tirsdag, juli 13, 2010

Ny uke, nye festivaler

Sommertid er festivaltid som nok alle har fått med seg (i allefall nå etter at VM i fotball er over). Så denne uken er det fire festivaler som går av stabelen som er verdt en ekstra oppmerksomhet.Starter denne runden med Støy på landet, og er en av etterhvert en håndfull festivaler som konsentrerer seg rundt støy, industrimusikk, eksperimentell musikk og i ytterste konsekvens avant garde. I tillegg til musikk er det også kunstutstillinger. I motsettning til de fleste andre festivaler er ikke dette en festival hvor man finner ett stort service apparat med dertilhørende logoer nedsauset i ett sterkt kommersielt preg for å få de økonomiske endene til å møtes. Denne festivalen går hvert år av stabelen på en låve ute på rurale strøk (les landsbygda) på Rognes i Trøndelag.

Som ellers om årene er det en fin blanding av internasjonale og nasjonale artister (mest nasjonale faktisk) som viser spennvidden i miljøet og musikken. Dra mørk drone støy til mer mediterende musikk til aggresiv harsh noise. I det hele tatt noe for enhver smak. Årets festival er over to dager og de er førstkommende fredag og lørdag. Til gjenngjeld får man fra moprgen til kveld en rekke spennende artister som f.eks. Linn Halvorsrød (både musiker og kunstutstiller), Electrique Norwegique, Electric Violations Orchestra og Lydhode for å nevne noen.

Blabla festivalen på Sortland har holdt på noen år nå og er godt etablert i musikkmiljøet i regionen. Det viser også årets booking som inkluderer en rekke lokale band, noe som er meget positivt for å opprettholde ett musikkmiljø og ditto et publikum til å komme på festivalen. Denne logiske konsekvensen er det desverre mange festivaler som synder mot, og mon tro om ikke det er en sammenheng mellom manglende lokale artister og konkurs/nedlegging. Nok om det for Blabla er så absolutt blandt de flinkeste til å inkludere lokalmiljøet. I tillegg har de fåytt oppover/nedover artister som Iskald, Æ, The Box of Mothers og Fipp for å nevne noen. I år går den fra 15 til 17 juli.

Bukta er og blir den største festivalen for rockefolket oppe i NordNorge. I år skjer den mellom 15 og 17 juli og de skilter med bl.a. Dinosaur Jr. som headliner. Tett under der finner man en rekke norske artister som Kråkesølv, Big Bang, Sivert Høyem, Hurra torpedo, Hellbillies og Datarock. Bukta er en av de få festivalene det er skrevet bok om (anbefales herved) og som virkelig har satt Tromsø på turnekartet for de som vil opp og fram i rockens verden. I likhet med Midnattsrocken i Finnmark og Parkenfestivalen i Nordland er dette en av de tre store rock begivenheter i løpet av noen hektiske sommermåneder. Bukta er en festival for de som vil ha det de liker fra før og gjerne vil oppdage nye navn. Serlig er festivalen flink til å vise hva som er up and comming i den norske rockefloraen.

Til slutt må man nevne Kartfestivalen på Gvarv i Telemark. Etter eget utsagn er de "Verdens første og eneste heløkologiske musikkfestival". Ikke dårlig. Det er jo hyggelig at stadig flere musikkfestivaler inkluderer miljøvern som en del av deres pakke. Det tjener jo alle sammen på. Musikalsk har Kartfestivalen i år satset på en fin blanding av lokalt, nasjonalt og internasjonale navn. Av sistnevnte kategori nevnes Jethro Tull. Ellers spiller bl.a. Lady Moscow, Katzenjammer, Skambankt, Marjit Vinjerui og Grand Island.