fredag, april 29, 2011

Platebutikkene i Norge

Mens salget av MP3 filer ikke akkurat får platebransjen til å puste lettet ut, så skjer det noe i de uvahengige kretsene. Flere sverger nå til vinyl igjen. Faktisk har vinylsalget økt betraktelig i Norge (og Europa forøvrig) de seneste årene.

Big Dipper i Oslo er en av de mindre uavhengige butikkene som har vinyl som en av sine grunnpilarer i sitt utvalg og dermed også på inntektssiden. Deres nettbutikk vitner da også om at interessen for norsk vinyl er stor da de har en vellfylt avdeling med splitter nye utgivelser. Faktisk går den butikken så bra at de utvider med en splitter ny avdeling i Trondheim, som åpner dørene 5 mai i år. I tillegg gir Big Dipper ut vinyl selv.

I likhet med Big Dipper har Tiger i Oslo basert mye av driften på vinyl. Der Big Dipper er mer orientert mot mainstream er Tiger ekspertene på indie, pønk, industri og andre subsjangere. Også Tiger har en sterk nettkatalog og som Big Dipper har også de eget plateselskap. Tigers selskap Fysisk format fyller 3 år i år og runder året av med å passere 50 utgivelser. I tillegg har de distribusjonsselskapet Diger.

I skarp kontrast til disse solskinnshistoriene melder platebutikken i Bodø at de nå har startet opphørssalget og at ved utgangen av mai er ikke bare Bodø, men Nordland fylke er kjemisk fritt for platebutikker. Riktignok finnes det noen bruktbutikker som har vinyl for salg, men rene platebutikker er det definitivt slutt med. Det er selvsagt en kulturpolitisk skandale og viser bare at man kan ikke stole på kjedenes profittbegjær. De er der kun for pengene dine, ikke for å levere stor kultur. Intet nytt under solen med andre ord. Da er det godt å vite at Big Dipper og Tiger bare ligger noen tastetrykk unna.