mandag, april 16, 2012

DO YOU LOVE MELENA? - Marathon (album anm)


Do You Love Melena? består av seks unge menn, blant annet med bakgrunn fra orkestre som Rumble in Rhodos og Pow Pow. Tilsammen flytter de seg vekk fra de lydbildene og smelter sammen i en ny hybrid som de selv kaller de det ny-veiv post-prog.

Det første som slår en er det massive lydbildet. De vil oppnå maximalitet og det har de sannelig gjort ett iherdig forsøk på. Likeledes forstår man fort hvorfor de har puttet prog på sin egen musikalske merkelapp på sitt debutalbum "Marathon". Rytmeskifter er regelen her. Samtidig er ikke dette noen normal prog plate med variasjoner fra det gigantomanistiske til minimalistiske tilnærminger med innslag av preferanser til klassisk musikk. Her er det "rolige" øyeblikk, men de er også fylt opp med lyd og preferansene her ligger mest til 1980-tallets mange rock uttrykk.

Noe som går igjen i lyden er at den minner litt om U2 rundt "The Joshua Tree", ikke minst litt Edge aktig gitarspill her og der bygger opp om det. Samtidig som man skimter både King Crimson og Gentle Giant inni her, men da de mer straighte øyeblikkene dine. Krydder lett med litt Pixies og Undertones og man begynner å nærme seg essensen av dette albumet. Utrolig nok klarer Do You Love Melena? å sy dette sammen så det høres naturlig og flott ut.

Albumet trenger mer enn ett par lytt, men når det først har blitt inntatt i øregangene noen ganger begynner låtene virkelig å gro også. Man oppdager nye klanger og låtene framstår som nye sanger, gang på gang. Ett sikkert tenk på at dette er slitesterkt og tåler mer enn en vinternatt. Dette er musikk til å varme seg på når man trenger en oppstemt lyttestund. Likefullt må man si at lydbildet kunne ha variert litt mer da det høres litt vel likt ut. Albumet som helhet blir selvfølgelig enhetlig men kan også fremstå som litt for likt, med ett unntak i den utrolig vakkre låten "Simultaneous Identities" som i løpet av tett over 9 minutter kunne fanget hvem som helst. Som sagt så skulle det nok ha vært variert litt mer på lydeffektene og arrangeringen, men for all del ikke la det stoppe noen fra å ta et dypdykk i dette overflødighetshornet av ett debutalbum.

Releasekonsert på Blå i Oslo førstkommende fredag. Tror det kan være lureste plassen å oppholde seg i starten av helga.