torsdag, september 11, 2008

Ass Time Goes By (bok anmeldelse)

Så er Morten Andersen, Norges ukronete rockefotograf, ute med ny bok. Sist var det ett tverrsnitt av hans fotografier fra rockens sfære i boken "White Nights". Nå er det dypdykk i Turbonegro i tidsrommet 1990 til 1998 vi får ett innblikk i. Det sies at ett bilde kan si mer enn 1000 ord. Det bevises gang på gang i "Ass Time Goes By". Denne boken kan brukes som "lesebok" for å se utviklingen til ett av de mest innflytelsesrike rockebandene i Norsk musikhistorie, den kan også brukes som en snikinnføring i hva 90 tallet gikk ut på i de mer rocka kretsene av vårt langstrakte land. Men først og fremst er den en visuell hyllest til ett av de største bandene i Norsk rock.

Turbonegro er rockeskole, på lik linje med Backstreet Girls, Popul Vuh og The Vanguards. Skal man ha ett fnugg av forståelse for hva Norsk rock er og har vært er det enkelte "hjørnesteinsbedrifter" av noen band, man må gjøre seg kjent med. Turbonegro er ett av disse og kanskje det mest visuelle av dem alle. Det er her "Ass Time Goes By" kommer inn. Bildene viser det visuelle på en sterkere måte enn hva bindsterke verk kunne ha klart. At bildene er i svart/hvitt forsterker den klassiske rockefotoet. Farger forkludrer det essensielle, nemlig øyeblikket. Her er mikrosekunder omgjort til tidløse portretter som viser en hærlig blanding av det dypt alvorlige, det komiske og det som bare skjedde der og da uten at noen noensinne kunne forutse det.
Denne boken er en selvfølge for alle som vil vite mer om, eller vil bli kjent med bandet. Den er også en obligatorisk for alle som vil holde seg oppdatert på hva som skjer i norsk rock. Til slutt en oppfordring til alle landets avisfotografer; anskaffe deg dette verket, se nøye på hvert bilde i boken og så tenk deg to ganger før du lar redaksjonen i avisa eller magasinet de jobber for, få tilgang til bildene dine. Det er slike bilder som gjør teksten til sidefyll og ikke omvendt.

Boken er å få kjøpt fra alle seriøse bokhandlere, og har de ikke den inne så må de sporenstreks bestille den inn (husk å oppgi ISBN 978-82-995326-5-5). Ennå ikke i mål? Bestill den direkte fra forlaget; Hit Me!