onsdag, august 25, 2010

Di kjipe - Kor e du no? (LP anmeldelse)

Di kjipe fra Bergen er oppløst for en stund siden. Før de la inn årene spilte de inn et album som nå foreligger på vinyl. "Kor e du no?" har blitt et pønkalbum som bandet kan ta fram å mimre til, og det samme kan fansen gjøre. Bandet har opparbeidet seg en betydelig fanskare innen pønk/HC kretser etter en 7" (som også kom ut på Lukket avdeling records) og flere Norgesturneer. Hvorfor hører man fort når man lytter til deres album.

At bandet ble oppløst rett før de skulle spille på by:Larm, hadde fått nytt øvingslokale og hadde en LP inne til pressing er i seg selv oppsiktsvekkende. Men uenigheter om strategi og booking kan som kjent ta knekken på enhver. Likefullt klarte Di kjipe og stable på bena ekte pønk/gammalhardcore fra leveren med inspirasjon fra tidlig britisk punk og amerikansk skatecore fra 80-tallet. At de covrer Circle Jerks sin udødelige klassiker "Wasted" viser at dette er folk som vet å sette pris på sine røtter, og godt er det.

Det må nevnes her at tekstene fremføres på ren dialekt og omhandler alt fra hvor vanskelig det er å få seg damer til den obligatoriske raljeringen over purken via dop, fyll og generell elendighet. Vi snakker her om klassiske temaer for denne sjangeren. Di kjipe klarer samtidig å få tekstene til å høres mer ekte ut enn mange andre, som gjerne høres ut som om de er nødt til å drite ut purken uten helt å vite hvorfor. Her får man virkelig følelsen av at vokalisten har hatt sine døgn i glattcellen og synger fra egne erfaringer.

Det må trekkes fram at lydproduksjonen er lyttervennlig. Man hører vokalen klart og tydelig, instrumentene bader fint i lydbildet uten å grøte til noe, som dessverre litt for ofte forekommer på pønk utgivelser. På toppen av alt ligger det tekstark vedlagt.

I motsetting til mange andre band innen denne typen pønk har Di kjipe klart å lage steintøffe låter som peker tilbake til røttene, til band som UK Subs, Betong hysteria og Svart framtid. Det er faktisk melodier som er lyttervennlige inni i all aggresjonen, pent bedekt med ord som er satt sammen slik at allsangfaktoren kommer fram og gir bandet en stor fordel live. Hvordan de fungerer i konsertsammenheng får man da også høre på platen da side 2 er nettopp et live opptak. Når man får høre et band med god lyd, drivende låter og i tillegg er på høgget, så må man bare si at dette ble et verdig farvel med et band man må håpe tar seg en reunion turne snart.

LPen og annen pønk kan bestilles her.