fredag, desember 30, 2011

Hornorkestret - Fjær og jern (album anm.)


Allerede på omslaget aner man at dette er noe utenom det vanlige. Et reinsdyr og et åpent kjøleskap med bandet Hornorkestret og et album med tittelen "Fjær og jern". Enten er dette århundrets kalkun utgivelse eller så er dette banebrytende fantastisk musikk. Av og til griper skjebnen inn og virkeliggjør håp og omskaper det til musikk for evigheten. Så også i dette tilfellet (takk og pris).

Orkestret ble startet i 1999 for å utforske naturlige og akustiske lyder, noe de i all hovedsak også gjør på albumet, med noen få elektriske innslag som ikke får prege lydbildet, men underbygge stemningen. Hovedinstrumenteringen er en variert blanding av reinsdyrgevir som er bestrengede og blir lydbærende ved hjelp av pinner, stokker, stein og knokler. Dette blir så ispedd feltopptak av alt fra pingviner og fjellrype til hval og knirkende båtskrog.

Følelsen av åpne landskap som brer seg utover ditt nærvær har nok aldri før blitt formidlet så virkningsfullt og sterkt som på dette albumet. Samtidig har den en særdeles sterk musikalsk verdi som kommer til overflaten. Av alle utgivelser i 2011 er dette utvilsomt ett av de mest originale og sterkeste både i musikalitet og fremførelse. Av alle coverversjoner som Mari Boine har vært utsatt for har Hornorkestret faktisk gjort en versjon av "Gula Gula" som kommer opp mot originalen i praktfull utførelse og i sin høyst egne tolkning som gir versjonen sitt eget liv.

Dette er et album som strutter av originalitet og sklir under huden på lytteren og setter seg fast for evig og alltid for den som er åpen for ny musikk i ny drakt. Helt klart et album i kategorien "10 album på en øde øy".

Albumet kom ut 12 desember og distribueres av Looop.