torsdag, september 10, 2015

Finn Coren - På jorden et sted (album anm.)

Finn Coren er tilbake med sitt tredje album "På jorden et sted", som kommer i serien "Nordiske Lyrikere". I motsetning til de to forrige, er ikke dette albumet basert på en dikter, men her har han tonsatte enkeltdikt fra ikke mindre enn 14 nordiske lyrikere.

Dette er sanger Finn Coren har skrevet innimellom sine to kritikerroste prosjekter på 2000-tallet, albumene "Idraumar fær du - dikt av Olav H. Hauge" (2008) og "Mitt hjerte - dikt av Jens Bjørneboe" (2011). Således må det sies at dette albumet i tematikk og musikk legger seg opp til disse, uten at de direkte kan sammenlignes, selvsagt. Men diktets tekst er hovedbasis. Rundt dette har Coren bygd opp, kanskje rettere sagt, underbygd diktenes innhold til noe mer enn ord i en bok.

Her lever ordene og får ett nytt liv som forhåpentligvis vil nå langt utover kretsen av de som ennå leser dikt. Formen lider under manglende interesse, nesten på kunstig åndedrett. Her gjør Coren diktene en stor tjeneste, ja faktisk bringer han de fram og aktualiserer dem og viser deres iboende styrke og skjønnhet.

Musikken tar aldri overhånd og lar innholdet i ordene være det bærende element. Der noen dikt er minimalt akkompagnert med Corens vokal og akustisk gitar, har andre mer fyldig lydbilde, men som sagt aldri for mye, bare underbyggende. Dette er en form som Finn Coren har bevist gang på gang at han behersker bedre enn de fleste, så også denne gang.

"På jorden et sted" er nok ett solid album fra Corens hånd som trygt anbefales alle som er opptatt av ordets betydning i såvell diktning som i musikken. Det er svært lenge siden noen har klart å aktualisere nordisk diktertradisjon på en så overbevisende måte som Coren har gjort med dette albumet. Dette bør alle ihvertfall låne sitt øre til, men vær oppmerksom på at det krever minst tre avspillinger og da garanterer jeg at det vil gro og du som lytter vil la deg begeistre. I hvertfall de av dere som er åpne for en kommende klassiker.

Albumet er ute 18 september på CD og på alt av strømmetjenester.