tirsdag, februar 03, 2009

De sjernerte – Gutta fra 80 åra (Kræsj Records) CD 09 (anmeldelse)

Endelig! Ett lettelsens sukk brer seg over horden av fanatiske pønksamlere og fans som har siklet over den helligste gralen i Norsk pønk. De sjernerte sin kassett ”Si ja til...” som i 1980 kom ut i ett opplag av ni (9) eksemplarer. Siden da har ryktene gått og kassetten har nok blitt både lengre og bedre for hver ledd den var innom. Nå får man endelig høre selv. Med på denne utgivelsen får man også syv bonuslåter i form av et tidligere uutgitt live opptak fra januar 1980.

Først og fremst er dette standard bootleg lyd hvor ingenting er redigert vekk fra den originale utgivelsen. Det gir den en autensitet som hever inntrykket, samtidig som det nok er hemmende for de som ikke har noe forhold til bandet fra før av. Dette er ikke noen HiFi test plate for å si det sånn. Dette er rå upolert pønk med stor Ø, fra de dager da man var opptatt av å ikke bli for gode på sine instrumenter og det å gjøre det sjøl var det viktigste.

De sjernerte gjorde alt sjøl fra å lage låter som den dag i dag er like dagsaktuelle (”Aldersgrense”, ”Atomkrig”) til å spille inn og utgi musikken selv på eget selskap. Når det nå blir gitt ut på nytt er det bare rett og rimelig at det kommer ut på Kræsj records som har spesialisert seg på å gjenutgi gamle og myteomspunnende kultklassikere. De sjernerte er en del av hjemmeleksen til både pønkere og musikkhistorikere. Det eneste man savner er EPen deres, så hadde platen vært perfekt.