onsdag, mai 21, 2008

Tiger med plateselskap


Tiger er en uavhengig platebutikk og nettbutikk med base i Oslo.

Som uavhengig butikk står vi friere i forhold til utvalg og personlig service. Denne fordelen bruker vi til å nå Tigers fremste mål: Å formidle ny musikk vi liker og synes er viktig, men som ikke nødvendigvis får så mye oppmerksomhet andre steder.
Noen ganger er dette ekstrem musikk på ulike måter, det være seg lofi, støy, krøstpønk eller grind. Andre ganger er det bare ekstremt bra musikk. Denne musikken finner vi ofte hos utenlandske plateselskap og leverandører, men like viktig for Tiger er den norske undergrunnen.
Sjangermessig orienterer vi oss innenfor en inkluderende definisjon av indie/diy/undergrunns-kultur, men tillater oss noen sidesprang siden god musikk kan finnes i alle sjangere dersom man leter og har interesse.

Vi er til for å gi deg nye musikkopplevelser. Bruk oss!

Tigers historie
Kimen til det som idag heter Tiger går tilbake til 1988 da legenariske X-Port Plater lukket platekofferten (bokstavlig talt) for siste gang. Tor André Knudsen hadde vært trofaste kunde hos X-Port Plater og så det skrikende vakuumet etter nedleggelsen. Allerede samme år startet han Den Gode Firkant (Tor André hatet dette navnet som oppstod som et ordspill på Kjetil Andersens kassettlabel Den Onde Sirkel). Den Gode Firkant drev ikke postordre, men solgte plater på undergrunnskonserter i Oslodistriktet. I 1992 slo Den Gode Firkant seg sammen med Knallsyndikatet, et lite uavhengig plateselskap fra Trondheim, kjøpte opp restene av X-Port Plater og skiftet navn til Progress. Dette var også året da Tor André byttet skrivemaskinen med et hypermoderne Pentium PC! Grunnsteinen for et imperium var lagt...

Progress bestod av en plateselskapdel som ble drevet fra Trondheim og en postordredel som ble drevet fra kjelleren til Tor André i Lillosæterveien i Oslo. I årene fremover vokste postordredelen kraftig og antallet dugnadsarbeidere økte. Regelmessige kataloger ble trykket og sendt ut til alle Norges avkroker. Dersom man ringte og gjorde en avtale først, var det også mulig å komme innom den allerede dengang legenariske kjelleren i Lillosæterveien og kjøpe plater.
I årene fremover var det mange personer innom og gjorde små og store løft i den gode musikkens tjeneste, men den store satsningen kom først i 1995 da Martin Kvist og Tor André mer eller mindre jobbet døgnet rundt i kjelleren i Lillosæterveien. I denne perioden bygget Tiger store deler av sitt internasjonale nettverk og samarbeidet nært med de dengang "up and coming"-plateselskapene Victory, Trustkil, Asian Man og Deep Elm for å nevne noen.

I 1996 avsluttet Tor André samarbeidet med Progress og stiftet aksjeselskapet Tiger Mailorder. Etter åtte år med postordre ble det store skrittet tatt: I 1996 åpnet Tiger en butikk i Oslo sentrum. Da butikken åpnet butikken ved Youngstorget, ble utvalget utvidet til å inkludere mer garagerock, indierock/pop og LoFi/eksperimentell musikk, i tillegg til hardcore og punk.

Samtidig som Tiger fikk butikklokale i sentrum, ble det også startet et selskap som bla. ga ut de første platene til Gluecifer, Abnormal, Dogpile og Poppets. Ved siden av butikkdriften i Oslo fortsatte postordren å være en satsning med utsending av Tigernyhetsskriv. I alt kom det 12 trykkte nyhetsskriv. Det siste kom i 2001. Tor André drev butikken frem til mandag 29. mars 2004, da han ikke lenger kom på jobb. Tor André døde av hjerneinfarkt bare 36 år gammel. Kristian Kallevik, som jobbet på Tiger da Tor André døde, overtok som daglig leder etter den tragiske hendelsen.