lørdag, desember 06, 2014

Ketil Hardy – Rockography (bok anm.)

Bøker er de nye musikkalbumene var det noen som sa for en stund siden, og sannelig tror jeg vedkommende har fått rett. Det kommer masse bøker og de har en svært høy kvalitet. En av disse er den siste rockefotoboka til Ketil Hardy, som har fått tittelen «Rockography».

Boken har undertittel; Konsertbilder fra Skien/Porsgrunn/Telemark, og meddet  oppsummerer man egentlig perfekt hva innholdet er, for det er minimalt med tekst. Dvs. her og der duker det opp noen tekster om alt fra Rockeklubben i Porsgrunn til Neperud, og det er innimellom gjort plass til noen promofotoer fra fotosessions, offstage. Bildene er i hovedsak svart/hvitt og ett for hver side av denne coffee table size boken. Men også her er det unntak, noen er i farger men da ikke så fargerike at de bryter stemningen.

Bildene får stå for seg selv og fortelle sin historie rent visuelt i denne boken, for som sagt har det skrevne ord fått vike plass kameraets frosne øyeblikk. Så kan virkelig et foto alene si nok til å forsvare en hel fotobok? Svaret er definitivt ja. Hardys bok viser nettopp det enten det er lokale pønk favorittene Edgars, de nasjonale heltene i Kaizers orchestra eller internasjonale stjerner som Ian Anderson i Jethro Tull. De og svært mange fler er representert i boka.

Hardy har en lengre karriere bak seg som fotograf på konserter, for plateomslag, plakater etc og det vises i bildene. Det er jo en skam at mannen ikke er proff fotograf for kvaliteten i hans arbeid ville ha økt interessen til enhver konsertomtale. Denne mannen vet hva han gjør og sånt blir det kunst av. Når man sitter å ser på bilder av en konsert med et band man aldri har hørt om og kan føle rytmen i musikken og følelsen av trengslen foran scenen og ta del i øyeblikkets ekstase da har bildet formidlet noe som egentlig bare kan oppleves med fysisk oppmøte. Å fryse sånne øyeblikk i linsen er enhver fotografs hellige gral.

I Norge har vi heldigvis noen slike fotografer som har det som sin oppgave å hente ut slike fotografier og putte de mellom to permer til almenhetens glede. Hardy er definitivt blant disse. Teknisk sett perfekte foto som har dette ekstra som gjør at man på uforklarlig vis blir sugd inn i situasjonene gang på gang.

«Rockography» er en bok som kan sterkt anbefales for alle som elsker musikkfoto, men også like sterkt til alle de som er levende opptatt av rock generelt. Dette er boken for alle de som var på disse konsertene og like mye for alle oss som ikke var der. Denne boken er en selvfølge i enhver musikkinteresserts bokhylle.