lørdag, mars 07, 2009

Årets festivaler

Den internasjonale urfolksfestivalen Riddu Riddu er en festival alle bør ha fått med seg hvis man elsker festivallivet. Her er urfolkstradisjoner og musikk i fokus igjennom noen hektiske dager med folkeliv og mygg. Til årets festival har de klart å få den smått legendariske Buffy Sainte-Marie. I tillegg vil det bli utstillinger, seminarer og filmer, ja sånn på toppen av all den fantastiske musikken. Flere artister slippes utover høsten, men sjekk ut 15.-19. juli allerede.

Sortlands desidert mest interessante festival slipper navn med ugjevne mellomrom. Til nå er de lokale heltene Peer & the Moondogs, de nasjonale navnene Kollwitz, Tyst!, Quiritatio og det tyske bandet Alpinist klare. Flere kommer. Det kan være at man bør sjekke kalenderen og avsette festivalen ett besøk i tidsrommet 9.-11. juli.

Rock mot Rus arrangeres 3.-5. april i idrettshallen på Andenes og er Nordlands eldste festival i og med at dette blir festival nr 27. Imponerende og serdeles viktig for nye band og artister at de får mulighet til å prøve seg i festivallivet og dermed oppnå erfaringer det ellers er bare mer etablerte artister som får lov til å ta del i. For RMR er først og fremst en amatørfestival der det er ventet ca 60 band/artister fra hele landet. I tillegg er det som vanlig innleid noen mer kjente headlinere som skal stå for underholdningen utover i de små timer. Av sistnevnte kan det nevnes at i år opptrer The Black Sheeps, Dunderbeist og Karpe Diem. Noe for enhver smak med andre ord.

Inferno festivalen er tradisjonen tro like om hjørnet. Påskens største høydepunkt er fullstappet av nasjonale og internasjonale navn som får Oslo til å ryste i sine trosrettninger. Det er rett og slett imponerende hva denne festivalen klarer å dra til vår hovedstad. Les alt om artistene og festivalen i deres magasin som medfølger mars nummeret av Scream Magazine, eller last ned pdf utgaven her.

Som sikkert de mest interesserte har fått med seg har Bodøs mest vant garde festival flyttet fra St. hans tider til tidsrommet 22-25 oktober. Til nå er ingen artister sluppet til årets Nødutgangfestival men hvis ryktene bare er halvsanne blir det nok ett karriere hopp for denne festivalen. Musikk fra Norge lover å holde våre lesere oppdatert når noe nytt skjer, og kan opplyse at Next Life på sin MySpace har oppført Nødutgang 23. okt på sin konserplan. Uansett gratulere med at festivalen endelig er tilgodesett med noen kr over Nordland fylkes kulturbudsjett, det var sannelig på tide.

Musikk fra Norge har tidligere omtat festival døden som avsluttet fjoråret, desto mer hyggelig å melde at Mo i Rana skal få ny festival i form av Verket i følge Rana blad. Profilen er litt uklar ennå men i følge avisen skal festivalen være miljøvennlig og være essensen av Mo. Publikumstaket er satt på 5000 og man håper på 3000. Med tanke på tidligere festivaler på Mo og i nærliggende områder så får man håpe arrangørene har lært av andres feil.

Opp fra festival døden oppstår Hove festivalen uten egentlig annet enn å ha vært utsatt for teknisk KO i form av en konkurs som fikk konkurerende festivalsjefer til å se rødt. Uansett er Hove tilbake til glede for noen og ergrelse for andre.

Årets Parkenfestival begynner å ta form, selv om størsteparten av artistene ikke er sluppet ennå. I tillegg til Thåström som tidligere omtalt, så er nå Big Bang, De lillos og amerikanske N.E.R.D. klare. Artister slippes fortløpende utover våren.

Til årets Bukta Open Air festival er både The Black Sheeps og De lillos klare i tillegg til Canadiske The Sadies og Svenske Bob Hund. Flere navn slippes snart så følg med på hva Tromsøs beste festival klarer å dra frem av artister framover.

Når man er innom Troms så man ikke glemme å besøke årets Karsløy festival 4. - 9. august som er den tiende i rekken, vi gratulerer. Ingen artister er klare men det skal vel mer enn ett jordskjelv til for at Karlsøy Prestegaard spiller.

Nordland MusikFest Uke er som de fleste andre i startgropen når det gjelder å offentliggjøre årets artister, men noen er sluppet. Åge Aleksandersen og Kringkastingsorkesteret er ett av navnene. Av lokale artister er Jan Gunnar Hoff og Bodø sinfonietta klare mens årets Keiservarden konsert blir med Katie Melua. For de som ikke er familiær med hva Keiservarden konserten er for noe så er det en årlig konsert under NMFU på Bodøs fjelltopp Keiservarden hvor det pleier å være i underkant av 3000 mennesker.

Nakkeskudd plater - 5 år med kjærlighet og hat festival vil gå av stabelen i tidsrommet helgen 10-11 juli. Sted, band etc vil vi komme tilbake til når mer er klart. Annledningen er nettopp at Nakkeskudd plater markerer 5 års drift og 13 utgivelser.