mandag, august 22, 2011

Generell spesiell - Vi må gjørra no! (album anmeldelse)

Generell spesiell har sin opprinnelse fra 1999, men etter at bandets hoved låtskriver Leif Ole gikk bort i Juli 2002 har bandet ligget mer eller mindre på is fram til i fjor. Da ble strofen "En dag skal vi spille inn låtene ordentlig" en realitet og i disse dager foreligger resultatet av 10 dager + noen helgers innspilling og mixing.

"Vi må gjørra no!" er produsert i et lydbilde i krysningspunktet mellom tidlig Raga rockers og DDB, og høres tidvis ut som en myk utgave av Stengte dører og andre ganger som en hardcore utgave av Postgirobygget. Denne vinglingen mellom de musikalske ståstedene gjør at platen virker litt uryddig. Likefullt klarer man å ta seg i å trampe takten og nynne med både her og der. Spesielt låter som "Stå i mot" og "Verneplikt" hadde fortjent et stort publikum. Stå på pønk med fres og holdning, men samtidig med ett vist kommersielt preg som gjør at de kan nå lagt utover vennekretsen.

Tekstene er av den lett nevrotiske pønka tilnærming til verden rundt virkeligheten. Med noen av dem blir nok litt vel intern som f.eks. "Drekker øl". Visesang om å....ja du tippet riktig om å drikke øl. Spesielt de låtene som har mer til felles med den progressive visebølgen på 70-tallet (heldigvis bare noen få slike) er de som ødelegger. Ta vekk de og platen kan fungere som en partyklassiker i lang tid framover. Likefullt burde folk som liker pønk i litt avrunnet versjon så absolutt sjekke ut albumet.