fredag, januar 03, 2014

Ronny Wærnes – Red Square (album anm.)

Dette er ett album som er tatt opp å redigert på microcassette. Jepp de der mikrokassettene man brukte på diktafoner i gamle dager. Albumet kom i serien fra Museum Of Microcassette Art og er kun tilgjengelig som DL fra museets Bandcamp. Utgivelsen kom forøvrig ut på fjorårets siste dag.

I løpet av ca 30 minutter får man field recordinger og rytmiske innslag i skjønn forening. Her er det opptak av gatemusikere, tilfeldige samtaler, rytmiske innslag som er komponert og fremført med presisjon, lyden av plateinnspillinger i det fjerne, kirkeklokker, puballsang mm. Kort sagt en collage av en rekke forskjellige lydkilder. På en merkelig måte henger dette sammen. Det høres ut som en audio rapport med audio kommentarer. Komposisjonen heter Arctic Noise Goes To Dublin og er vel akkurat det. Arktisk støy (stort sett rytmisk støy) vs. Dublins yrende pub og gateliv.

B-siden er av en annen oppbygging. Her er det mer helhetlig lydbilde der field recordings er hovedbasis. I motsetning til A siden har denne lengre sekvenser der det eksperimenteres med forskjellige diskantpregete lydkilder (en slags feedback lyd?). Her er også lengre sekvenser som må betegnes som minimalisme (i alle fall i støykretser) da de inneholder svært lite lyd, som blir avbrutt av sekvenser med maskinlyd, tidvis noe som kan minne om flystøy (?). Komposisjonen heter Bodo-Oslo Connection, noe som nok henspeiler på flytrafikk.

Der side A kan nok virke litt stressende er side B det motsatte. Således viser albumet frem to vidt forskjellige sider av field recordings komponering. To sider som burde være inspirerende for lytteren til å gjøre slike selv, eller bare til ren og skjær underholdning. Uansett ett meget bra album som du bør unne deg å høre.