onsdag, januar 25, 2012

The Beste på CD

Nå er begge albumene til The Beste gjennutgitt på CD til glede for nye og gamle fans, med den klingende tittelen "En sang for åtte kroner....& Blått"

Det er Plastic Strip Press som har sett det som sin oppgave å revitalisere to kritikerroste album som hitill kun har vært tilgjengelig på vinyl, siden midten av 1980-tallet. Releasedato er satt til førstkommende fredag (27/1) og vil i tillegg til CD utgaven også være tilgjengelig igjennom iTunes og Spotify.

I sin tid var The Beste (ordspill på Det beste og The Aller Værste!) en slags norsk rocks supergruppe, med medlemmer fra band som The Aller Værste!, Dumdum Boys og Holy Toy. Bandet oppstod i følge mytene (og presseskrivet) slik; "Etter at en konsert med gruppen Løver og Tigre på Samfunnet i Trondheim i 1983 utviklet seg til en kaotisk og destruktiv affære. Bandleder Sverre Knudsen dro sporenstreks hjem til Wannskrækk-gitarist, Kjartan Kristiansen, med et ønske om å starte et nytt band som beveget seg vekk fra LØTs nihilistiske jazzete punk funk som han følte var i ferd med å bli for dekadent. Knudsen ville sette en hard strek over tidligere musikalske prosjekter og bevege seg tilbake til ”urlåten”. Han ville ta frem kassegitaren og lage sanger, melodier og fortellinger i D-dur og A-moll.

I løpet av natten dannet Knudsen og Kristiansen bandet The BESTE, et bandnavn tatt fra magasinet Det Beste, den norske utgaven av Readers Digest, hvor det norske folk kunne lese om cowboyer, storpolitikk og hete omfavnelser. De fikk med seg trommeslageren Sven Kalmar, gitarist og vokalist Lasse Myrvold og bassisten Harald Øhrn. På bandets andre plate ble Kristiansen byttet ut med mjøsdistriktets store hammondorgelkverner Geir Wentzel. The BESTE skulle som få andre norske band forsøke å øke statusen til norsk låtskriverkunst og identitet, og utvikle norsk til et språk som man kunne skrive alle former for popmusikk på.
"

Begge albumene, En sang for åtte kroner, en lomme full av rusk, og firogtjue troster, i damens rosenbusk (1985) og Blått (1987, og reutgitt i 200 ex en stund senere) er blitt remastret etter alle kunstens regler og bookleten kommer med flere usette bandfotos fra private album, samt linernotes av Ola Bauer og Audun Vinger. Et pliktkjøp for alle som er opptatt av norsk rock med andre ord.