fredag, august 14, 2009

Betty gjør det.....

Så hva er det Betty gjør? Jo hun debuterer som soloartist med et knallsterkt rockalbum med tittelen ”Svart Natt”. Platen er produsert av Ronnie Le Tekrø og distribuert av Bonnier Amigo og skal være i din platebutikk fra mandag 17. august.

Velprodusert er nok det som må sies først. Platen er meget godt produsert så en stor tommel opp for jobben Tekrø har gjort. Han er jo mest kjent som en av Norges fremste gitarfantomer, men her viser han til gangs en annen side av seg selv. Selv på de litt svakere låtene har han klart å flette inn så mye intrikat lyd at dette høres forfriskende ut. Sånt gjør bare produsenter med hjerte for faget og talent nok til å kunne utføre oppdraget.

Betty selv står bak alt av tekster og de fleste av melodiene på dette 11 spor lange albumet. Det som man først legger merke til er de brutalt ærlige tekstene, som sentrerer fra tap av vennskap til søken etter ett saftig knull via en av de sterkeste antidop låtene skapt her på berget. Tekstene kan virke rå på de sarte og forfriskende for de som har vært ute en uværsnatt. At det blir sånn er muligens ikke så rart all den tid Betty var en av Bergens første pønkere (og fortsatt sterke rester av dialekten), før hun flyttet til Trondheim hvor hun roet ned taktene men fortsatte å holde fanen høyt.

Dette er definitivt ikke pønka, men rocken til Betty har noe av den dønn ærligheten som er så forfriskende. Kombiner tekstene med et herlig lydteppe bak som får frem det beste i låtene og som bidrar til å understreke låtenes innhold. ”Skjønner ka eg mener?” synger Betty, og til det må man si et klart ja. Her er det ikke lagt så mye imellom på innhold og utførelse, slik at folk flest burde få med seg hva hun vil med sin musikk. Det er forfriskende å høre noen som behersker morsmålet sitt og flikker det inn i melodier som får rockefoten til å trampe takten i velbehag. Det er nok av norske som tror de synger engelsk og umulig kan vite hva de mumler i mikrofonen, Betty er så absolutt en kraftig motvekt til meningsløs pop. Dette er en rockeplate som kan appellere til popfolket men som vil ha sitt nedslagsfeltet fra straighte rockere til avrundete pønkere, altså de fleste som ennå mener at elektrisk gitar er det mest sensuelle instrumentet som har eksistert på moder jord.

Platen blir fulgt opp med en turne fra 12. september til 1. oktober. Vi kommer tilbake med sted og tid når den turneen nærmer seg avgang.

Linker av interesse; #1 #2 #3 #4 #5 #6