tirsdag, april 23, 2013

Fezza Ellingsen Dandelion – The Times (album anm.)

Så er Fezza Ellingsen endelig tilbake med ett nytt album. 10 år etter forrige album med Løvetann er prosjektet tilbake under navnet Dandelion og leverer prog rock fra øverste hylle. The Times er en fryd for øret.
Først som sist. Elsker man prog rock er dette ett pliktkjøp, også for de som liker sjangeren. Dette burde også appellere til store grupper av musikkelskere som krever litt mer enn poptekster og lettfattelige harmonier, for det kan man slå fast først som sist, dette er ikke for alle (i den grad noe er for alle). Men forvent deg ikke å høre dette på 9-timen, men heller på ett program av Harald Are Lund.

Dette er klassisk prog med nettopp klassisk musikk i bunnen. Ikke rart at det låter helt naturlig i denne sammenhengen da Ellingsen er Phd-kandidat i musikologi og har en mastergrad i musikkvitenskap fra før av. Mannen vet mer om hva han holder på med enn de aller fleste i sjangeren. Det forklarer muligens fraværet av utgivelser de senere årene.

Tilbake til albumet som følger opp tidligere tiders form og innhold. Det svinger fra noe som tydelig er barokk inspirert til sugende gitarriff som mest forbindes med heavy metal og likefullt holdes alt sammen av ett tema som ligger trygt plassert i prog rocken slik man husker den fra 1970-tallet. Å sammenligne med andre artister blir feil, all den tid denne står så stødig på egne ben.

Med seg har Ellingsen det faste laget i det som på de forrige utgivelsene het Løvetann og nå heter Dandelion. I tillegg dukker Bjørn Haldorsen opp på bass. Ellingsen spilt i lag med sistnevnte i bl.a. St. Helena. Det faste backingbandet er stødige og solide og lar Ellingsen få vist fram sitt talent som musiker og komponist. Også Arve Heløys vokal bør fremheves, da hans operatilnærming i vokalen gir en ekstra dimensjon når denne kombineres med temaer som ligger opp til metal eller mer klassisk musikk.

Dette er rett og slett ett album folk burde unne seg og ta ett realt dypdykk inn i. Sette seg til rette i godstolen, slå av telefonen og lyset og låse døren. Og la ca tre kvarter av ditt liv berikes av stor musikk. Albumet bestiller du her.