fredag, oktober 15, 2010

Kassett utstilling i Bergen åpner i dag

Yngre lesere har vel knapt sett en kassett, men det var et av de ledende mediumene for å videreformiddle musikk på i de dager CDen ble lansert og folk ennå kjøpte mer vinyl enn noen andre mediumer. Nå er de vel forsvunnet fra hyllene på bensinstasjonene også, så derfor en utstilling.

Lydgalleriet i samarbeid med Ekko viser utstillingen "Kassett" på USF Verftet i Bergen f.o.m. i dag t.o.m. 14 november. I den annledning utgis det i dag en dobbel samlekassett i 225 eksemplarer med "kassettartister" som per definisjon må ha vært en artist på en eller flere kassettutgivelser fra 1970-tallet og framover og er ennå aktiv som musiker i dag. Samlingen er satt sammen av Lasse Marhaug.

I anledning dagens utstilling og kassett utgivelse vil også to gamle travere i Bergens kunstmusikmiljø ha en live kassett-musikk konsert i Knudsen & Træens spesialinnredede bil. Bilen kjører hver halve time og det er plass til 3 passasjerer. Gratis adgang, først til møllen prinsippet. Knudsen & Træen er en duo bestående av Jørgen Knudsen (Baktruppen, driver +3db og lager musikk til danseforestillinger av bl.a. Karen Foss og Jo Strømgren) og Jørgen Træen (Golden Serenades, Kaptein Kaliber, House of Hiss og Sir Duperman). Denne konserten gjentas fredagen etter, altså den 22. okt. kl 19-21.

Utstillingen KASSETT prøver å fortelle en historie som ennå ikke er fortalt. Lydgalleriet gir deg et historisk riss av kassettutveksling i Norge, og følger linjene i norsk kassettkultur frem til dagens kassettrenessanse, hvor det faktisk er en økning av kassettutgivelser det seneste året, uten at man kan si at formatet har klatret ut av kultkretsene...ennå. Likefullt var kassetten 80-tallets svar på nåtidens CDR. Man tok opp og ga ut uten hensyn til distribusjon, pris eller salgspotensial. Friheten ga seg også utslag i at alle kunne gi ut sin musikk og på den måten er de mest mikroskopiske subsjangre representert i kassettbevegelsen til de mest framtredende artistene som f.eks. når den første offisielle kassettsingelen i Norge kom ut med Jannicke sin "Svake mennesker" i 1981. Så framtredende var kassetter på den tiden at alle ga ut albumene sine både på vinyl og kassett i tillegg til undergrunnsartister som i svært mange tilfeller kun ga ut på kassett.

Mer om utstillingen kan man lese her.