floyd rundt Meddle tiden, som trekker seg tilbake til det minimalistiske i korte sekvenser, i en sekvens senere er man nærmest inn i frijazzen i noen sekunder før låta er tilbake i en mektig progtradisjon.

Denne blandingen av sjangere i en og samme komposisjon ville man kanskje tro ville høres fragmentert og usammenhengende ut. Ikke med Bol&Snah, mest av alt fordi låtene er så sterke og går som en rød tråd igjennom enhver musikalsk utflukt. I tillegg er Åses vokal så sterk og særpregende at den skjærer igjennom og binder opp alt og skaper en unik helhet. Ikke minst når de eksperimenterer med lydbilder som kunne vært hentet fra støykonserter, eller kanskje contemporary music. Sett så dette i sammenheng med tekster delvis skrevet av Åse og delvis av Rolf Jacobsen (og oversatt til engelsk). Tekster som drar lytteren enda lengre inn i Bol&Snahs musikalske univers.

Det er bare å oppgi enhver mostand, for So? What? er en kraftig fryd for øret og burde være en selvfølge for enhver som liker musikk. Dette er sjangerknusing på sitt mest innsmygende og vakre. Dette er en klassiker for de som søker det uimotståelige. Start med So? What? og utforsk deg bakover i Bol (med og uten Snah) sin katalog. Det fortjener du.

De gjør to konserter i nærmeste framtid, med håp om at de gjør en utvidet Norgesturne snarest. Flere plasser fortjener deres oppmerksomhet;
9/2 Trøndertun
11/2 Tromsø