søndag, februar 20, 2011

lørdag, februar 19, 2011

Lady Midday + Nemi = sant

Bodøbølgen ser ikke ut til å stoppe ennå, på langt nær. Siste gren på stammen er Bodøbandet Lady Midday som har ingen ringere enn tegneserieskaper Tommy Sydsæter som tekstforfatter. Sistnevntes siste tekst til bandet heter "Magic All Around" og er dedikert til Lise Myhre som tegner Nemi. Siden Myhre likte teksten så godt har hun tegnet en helsides stripe basert på teksten som er på trykk i dagens Magasinet (følger med Dagbladet 19 februar).

Låten er selvsagt sluppet samme dag som serien står på trykk, men da på bandet sin MySpace. Bandet spiller også på Dama di i kveld som blir release konsert for låten. De deltar på Boo:Larm som er en Bodø utgave av by:Larm.

Bodycoctail Starring Skjit-Lars - Shoving Icebergs (album anm)

Så er endelig amerikanske Bodycoctail og Bodøværingen Skjit-Lars sitt album "Shoving Icebergs" kommet ut på det tyske vinyl selslskapet Pure Pop For Now People. Skikkelig internasjonalt med andre ord. CD utgave er ventet til høsten og da vil de to herrer dra på Europa turne også, og forhåpentligvis dukker de opp på årets NØDUTGANG festival også. Det var på den festivalen samarbeidet startet. I 2009 spilte Zan Hoffman med sitt Bodycoctail prosjekt mens Skjit-Lars spilte med sitt PLX-15. Felles beundring og nokså lik musikksmak førte, kort fortalt, til at d`herrer startet arbeidet på albumet som foreligger i disse dager på flunkende fin vinyl med håndlaget cover og fyldig hefte med det meste man trenger å vite om prosjektet.

Alle utgivelsene på Pure Pop For Now People er en estetisk nytelse og musikken er alltid i svært dyktig komponert og utført. Bare det å havne på denne labelen er en æresbevisning for alle som befinner seg i den musikalske distansen mellom avantgarde pop og ren støymusikk. Tidligere har Bodøværingen Ronny Wærnes gitt ut på denne labelen og nå altså også Skjit-Lars. Dette er den andre siden av Bodø bølgen. Den siden som tabloid media ikke tar i med ildtang, men som musikalsk er like interessant og kvalitetsmessig i verdensklasse.

Når det er sagt, så kan vi nærme oss denne duoens musikk som må karakteriseres som avantgarde pop med tilsnitt av rock og cabaret musikk. Låtene er stort sett bygd opp rundt Hoffman sine tekster har duoen laget en tidvis svært så fengende plate som ikke umiddelbart river deg med, men som nok vil få de fleste til å trampe takten og føle seg litt frem i lyden. Arrangeringen er konstant i modus mot ting som Squeeze møter Jonathan Ritchman, mens musikken er i kryssningspunktet PLX-15 møter Wreckless Eric, med en sjarmerende særegen vokal på toppen. I det hele tatt etter noen få lyttinger tar du deg selv i å nynne på strofer og utdrag fra både den ene og den andre låten. Dette er rett og slett poprock håndtverk i særklasse innpakket i et særegent avantgardistisk omslag som skiller albumet fra den store bunken og får en skarve musikkelsker til å se fram til neste gang man skal sette seg ned å høre på denne pop-pærlen av en plate. Anbefales meget sterkt for alle som liker solide pop låter med sterk avhengighetsfaktor.

torsdag, februar 17, 2011

ANTIBATONG er tilbake

Årets gladmelding for hardcorefansen må jo være at Antibatong er tilbake. Gjengen var samlet i samme rom for første gang på fem år under fjorårets Bodø HardCore Festival og fant raskt ut at det var på tide å møtes i et øvingslokale. Dager senere skjedde dette og nå måneder senere er de offisielt tilbake og har startet jakten på nye låter. Innen de redebuterer på en scene nær deg kan man ennå nyte deres eneste EP utgivelse her og som bonus en konsert her.

