tirsdag, april 01, 2008

Marhaug, Fetveit, Stockhausen på Henie Onstad 6. april

Pauline Hall-prisen deles ut på Henie Onstad Kunstsenter søndag 6. april kl. 13.00. I tillegg blir det urframføring av Lasse Marhaug, video framvisning (ca 30 min) av Stockhausen som arbeider på HOK i 1968!, konserter av Håvard Wiik / Harald Fetveit & Hild Sofie Tafjord.

Fra presseskrivet;

Ny Musikk har opprettet en rykende fersk pris i forbindelse med vårt syttiårsjubileum. Prisen skal bidra til å synliggjøre det brennende engasjementet og den innbitte idealismen som hersker i det norske miljøet for eksperimentell musikk!

Pauline Hall grunnla Ny Musikk på Hotel Continental 17. september 1938. Hun så det som sin plikt å bringe frem nye musikkformer, uavhengig av hennes eget kunstsyn som komponist. Da Nam June Paik lagde ”skandale” med sin performance på Kunst og Håndverksskolen i 1961 (hvor han obduserte et gammelt piano, bombarderte publikum med erter, innsåpet og klippet slipset av diverse tilskuere, og til slutt druknet sine sorger i et velfylt badekar) sto Hall frem på TV med et kompromissløst forsvar for Paik, selv om hun personlig ikke var så begeistret for arbeidet hans. Siden 1938 har Ny Musikk vært den eksperimentelle musikkens grasrotorganisasjon som har jobbet hardt for å vise nye musikalske strømninger i Norge, og mange mennesker har lagt ned et stort antall arbeidstimer for å kunne få det til.

Ny Musikk skal gi Pauline Hall-prisen til en ildsjel som i Halls ånd har vist stort engasjement og nedlagt et betydelig frivillig arbeid for den radikale, eksperimentelle og sjangeroverskridende musikken i Norge! Prisen er på kr. 10.000,-

Ny Musikk er glade for å kunne dele ut prisen på Henie Onstad Kunstsenter med sin historisk viktige rolle for eksperimentell musikk, en rolle som i disse dager gjenopptas med en bred musikksatsning.

Lasse Marhaugs kassettverk (urframføring):
Lasse Marhaug har i første halvdel av 2008 fått unik tilgang til Henie Onstad Kunstsenters omfattende musikkarkiv som består av 1000 sjeldne LPer med tidlig elektronisk og avantgarde musikk, 350 kassetter med punk/fluxus/lydkunst og 900 kvarttommsspolebånd med opptak av nesten alle konsertene som fant sted ved senteret på 60-, 70- og 80-tallet. Ideen var at Marhaug skulle lage ny musikk basert på dette enorme og overveldende lydmaterialet. Men hvordan ta fatt på dette uten å skape en klam REMIX? - Utstyrt med et titalls kassetter og tilsvarende walkmans og kassettspillere, har Marhaug funnet sin egen innfallsvinkel. Arkivmaterialet blir således fremført som et kassettverk. Det er prosessuelt og vil bli fremført i flere versjoner i senterets jubileumsår 2008, blant annet under Høvikodden Live i August. Verket vil også bli gitt ut på CD og kassett på Prisma Records i løpet av året.

Håvard Wiik:
Pianisten Håvard Wiik (f.1975) kommer ens ærend fra Berlin til Høvikodden denne søndagen. Wiik spiller i bla i Motif, Atomic og duo med Håkon Kornstad men vil søndag 6.april sitte alene ved Steinway flygelet. Wiik ga nylig ut solo albumet Palinode.

Hild Sofie Tafjord & Harald Fetveit:
Publikum kan se frem til horn, gitarer, mikker, bokser, elektronikk, feedback og diverse gørra sammen i en bolle. - Du veit ikke helt hva som skjer i den salaten der, ikkesant. Veit ikke noen. Før bollen vælver ut i space og innmaten slutter å leke råkost. Mer fårukke vite, for mer veit ikke vi. Improv, nemlig, sier Fetveit.