fredag, september 11, 2009

Flere artister klare til årets NØDUTGANG festival

Årets andre bunke av artister som skal opptre på NØDUTGANG festivalen i tidsrommet 22-25 oktober er klart. Som tidligere er dette en blanding av internasjonale artister som aldri har opptrådt i Norge, lokale helter og nasjonale navn på vei opp og fram i bevistheten til det musikkintereserte publikum. Her er de nye navene.

Ilios09: Synkron Ulyd fra Steve NilsenVimeo.

Synkron ulyd kommer fra Harstad og ble etablert i 2003. Begge hadde tidligere spilt i forskjellige band men siden har Ronald Aune Jensen og kompanjongen Michel Diniz de Carvalho samlet som en duo. De har tidligere i år bl.a. opptrådt på Illios festivalen og på Slottsfjell festivalen hvor de ble presentert slik; ....har utviklet seg fra enkle varierende støyfrekvenser, til kompliserte komposisjoner som går amok i variasjoner og kunstneriske uttrykk. Det er et kaos av informasjon og full desorientering i lydlandskapet. Fra det helt rolige og atmosfæriske til en fullblods nord-norsk høststorm. Deres blanding av akustiske og elektroniske elementer er helt spesiell. For å underbygge det musikalske bruker de film og bilder. Synkron Ulyd er en audiovisuell opplevelse som tar deg med til fremmede steder og utfordrer din virkelighetsoppfatning.

Iancu Dumitrescu fra Romania er en av de ledende personligheter i moderne musikk, innen både komposisjon og tolkning. Han er gift med komponisten Ana-Maria Avram og de har mer enn 20 felles CD-utgivelser på deres Edition Modern label. Innspillinger av Dumitrescu verker har også blitt gitt ut av en rekke andre plateselskaper. Begge to kommer til Bodø for å opptre i lag med Bodø Sinfonietta.

Dumitrescus komposisjoner er basert på ultra-spectralism og acousmatics fra et
fenomenologisk synspunkt i følge Ed. Husserl, hvor lyden er gjenstand for analyse
og dissosiasjon, (harmonical multisounds - diagonale lyder) prosesser som
overfører en ekte kraft av forslag og gjennomtrengning.

Han begynte å komponere tidlig på 1970-tallet og i 1976 grunnla han Hyperion Ensemble. Flere av Dumitrescus tidlige verker for solo kontrabass ble innspilt av den kjente avant-garde bassist Fernando Grillo. Dumitrescu har komponert en stor mengde verk for akustiske instrumenter og ensembler, samt verk som kombinerer akustiske og elektroniske lyder, og arbeider bestående utelukkende av tape eller datamaskin. I sin vektlegging av lange toner som gjennomgår transformasjoner av klang, kan Dumitrescus musikk løst grupperes sammen med den italienske komponisten Giacinto Scelsi og med Spectral musikken til rumenske Horatiu
Radulescu
og franske komponister av spektralskolen.

Ana-Maria Avram er en rumensk komponist tilknyttet den spektrale musikktrenden. Sammen med Dumitrescu representerer hun den hyper-spectrale trenden i moderne
avant-garde musikk. Hun er også dirigent av Hyperion Ensemble. Musikken hennes er spektral, acousmatic, heterophonic og foranderlig. Hun har til nå komponert rundt 90 verk, musikk for solister, kammermusikk, musikk for orkester, elektronisk musikk og dataassistert musikk.

Bodø Sinfonietta har gledet Bodø publikummet med en rekke konsertserier og utgivelser innen forskjellige sjangere innenfor avant garde og samtidsmusikk. Siden det ble startet i januar 1999 har de hatt Rolf Lennart Stensø som kunstnerisk leder, inntil han nå i september sluttet for å overta Kringkastingsorkestret. Bodø Sinfonietta har et fast samarbeid med en av de ledende samtismusikk festivalene i verden, Ultima i Oslo, noe som har gjort at de har opptrådt der en rekke ganger. De har også samarbeidet med Musikteatret i Bodø og fått freemført flere operaer. I tillegg har de spilt med både Madrugada og Halvdan Sivertsen. Bodø Sinfonietta er nå også en av tre orkestre som tilsammen utgjør Nord-Norsk symfoniorkester.

Zan Hoffman opptrer med to av sine prosjekter, Bodycocktail og Zanstones. Først nevnte ble stiftet i 1993, mens Zanstones startet han allerede i 1983. Disse to prosjektene vil starte og avslutte Nødutgangfestivalen med sine første norske opptredener. Disse to er helt forskjellige prosjekter hvor amerikaneren Zan Hoffman, fra Louisville, Kentucky, er hovedperson og leder. De er to av tre prosjekter på Hoffmans ZH27 label med til sammen over 100 utgivelser bak seg.

Zanstones konserter er by-spesifikke verk hvor alle lydene er samlet i byen konserten er i og resultatet blir improvisert live. Det er en rekke prosjekter med Zan-samarbeid med hundrevis av artister det siste kvarte århundre. De tett over 20 forskjellige myspace profilene dokumenterer de som fortsatt er aktive. Zanstones nyeste (# 148) "R0AM" er ett i en lang rekke internasjonale samproduksjoner med andre som driver med "home-taping", noe som har opptatt Zan de siste 25 årene. Bodycocktail 141 «Let's Panic Later" er det siste arbeidet i den nye bølgen sanger av Bodycocktail, som har produsert 898 sanger frem til nå. Zanstones har samarbeidet med Famlende Forsøk siden midten av 80-tallet og flere andre norske artister har bidratt i flere av Hoffmans prosjekter.

Hoffman ser frem til å opptre på Nødutgangfestivalen og vil være til stede fra begynnelse til slutt for å snakke om "home-taping" med interesserte engelsktalende entusiaster.PLX-15 er ett av de fremste kultbandene i Norge innen synthkretser. De medvirket bl.a. på den genierklærte samleplaten "Can a Butterfly Smash a Weel?" som ble omtalt som en av de 15 viktigste avant garde utgivelsene i Norge igjennom tidene i The Wire, som er det ledende avantgarde musikkmagasinet i Verden. De gjenoppstod i fjor under Nødutgang festivalen og overbeviste alle om at dette måtte høres igjen. I år som i fjor stiller de som trio med Jon Hveding, Remi Langmo og Lars Nicolaysen.

PLX-15 oppsto tidlig i 1985 og har hatt noen endringer i besetninger og opphold siden den gang, men Hveding og Langmo har vært med hele tiden og Nicolaysen i store deler av bandets levetid.

Hveding og Langmo hadde spilt under flere forskjellige navn før PLX-15, og siden har de spilt i lag i første utgavene av både Manna og HumdinGer. I sistnevnte ble også Nicolaysen med etter hvert. Hveding har hatt en lengre karriere i Oslo band som Bøyen Beng og Behind Bars med mer. Nicolaysen er kjent for solo prosjektet Skjit-Lars og har spilt i Terror for Jesus og spiller nå også i Blaakraft.

Lasse Jensen er opprinnelig fra Bodø men er nå fast stasjonert i Beiarn. Her
har han latt seg inspirere av så vel natur som sine urbane røtter. Musikken
blir til på synth og datamaskin, og er inspirert av både 70 talls prog og
ambient artister. Til sammen blir dette til et unikt lydbilde som er og blir
Jensens eget musikalske univers. Han har opptrådt tidligere på NØDUTGANG festivalen og ut fra demoene han har produsert opp igjennom årene burde det snart være duket for hans debutalbum.

Første artistslipp til årets NØDUTGANG finner du her.