søndag, februar 13, 2011

Parken 2011

Parkenfestivalen 2011 har så smått begynt å slippe navn til årets festivalhelg. Hittil er det svært så sterke navn som er sluppet. Av de utenlandske kan man nevne Iggy Pop og Sepultura mens fra våre hjemmlige trakter er Trønderrockens to største navn, Åge Aleksandersen og Motorpsycho. Det er med andre ord bare å kjøpe billett, nå.

torsdag, februar 10, 2011

Nernes/Skagen - Confession (album anmeldelse)


I 2009 debuterte duoen Nernes/Skagen med dobbeltalbumet "Ad undas". Nå er de tilbake med nytt album, "Confession". Som forrige gang er settingen gitar og elektronisk støy i en særegen blanding, der vokalen er mer framtredende, i korte sekvenser.

Etter en heller litt unødvendig prolog åpner platen seg med "Jura" fordelt over tre sekvenser. Man er øyeblikkelig satt inn i en slags stemning ala Ringenes herre der tvilen river sjelen i fragmenterte biter og der sjelen stempler hver bit med morder eller løgner. Det er mørt, svært mørkt og ut av denne kakofonien av beelzebubs fluer som konstant prøver å påvirke din mentale tilstand, stiger lyden av en enslig gitar og medbrakte støykulisser. Malende og tildels hypnotiserende får man en sakte nedstigning i ett helvete. "Jura" ble urfremført under Ultima 2010 og live måtte dette ha vært en utrolig affære. Intensiteten på albumet er til å ta og føle på og er en verdig videreføring av deres debutalbum.

Så snur man albumet og tittellåten åpner den nye siden av duoens univers. Her er flere vokalkilder flettet inn med forskjellige lydkilder og en synth som lavmælt viser vei i en takt verdig enhver galeislaves arbeidstempo. Tungt går, mot slutten av platen. Samtidig stiger intensiteten og gitaren kommer inn etterhvert og forsterker takten. Dette blir doom av den virkelig målrettede og mørkeste sorten. Ord strekker ikke til, bare følelsen av å forlate en trygg tilværelse for å oppsøke et altoppslukende mørke. Hadde vært ett perfekt soundtrack til en film om et romskip som mister styringen og sakte blir sugd inn i ett sort hull.

Nok en gang overbeviser Nernes/Skagen på en aldeles stilsikker og fortreffelig måte.

onsdag, februar 09, 2011

Kjerringråkk 2011

Kjerringråkk er en liten festival i Bodø der man ønsker å framheve kvinners kreativitet på flest mulig plan. Festivalen legger opp til at kvinner i alle aldre skal få mulighet til å presentere kunst og kultur på egen festival, i et miljø der kvinner ofte havner litt i skyggen av menn. Siden starten i 2007 har festivalen nå vokst til tre dager fylt med musikk og annen kunst av og med kvinner for alle kjønn.

Også i år er plakaten dekt med nye og spennende navn fra jazzduoen Machine Birds, via den alltid særegne Bendik til lavmælt pianopop ved hamarøyværingen Eline Thorp. Dessverre har Deathcrush meldt avbud da de fikk tilbud om en Europa turne sammen med den amerikanske duoen Sleigh Bells.

mandag, februar 07, 2011

Ny singel fra Blood Command

Blood Command er i skrivende stund ute med sin nye singel "Schizophrenic Summer", som kommer på deres nye mini- album (CD/10" vinyl) 11. April 2011 på Fysisk format. Innen den tid kan de ha stukket av med Spellemannsprisen i kategorien rock og har definitivt frest opp by:Larm (17-19. Februar) noen hakk.

Kjell Tore Innervik - A Migrant In The New (album anm)

"A Migrant In The New" åpner og avsluttes med tett over 20 sekunder orallyder som kan minne om ting som Lisa Dillan og Maja Ratkje har gjort før. Deretter blir lytteren revet raskt inn i et musikalsk landskap i krysningspunktet mellom Steve Reich og en avslappet utgave av Captain Credible. Slik fortsetter den musikalske reisen med preferanser uten noensinne bli opplagte stilstudier eller enda værre, ripp offs. Selv om dette albumet er definitivt innenfor nyskapende musikk, er de musikalske preferansene til det som skjer i de mer eksperimentelle miljøene i skjæringen mellom improvisasjonsmusikk og tildels støymusikk meget fremtredende og det er her virkelig Innervik har sin plass. Man trenger langt flere som tør der andre kvier seg. Selvsagt er faren for å påføre seg selv et musikalsk selvskudd meget stor, desto mer gledelig når resultatet er så vakkert, lekent og tildels nyskapende som i dette tilfellet.

