onsdag, november 16, 2011

Bernt Erik Pedersen - Kjøtt (bok anmeldelse)

I løpet av 112 sider får man historien om hvordan bandet ble startet. Fra hippie bevegelser og gospel tradisjoner skulle ett av de aller viktigste pønkebandene i Norge oppstå.

Historien om Kjøtt har blitt stemoderlig behandlet av musikkhistorikere hittil. Nå er denne ørkenvandringen over og i denne høstens bokoase for oss som liker å lese om pop og rock, fremstår Bernt Erik Pedersens bok som en av de mest interessante bidragene i bokhylla.

Boken er i hovedsak bygd opp på dybdeintervjuer av de gjenværende medlemmene (Helge Gaarder døde som kjent i våren 2004, RIP), i tillegg til avisutklipp og enkelte bøker som er innom bandets historie. Tilsammen har Pedersen klart å skape en levende og lettlest historie som på mange måter knuser mytene om den stenharde konfrontasjonslinjen mellom hippier og pønkere, for ikke å snakke om mot raddiser med bakgrunn fra gospelkor.

Boken kommer med masse nye opplysninger som ikke tidligere har vært publisert. Det vinner den stort på og er derfor en selvfølgelighet i enhver boksamling om norsk populærmusikk. Det eneste som trekker ned er mangel på illustrasjoner. Vel å bra å beskrive covre og vedlegg osv men illustrasjoner kan som kjent si mer enn 1000 ord. Likeledes hadde det vært kjekt med en fullstendig diskografi på slutten. Disse er ikke av avgjørende betydning da man kan finne alt dette på Rudis eminente side for Kjøtt på nettet.

Totalt sett er dette en av de bedre bøkene om en norsk artist eller band som er kommet ut i Norge til dags dato. Det er bare å gratulere Pedersen med en solid bok debut og anbefale boken på det varmeste. Måtte den havne under mange juletrær i år.

Boken er en av 11 bøker som utgis i forbindelse av at Morgenbladet har satt opp en liste over de 100 beste albumene i norgeshistorien. Alle 11 er utgitt av Falck forlag. Kjøtt kom forøvrig på en 4 plass.

Pedersen har i tillegg egen blogg om Kjøtt som han bruker til å legge ut ting som ikke er tatt med i boken. Du finner den her.