mandag, mars 19, 2012

Bente Smaavik - 1979-2011 (album anm.)


Bente Smaavik har vært vokalist i mange forskjellige band fra hun som 14 åring debuterte i pønkebandet Per Kleppe & Skattesnylterne i Trondheim en høstdag i 1978. Hadde det ikke vært for disse første generasjons pønkerne så hadde kanskje hun blitt håndballstjerne i stedet, hvem vet. Lang historie kort hun ble heldigvis vokalist. På 1979-2011 ser hun tilbake på en lang og innholdsrik karriere som langt fra er over.

Albumet er satt opp i den rekkefølgen at de nyeste bidragene kommer først og de eldste sist, som av innspillingtekniske begrensninger er like greit. Å ha startet med demo opptak av et pønkeband ville ha gitt helt feilt inntrykk for de som ikke er familiære med Smaaviks karriere.

Etter at hun var ferdig med pønken tidlig på 80-tallet brøt hun tvert over og ble med i det rocka dansebandet Four Jets, deretter i en rekke melodiske metal prosjekter, alt fra Road og Blonde On Blonde til Perfect Crime og TheJan Holberg Project. Alle har sine særpreg men metal er fellesnevner her. Det gjelder også når Smaavik opptrer som solo artist og som gjestevokalist for andre, som f.eks. Jimmy Iversen, en musiker som dukker opp i flere av bandene hun har sunget i. Innimellom typiske supporterlåter enten det gjelder Trondheims Ørn eller NM på ski og en pregløs cover av Donna Summers "Hot Stuff", noe man lett tilgir når resten er så bra.

Musikalsk er dette svært profft utført både på musiker og produsent siden, om enn litt tidstypisk her og der, med ett unntak i Per Kleppe & co som er som sagt ett demo opptak hentet fram fra loftet og utgitt for første gang her. De andre bidragene er utgitt fra før og som sådan viser de en musikalsk reise der en av Norges mest dyktigste metalvokalister prøver seg fram og finner seg selv når hun bidrar på Road og finner Jimmy Iversen (eller omvendt).

Slike samlere har en tendens til å sprike både hit og dit men her er låtene plukket ut med omhu og utgjør tilsammen en svært fin reise igjennom Bente Smaaviks musikalske karriere. Og av låtene som er valgt ut er det på mange måter låter som kanskje ikke er typiske for alle prosjektene, men heller låter som har tålt tidens tann bedre enn andre. F.eks. Four Jets sin låt om Treholtsaken (God tur til Paris) eller Blond On Blonde sin "Love Me Or Leave Me".

Til slutt kommer pønkerne i Per Kleppe & Skattesnylteran hvor alt startet. De åpner med en cover av Adverts som ble bandets signaturlåt og følger opp med deres egen hymne om "Benny bankboks". Sikkerhetsvakten som tømte bankbokser mens han var på jobb og dro til Brazil med innholdet. Faktisk er spranget fra Benny bankboks til Treholt låten overraskende kort og slett ikke så stor som man skulle tro. Alt i alt en meget god samler som alle som liker melodisk metal bør investere i denne, likeledes må jo alle som er opptatt av pønkens inntog i Norge ha denne, da dette er første gang man kan få hørt utdrag av Per Kleppe demoen fra 1979. Låt fra den havner etter alle solemerker også på Vol 5 av Hurra for Norge serien i mai i år.