Her er interessen for å sette både utøver og lytter på nye prøvelser og samtidig beholde oversikten og troskapen til komponistenes tanker tildels til stedet. Mens alt for mange vil tolke, men forholde seg "lojale" til partituret, tar Innervik for seg musikken som er nedskrevet som starten på en utvikling, som noen ganger skal bearbeides langt og lengre enn langt fra utgangspunktet, andre ganger ikke. Poenget er uansett at man her ikke tolker, man viderefører verket. En kunstmusikalsk oppdagelsesferd med nye instrumenter som til slutt har gitt uhørte resultater. Et ufravikelig premiss for prosjektet har da også vært at komponistene overlater sine stykker fullstendig til Innervik og medprodusent/tekniker Mats Claesson. Her snakker vi altså om en forlengelse av selve skapelsesprosessen inn i opptak- og miksestudio. En kombinasjon som man har sett alt for lite av innen samtidsmusikken.

Innervik leverer med sitt nye album sterke løsninger på konkrete oppgaver i en utforming som burde appellere langt utover den faste kjernen av samtidsmusikkelskere. Albumet er rett og slett en fryd for øret, samtidig som øyet blir beæret med en ca 20 minutter lang DVD som er ett slags portrett av Innervik, i bilde og lyd som helt klart setter prikken over ien. Liker man Dillan, Ratkje eller Wallin så er dette definitivt ett album man ikke har råd til å gå glipp av.

fredag, februar 04, 2011

Releaseparty for Betong hysterias nye EP "Vi vil ikke ha"

I morgen klokken 22:00 blir det releaseparty for Betong hysterias nye EP "Vi vil ikke ha" i "Leiligheten" på toppen av Rockefeller, Oslo. Legg merke til at lokalitetene er skiftet ut fra kjelleren på John Dee som opprinnelig annonsert.

Stavanger-Mandal International Records gir i morgen ut Betong Hysteria sin nye EP "Vi vil ikke ha" på syvtommers vinyl, EP'en blir gitt ut i et begrenset opplag på 500 eksemplarer, og består av åtte tidligere UUTGITTE låter, alle innspilt i desember 1982. For de som lurte på det, blir det ingen reunion med bandet denne kvelden; derimot blir det punk-klassikere all the way over anlegget fra topp DJ's: DJ Ulf Knudsen, DJ Arne Brathagen, DJ Stavanger-Thomas, DJ André Råkk&Rålls m.fl spiller det vi ikke vil ha! Mulighet for platesignering også.

En festaften for alle som digger Betong Hysteria og klassisk punk! Inngang 50 kroner, eventuelt 90 kroner med EP. 20 års aldersgrense.

torsdag, februar 03, 2011

Ny Musikk søker fotograf

Pressemelding fra Ny musikk:

Ny Musikk skal i løpet av 2011 dokumentere konserter med verk av norske komponister, og fotografiene skal vises på en egen utstilling våren 2012.

Prosjektet:
I løpet av 2011 setter Ny Musikk opp flere verk av norske komponister enn tidligere, og det er en viktig oppgave for Ny Musikk å bestille nyskrevne verk av norske komponister. Mange av konsertene i 2011 er urfremføringer og vi ønsker å kunne dokumentere konsertene i større og mer profesjonell grad. En del av stykkene er improvisert, og vil være umulig å gjenskape. Den noterte musikken vil heller ikke bli fremført under samme forutsetninger, og uten dokumentasjon forsvinner akkurat denne konserten. Med god dokumentasjon kan vi både sørge for at verket lever videre, og vi kan tilgjengeliggjøre inntrykket for fler enn bare de tilstedeværende. I tillegg til selve dokumentasjonsaspektet er det en mangel på gode fotografier fra oppsetninger av norske samtidsverk og av norske samtidsmusikere, som kan brukes i markedsføring og profilering av feltet.

