fredag, oktober 21, 2011

Tromsø elektronika 1984-2011, en diskografi av Robert Dyrnes


Først og fremst, slike publikasjoner trenger vi fler av, deretter mange takk til Robert Dyrnes for å sette sammen dette puslespillet av en diskografi.

Nå har det ligget ute på nettet en diskografi fra Beatservice, men den er for hele landet og den er ikke så oppdatert som denne. Her i heftet form får man også litt flere opplysninger om pressinger etc enn på Beatservice utgaven. Likefullt, mange takk begge to.

Hvorfor trenger man en slik diskografi? Først og fremst fordi dette er nåtidens kulturhistorie og den skal og må tas vare på for kommende generasjoner. For hver år som går forsvinner mer og mer informasjon, og noe nytt dukker opp, men i hovedsak er informasjonsflyten på minus siden. Dernest er det viktig for miljøet å vise til at man er mange og at det er gjort musikk som er utgitt i alle verdens hjørner, faktisk.

Av artistene er nok Bel Canto og Røyksopp mest kjent for folk flest, men under bobler og syder det av innfall og utfall, av artister og utgivelser som svært få har ant eksisterte. Dette er nå dokumentert for ettertiden.

Som lydkulisse til lesningen får man på kjøpet den første norske flexi utgivelsen på over 15 år, i form av en rød flexi med Mental Overdrive. Lekkert og musikalsk representativt for hva elektronika kan være. Litt synd at det ikke er flere låter på flexien, men nå er ikke flexier kjent for sin kapasitet. Men flere låter hadde vist mer av spennvidden.

Så er det noe på minussiden da? I store trekk nei. En og annen språkfanatiker vil nok himle litt over noen skriveleifer, og musikk historikere vil nok sette spørsmålstegn ved utvalget av artister. Spesielt at Dyrnes solo singel er representert, da den ikke inneholder ett hundredels sekund lyd, og således ikke kan være elektronika. Ser man vekk fra slikt er dette en selvfølgelighet i bokhyllen til enhver med ett fnugg av interesse for moderne musikk i Norge i dag. Herved anbefalt og påkrevd i de tusen hjem.