tirsdag, februar 26, 2013

Dreamsville - The Monn Keys på amerikaferd

Nå har Rockheim satt i sammen en utstilling som tar for seg den første norske popeksporten til USA. Det er her snakk om The Monn Keys sitt album Dreamsville.

Kulturhistorikerne André Larsen Avelin og Erik Castberg Tresselt sin interesse i Dreamsville-albumet startet med ett møte i Istanbul i 1998. Der møtte de kunstnere fra kunstnerkollektivet the Tarthouse, fra the Mission District i San Fransisco, som hadde ett sterkt forhold til nettopp Dreamsville albumet. Musikken ble brukt som inspirasjon til fotoshoots, som bakgrunnsmusikk på interne dragshows og som lydspor på kunstfilmer de filmet med super-8 kamera.

Albumet var pionerarbeid. Omslagets futuristiske og lett eksperimentelle form, var nyskapende for sin tid. Panoreringen med vokal i begge kanalene og måten dette ble utført på var nytt (i alle fall i Norge) og det ble laget noe som kan klassifiseres som musikkvideoer til to av låtene. Begge til NRK TV programposten Prospektkortet. Albumet ble utgitt i Europa året etter (1961) med navnet Here Are The Monn Keys, og da med nytt omslag.

Nå får albumet oppmerksomhet i form av egen utstilling og det er også laget ett 12 siders hefte til utstillingen som åpner 28 februar.