tirsdag, mars 12, 2013

Bladed - Once We Were Wild (album anm.)

Definitivt årets andre kandidat til årets album er ute nå. Bladed har levert ett stålsatt album hvor låtene sitter støpt som betong mens interiørarkitektene har gått amok i lydarkivene. Hærlig, rett og slett.

Det første som slår en er bassens fremskutte rolle i lydbildet. Rått og brutal setter den rytmen rett inn i øregangen til lytteren og slipper aldri kontrollen fra seg. Trommene følger opp og fyller ut rytmebildet. Oppå dette er gitar og en rekke andre lydkilder som får lov å leke seg. Til slutt en vokal så stilsikker som det bare går ann. Nå må det sies at ikke alle låtene er så bassorienterte, menn den er grunnsteinen i dette musikalske mesterverket av ett album.

Vokalist mm,: Anita Kaasbøll er også den som har komponert alle låtene og skrudd knottene og skapt ett klokkeklart lydbilde som er både rått og vakkert på samme tid. Albumet er som om Nick Cave skiftet kjønn og skramlet sammen Birthday Party for og lage den perfekte pop/rock plata, og det er faktisk fullt mulig at denne er det. Når det er sagt, dette er Bladed og ingenting annet.

Låtene er fengende og samtidig så spennende at de tåler uhyggelige mange gjennomspillinger. Tekstene må ikke glemmes, da de sitter som støpt inn i låtene som den naturligste ting av verden. De er forøvrig satt sammen av trommeslager Thomas Oxem. Resten av bandet består av Håvard Skaset (gitar) og Guro Skumsnes Moe (bass) og tilsammen er kvartetten utvilsomt noe av det mest spennende og mest kvalitetsorienterte Norge har å by på i det herrens år 2013. Dette er rett og slett vannvittig bra.

Omslaget er utsøkt, så også vinylen. Denne kom ut i 300 eksemplarer med en CD utgave vedlagt, der CDen inneholder ett bonus spor i forhold til vinyl utgaven. Med CDen får man også ett teksthefte.

De konsert arrangørene som sier nei takk til dette bør virkelig finne seg noe annet å gjøre. De første sjansene til å oppleve bandet i levende utfoldelse er;
14 mars Cafe Humbug, Stavanger
16 mars Big Dipper, Oslo