onsdag, mai 21, 2008

Tiger med plateselskap


Tiger er en uavhengig platebutikk og nettbutikk med base i Oslo.

Som uavhengig butikk står vi friere i forhold til utvalg og personlig service. Denne fordelen bruker vi til å nå Tigers fremste mål: Å formidle ny musikk vi liker og synes er viktig, men som ikke nødvendigvis får så mye oppmerksomhet andre steder.
Noen ganger er dette ekstrem musikk på ulike måter, det være seg lofi, støy, krøstpønk eller grind. Andre ganger er det bare ekstremt bra musikk. Denne musikken finner vi ofte hos utenlandske plateselskap og leverandører, men like viktig for Tiger er den norske undergrunnen.
Sjangermessig orienterer vi oss innenfor en inkluderende definisjon av indie/diy/undergrunns-kultur, men tillater oss noen sidesprang siden god musikk kan finnes i alle sjangere dersom man leter og har interesse.

Vi er til for å gi deg nye musikkopplevelser. Bruk oss!

Tigers historie
Kimen til det som idag heter Tiger går tilbake til 1988 da legenariske X-Port Plater lukket platekofferten (bokstavlig talt) for siste gang. Tor André Knudsen hadde vært trofaste kunde hos X-Port Plater og så det skrikende vakuumet etter nedleggelsen. Allerede samme år startet han Den Gode Firkant (Tor André hatet dette navnet som oppstod som et ordspill på Kjetil Andersens kassettlabel Den Onde Sirkel). Den Gode Firkant drev ikke postordre, men solgte plater på undergrunnskonserter i Oslodistriktet. I 1992 slo Den Gode Firkant seg sammen med Knallsyndikatet, et lite uavhengig plateselskap fra Trondheim, kjøpte opp restene av X-Port Plater og skiftet navn til Progress. Dette var også året da Tor André byttet skrivemaskinen med et hypermoderne Pentium PC! Grunnsteinen for et imperium var lagt...

Progress bestod av en plateselskapdel som ble drevet fra Trondheim og en postordredel som ble drevet fra kjelleren til Tor André i Lillosæterveien i Oslo. I årene fremover vokste postordredelen kraftig og antallet dugnadsarbeidere økte. Regelmessige kataloger ble trykket og sendt ut til alle Norges avkroker. Dersom man ringte og gjorde en avtale først, var det også mulig å komme innom den allerede dengang legenariske kjelleren i Lillosæterveien og kjøpe plater.
I årene fremover var det mange personer innom og gjorde små og store løft i den gode musikkens tjeneste, men den store satsningen kom først i 1995 da Martin Kvist og Tor André mer eller mindre jobbet døgnet rundt i kjelleren i Lillosæterveien. I denne perioden bygget Tiger store deler av sitt internasjonale nettverk og samarbeidet nært med de dengang "up and coming"-plateselskapene Victory, Trustkil, Asian Man og Deep Elm for å nevne noen.

I 1996 avsluttet Tor André samarbeidet med Progress og stiftet aksjeselskapet Tiger Mailorder. Etter åtte år med postordre ble det store skrittet tatt: I 1996 åpnet Tiger en butikk i Oslo sentrum. Da butikken åpnet butikken ved Youngstorget, ble utvalget utvidet til å inkludere mer garagerock, indierock/pop og LoFi/eksperimentell musikk, i tillegg til hardcore og punk.