Konserter som skal fotograferes:
24. februar: Lunsjkonsert med Ida Bryhn, bratsj. Stykke av Emil Bernhard.
25. februar: Kveldskonsert med Øyvind Skarbø. Improvisasjon.

Mars: Små Grå, verk av Lisa Dillan. Urfremføring.

10. april: Matinekonsert med Kenneth Karlsson. Urfremføring av stykke av Asbjørn Schaathun.
14. april: Kveldskonsert med Polygon og Dans Les Arbres. Stykke av Sven Lyder Kars, og improvisasjon.

2.-5. mai: Grønland Kammermusikkfestival. 3 urfremføringer.

Høst 2011: 3 urfremføringer.

2.-4. des: Grønland Kammermusikkfestival. 3 urfremføringer.

Rettigheter og budsjett:
Ny Musikk har fått støtte av Norsk komponistforening til gjennomføring av prosjektet, og 60.000 skal brukes til fotografi. Dette skal dekke alle utgifter fotografen har i prosjektet, inkludert fotografier av hver oppsetning, ferdig montert. Disse eies av Ny Musikk, samtidig som Ny Musikk skal ha bruksrett på et avtalt antall foto til markedsføring og dokumentasjon. Bildene kan ikke selges av Ny Musikk eller av fotograf. Fotograf står fritt til å lage separate avtaler for bruksrett av fotografiene med de avbildede. Bildene bør i hovedsak tas i forbindelse med konsertene, men det er mulig å gjøre separate avtaler der det er nødvendig.

Fotografen må ha erfaring med å ta bilder av musikalsk fremføring, med hensyn til både publikum og utøver.

Søknad, inneholdende link til mappe med tidligere arbeid, CV, samt prosjektbeskrivelse av hvordan fotograf ser for seg å løse oppgaven, både kunsterisk og praktisk, sendes til nymusikk [at] nymusikk [dot] no innen mandag 14. februar.

Spørsmål om engasjementet kan rettes til Elin O. Rekdal på elin [at] nymusikk [dot] no, tlf. 21 99 68 00

Ilios åpner dørene i dag

Harstad har flere festivaler å skilte med, men på vinteren er det Ilios det dreier seg om.

19:30 i kveld er det åpningskonsert hvor Forsvarets Musikkorps Nord-Norge spiller i lag med Nordic Voices og Peter Szilvay. Men i morgen er det virkelig det starter. Fra og med fredag til og med søndag skal 13 konserter av stabelen. Av artistene kan nevnes Captain Credible, Thomas Sandberg og Arctimus Strykekvartett & Julia Planterhaug.

Ilios festival for ny musikk har i løpet av 19 års eksistens, utviklet seg til å bli en av landets mest etablerte og større festivaler for ny musikk. I løpet av fire dager med forskjellige produksjoner, viser festivalen bredde og variasjon i dagens samtidsmusikk. Ny musikk kombinert med andre kunstformer møter publikum der de er, i etablerte og også utradisjonelle konsertarenaer. F.eks. foregår åpningskonserten i en bilforretning.

onsdag, februar 02, 2011

Debatt om by:Larm

I disse dager (nærmere bestemt 9. februar kl 19:30 på Internasjonalen i Oslo) skal det være debatt om by:Larm og om denne festivalen lever opp til intensjonen om å være ett utstillingsvindu for de nye horder av band og artister som hele tiden kjemper om sine 15 minutter av oppmerksomhet.

Slik som det er nå burde by:Larm vært avskaffet for lenge siden da de i likhet med Fredsprisen og NAV aldri har klart å leve opp til intensjonen. Det var spredte forsøk mens den ennå var av ambulerende karrakter, men etter at den ble lagt til Oslo har den bare blitt ett til vannhull for Bransjen, på godt og vondt.

Enten må den flyttes permanent til Trondheim eller Tromsø eller så burde den legges ned. Hvis den flyttes må band/artister som har opptrådt en gang ilegges karantene så de tusner av band/artister som er up and comming får en mulighet til å vise seg fram, og ikke minst må artister fra Honningsvåg i nord til Arendal i sør få betalt reisen slik at de har mulighet til å opptre. Hvis ikke slike basic krav blir oppfylt så har ikke festivalen livets rett...desverre.