onsdag, september 29, 2021

Mange nye bøker om musikk

I disse dager lanseres det en rekke musikkrelaterte bøker. I tillegg til dette har det kommet flere biografier som burde interessere mange. Kjell "Kjaperud" Asperud (ex Titanic mm) og Jan Eggum er de to siste med bøker som tar for seg hele deres liv og artistkarrierer.

Asperud biografien er ført i pennen av Arvid Skancke-Knutsen. I den boken følger vi Kjaperud fra han fikk sitt første møte med musikkbransjen som 15 åring på 1960-tallet og senere levde han rockestjernelivet i Frankrike med bandet Titanic. De solgte millioner av skiver og superhiten "Sultana" plasserte dem som første Norske band på topplistene verden rundt, bokstavelig talt. Boken er også en personlig skildring av oppvekst og ungdomsår på østkanten i Oslo.

Mot slutten av 2021 fyller Jan Eggum 70 år, noe som markeres med biografien; "Så langt har alt gått bra", som er skrevet av Geir Rakvaag. Han kan også se tilbake på over 50 år som visesanger og musiker hvor han har gitt ut rundt 350 sanger. Her får man historier og anekdoter fra et langt liv i musikkens tjeneste. Fra barndommen på Laksevåg, hans kunstneriske foreldre, ungdomstiden, forsøket på å slå seg opp i London, konserter land og strand rundt, plateutgivelser, mang slags kjærlighet, samlemani, hypokondri, nevroser, miljøengasjement, pophistorikk, Gitarkameratene, Melodi Grand Prix, Spellemannpriser, oppturer og nedturer, og ikke minst bakgrunnen for mange av de kjente og kjære sangtekstene hans.

Eggum er også aktuell med egen sangbok der hans 350 låter er gjengitt kronologisk. Alle sangene han selv har gitt ut på plate, og alle de han har bidratt med i andre sammenhenger. I tillegg er det inkludert artikler som forteller historiene bak hver plate. Disse er ført i pennen av Bård Ose og Lars Ulseth.

I tillegg kommer det en rekke bøker igjennom Christer Falck sitt bok prosjekt, der bøker om album fra Dumdum boys, Raga rockers og a-ha er allerede fullfinansiert. I dag ligger det nærmere 20 andre bøker å venter på å få inn nok bidrag til at de blir realisert. Av de som venter på ditt bidrag finner vi bøker blant annet om Irie Darlings sitt eneste album Xaymaca og Arne Nordheim sitt debutalbum Contemporary Music From Norway, til Biosphere sitt album Patashnik og Onward sitt These Words Still Pray. Spredningen er omtrent så stor som det er mulig. Det skal godt gjøres å ikke finne noe som ikke faller inn under din musikksmak, selv om sjangre som folkemusikk, metal etc ennå glimrer med sitt fravær.