torsdag, januar 28, 2016

Flax sitt første album er 40 år i dag

I dag på dagen er det 40 år siden Flax fikk utgitt sitt første album "One". Med det kom også Norge på heavy metal kartet. Flere band hadde levert album/låter som var i nærheten av heavy metal, men med "One" fikk Norge sitt første rendyrkede heavy metal album.

På det tidspunktet albumet kom ut var bandet oppløst, og promoteringen besto stort sett i en annonse i VG! Faktisk viste ikke bandmedlemmene om at platen var ute før de leste om det i avisen. Albumet ble ikke fulgt opp med noen konserter, pressekonferanser eller omfattende annonsering. Til tross for det var det da noen sjeler som luktet gull og investerte i albumet.

I etterkant har førsteutgaven blitt omsatt for betydelige pengeverdier (ca 7500 på Ebay er rekorden der), pirat presset og reutgitt flere ganger. Dette blir selvfølgelig behørig markert på Flax sin Facebook. Der kan man lese vokalist Hermod Falch sin opplevelse av utgivelsen og litt om hva som har skjedd i etterkant. Her er et lite utdrag;
"Bandet tok pause høsten 1975 og var ikke-fungerende da albumet kom ut. Dermed tok Phonogram grep og laget tittelen: ONE. De hyret fotograf og sendte oss på en en-dags foto-session på Bygdøy, i surt og kaldt oktobervær i 1975.

Phonogram fikk ferdige taper fra Scanax Studio, for slikk og ingenting. Totalt NOK 3000 kan jeg huske. Dermed spanderte plateselskapet dobbelt cover, fikk trykt opp lanseringsbilder, bl.a bandbildet med politibilen, som jaktet på oss hele dagen. Albumet ble sluppet med en liten notis i VG. Ingen pressekonferanse. Ingenting skjedde rundt utgivelsen. Jeg visste ikke om utgivelsen før jeg leste det lille notatet i VG."