mandag, august 13, 2012

Christer Borg - Kampen om Gullskogen (album anm.)

Christer Borg er svært så aktiv musiker fra Salten i Nordland som nå etter en rekke album kommer med et konseptalbum for barn (i alle aldre).

Kampen om Gullskogen er et musikalsk eventyr for barn. I løpet av 14 Borg komposisjoner på indre Salten dialekt (eller nordnorsk som folk sør for fylkesgrensa mellom Nordland og Nord-Trønderlag stort sett kjenner språket som). Grunnen til denne dialekten er nok først og fremst at Christer er fra Fauske opprinnelig, og at han ville lage en eventyrplate for barn i Nord-Norge på et språk som ligger dem nærmere enn mye av det som brukes på barneplater/lydbøker for barn. Borg påpeker at dette ikke utelukker at barn fra resten av landet kan ha glede av platen (eller eventyret som han liker å omtale det som).

Låtene svinger innom stilarter bossanova, visesang, blues og pop/rock. Tanken er at lytterne skal få en naturlig innføring i forskjellige musikkarter, samtidig som de får høre en spennende historie (tekstene er forøvrig trykt på baksiden av en vedlagt plakat). Med stilartene følger også en utvidet instrumentpark i forhold til hva som er vanlig på både barneplater og pop/rock plater nå til dags. Mye pedagogikk ligger i bakgrunnen uten at dette blir sånn moral barne TV som mange har vokst opp med på slutten av 70 tallet og til nær fortid.

Språket er lettfattelig og fremføres med troverdighet, noe som gjør at platen godt kan lyttes på av foreldre, selv om barna ikke vil :-). Musikalsk er dette stålstødig og fremføres med største selvfølgelighet. Så har Borg med seg et felt av svært så dyktige musikere som på hver sitt vis legger sjel og toner til verket. Til slutt har Borgs faste lydmikser (og ofte musiker også) Hallstein Sandvin sydd sammen alt til en lytteopplevelse. Alt i alt burde barn (og vi foreldre) beæres med flere slike barneplater, og for å ha det sagt, dette kan også voksne uten barn lytte til, så lenge man ennå ikke har fornektet barnet i seg.

Her kan man tyvlytte til to av låtene.Om han tar noen låter herfra når han spiller på Parkenfestivalen nå på fredag, er ikke umulig, men det blir vel mer fra Christeriania og de andre albumene.