onsdag, november 17, 2010

Div artister - With Friends Like These (album anmeldelse)

Sindre Bjerga eier og driver selskapet Gold Soundz. I anledning at han har drevet selskapet i 10 år (og noen år før det igjen som en fanzine med samme navn) så var det på tide å invitere venner og bekjente til en samling på 99 låter (!!). At utgivelsen har bestillingsnummer GS#99 kommer nok derfor ikke som noen tilfeldighet.

Så hva er det så på denne samleren? Vel låtene varierer i tid fra Cock ESPs 5 sekunder lange låter til Jazkamer sin ca 2 minutter lange komposisjon, de aller fleste klokker inn på 40 sekunder eller tett under der. Vi snakker definitivt ikke om popmusikk med andre ord. Musikalsk er spennvidden stor der de fleste eksperimentelle sjangerne er representert fra støymusikk til rytmisk collage via fluxus og improvisasjon. Artistene er for det meste fra den hjemlige scenen men også noen utlendinger er da representert her. Av de mer profilerte kan man nevne Origami Böe, Bjerga/Iversen, Hal McGee og Torstein Wjiik til en rekke mere ukjente artister.

Det er mange artister og mange låter å ta inn over seg på kort tid, likefullt er den gjennomgående kvaliteten på bidragene og originaliteten det som man sitter igjen med som en rød tråd. Samlere har alltid noe kjedelig og uinteressant er jo den kjente tesen om samlere. Vel denne har ingen slike og er de der så går de så fort over i noe lyttervennlig at du klarer ikke å huske det når albumet er over. Mye av æren for dette skal Bjerga ha da låtene er satt sammen på en slik måte at selv om overgangene kan være brutale, blir samlingen helhetlig.

For alle som liker å bli utfordret musikalsk er denne samlingen pensum, likeså for de som elsker eksperimentell musikk. Samlingen er ett overflodhorn av innfall, kreativitet og musikalske preferanser langt utover nedslagsfeltet. Denne er rett og slett en sjelden god samling musikk som svært gjerne kan brukes som innfallsport for de som er nysgjerrige på sjangeren men ikke vet hvor de skal starte. Platen kjøpes direkte fra Bjerga mot €5 (eller 40,- NKR) + porto fra denne mail adr. Det er denne CD-R samlingen i 99 nummererte eksemplarer definitivt verdt.