Samtidig som Tiger fikk butikklokale i sentrum, ble det også startet et selskap som bla. ga ut de første platene til Gluecifer, Abnormal, Dogpile og Poppets. Ved siden av butikkdriften i Oslo fortsatte postordren å være en satsning med utsending av Tigernyhetsskriv. I alt kom det 12 trykkte nyhetsskriv. Det siste kom i 2001. Tor André drev butikken frem til mandag 29. mars 2004, da han ikke lenger kom på jobb. Tor André døde av hjerneinfarkt bare 36 år gammel. Kristian Kallevik, som jobbet på Tiger da Tor André døde, overtok som daglig leder etter den tragiske hendelsen.

mandag, mai 19, 2008

Karlsøy Prestegaard på CD


Karlsøy Prestegaard - "Dyret (666)/Barn av lyset" CD
Katalognummer: SPUD012
Smart Patrol Records 2008
Slippdato: 13.06.08

Karlsøy Prestegaard er et av de mest myteomspunnede bandene ut av Troms og nordnorge. Og ikke uten grunn. Historien bak dette bandet er mildt sagt enestående. Og med de siste års Karlsøyfestival har de befestet sin posisjon som en av de siste alternative bastionene nordpå. Med sin egenpatenterte formel av punk, new-wave og rock akkompagnert av sterke samfunnkritiske tekster på dialekt har de opparbeidet seg en trofast tilhengerskare over hele Norge. Nå har Smart Patrol Records greid å samle LPen "Dyret (666)" og singelen "Barn av lyset" for første gang på CD. På høy tid da Karlsøy Prestegaards beskjedne diskografi hver for seg har gått under hammeren for blodpriser lenge. Endelig kan folk flest stifte bekjentskap med de levende legendene. Lyden har blitt møysommelig restaurert og remastrert så låtene høres nå bedre ut enn noensinne. CDen kommer dessuten i en flott slipcase med en 24-siders booklet med foto, historikk, tekster og et gripende forord av Jørgen Nordeng fra Tungtvann.

NB! Slippfest arrangeres den 13.06.08 på Gamla i Oslo. Konsert med Karlsøy Prestegaard. Support for kvelden er The Replaceable Heads (tidl. Per Ivars Orkester).

(overstående er presseskrivet til den kommende CD reutgivelsen)

Andre linker av interesse på Karlsøy prestegaard; #1 #2 #3 #4 #5 #6 #7 #8 #9 #10

Linker av interesse på Smart Patrol; #1 #2 #3 #4 #5

torsdag, mai 15, 2008

Betong hysteria - Spontan abort (anmeldelse)

Betong hysteriaSpontan abort (Hit Me Records) 7” vinylsingel, gjenutgivelse med ekstra bonus låt i forhold til original utgivelsen.Siden denne kom ut i 1982 ble den presset opp som piratpressing 20 år etter, og nå 26 år senere kom endelig en offisiell pressing. Ikke nok med det, denne har en bonuslåt. Man skulle tro at etter så lang tid så hadde musikken blitt litt datert og uaktuell, men den gang ei. Denne platen slo ned som ett knyttneveslag i Norsk musikkliv i 82 og er like up to date den dag i dag. Riktignok har det kommet og gått noen HC band siden den gang, slik at denne er nok ikke like sjokkerende i dag som i 82, men like aktuell.

Der de formaner at ”Snuten kommer” kan man ennå få følelsen av at politiet er en maktfaktor i hendene på herskerklassen. Dette er og blir protestmusikk som nye generasjoner kan adoptere og føle som sitt, like godt som vi gjorde den gang da for 26 år siden. Det er slikt man kaller klassiker. De som får en slik klassifiseringen er og blir en inngangsbillett for å forstå vår kulturarv. Det er i den klassen denne platen har havnet. Med seg på kjøpet får man låten ”Tredje rike” som de fikk gitt ut på samle LPen ”Framtia er nå”. Det er faktisk alt de fikk gitt ut, så slik sett er dette en diskografi plate fra ett av de viktigste bandene i Norsk pønk noensinne. Har du ikke denne er dette ett 110% pliktkjøp.

Linker av interesse; #1 #2 #3 #4 #5 #6 #7 #8 #9 #10 #11 #12 #13

fredag, mai 09, 2008

Bodø sinfonietta får Bodøs kulturpris for 2008

Bodø sinfonietta har blitt tildelt Bodø kommunes kulturpris for 2008. Prisen er på 25 000,- kr og er en annerkjennelse for deres kunstneriske virksomhet.

For de som vil oppleve sinfoniettaen i aksjon kan man møte opp i Bodø kulturhus 28 mai. Da vil de avholde en kammerkonsert hvor de vil framføre verker av Heiner Göbbels og Rolf Wallin.

Betong hysteria avlyser

Som tidligere nevnt her på Musikk fra Norge skulle Betong hysteria ha reunionkonsert i Oslo 23 mai i år. Denne er nå avlyst uten at det er kommet noen offisiell forklaring.

mandag, mai 05, 2008

NØDUTGANG 2008 programmet klart


Så er endelig hele programmet for NØDUTGANG 2008 klart. Det ser slik ut;

Torsdag 12. juni @ Gimle
Dører åpner kl 19:00. Konsertstart kl 20:00. Billettpris; 30,-/50,- NOK.
(med arr: X Rockeklubb)

NXP (m/Juryen)
Scared Dog
Hr. Vandal
Julius Androide
Torstein Wjiik
Bagio (TY)

Fredag 13. juni @ Bodø kunstforening
Konsertstart kl 18:00. GRATIS.

Lasse Jensen
Exacerbate
Zoë Skoulding (w/Alan Holmes) (UK)

Fredag 13. juni @ Sinus
Dører åpner kl 20:00. Konsertstart kl 21:00.
Billettpris; 100,- NOK.

DJ-Rbruun
Metrognom
Divide Pepe (film, IT)
KK Null (JPN)
PLX-15
Famlende Forsøk
art-errorist aka Jean-Hervé Peron (TY/FR)

Lørdag 14. juni @ Sinus
Dører åpner kl 20:00. Konsertstart kl 21:00.
Billettpris; 100,- NOK.

DJ-Rbruun
USB (performance)
Blaakraft
Bjerga/Iversen
Tognazzi featuring Haddy
Divide Pepe (film, IT)
Varde
Jazzkammer
La STPO (FR)

Søndag 15. juni @ Bremnes fort
Konsertstart kl 15:00. GRATIS.
NB: temperaturen på innsiden er ca. 4 grader konstant!!

Laup String Quartet
Linn Halvorsrød
Ralph und Ralph m/Ronny Wærnes

Av de mange godbitene er i allefall gjennforeningen av 80 talls heltene; Famlende forsøk noe å se fram til. Etter at de mer eller mindre har vært oppløste siden 2003 har Nødutgang gjenget klart å friste Silicon Valley bandet til å opptre igjen. Vi snakker med andre ord om en unik mulighet til å se ett av de viktigste bandene fra kassettbølgen på 80 tallet. Andre gjennforeninger inkluderer ett annet 80talls fenomen, nemlig PLX-15. Med sin pre techno/synthpønk sjarmerte de de som kom i deres vei.

Av nyere artister er det gledelig å se at Linn Halvorsrød tar turen til Bodø. Hun er omtalt som den nye Maja Ratkje, men høres mer ut som Linn Halvorsrød. Torstein Wjiik og Stavangerduoen Bjerga/Iversen blir regnet som de mest spennende navnene innen norsk noise, der disse beveger seg i hver sin ytterkant av det begrepet.

At gamle travere som Jazzkammer og tildels MetroGnom besøker festivalen er så absolutt ett par +. Tognazzi er Thomas Robsahm fra White Lord Jesus mm sitt solo prosjekt. Han har med seg Norges soulstemme nr. 1; Haddy N'jie på vokal for annledningen. I tillegg skal de lokale artistene Laup String Quartet, Scared Dog og NXP konsert debutere. Sistnevnte har vært studio artist med utgivelser siden midten av 80 tallet så det var vel på tide med en debut konsert. I det hele tatt ett program som burde tiltale de fleste.

Mer info om Nødutgang finner du på deres www, MySpace og Facebook.

Andre linker av interesse; #1 #2 #3