mandag, august 26, 2019

Blandhoel – Plant en kniv i skogen (album anm.)


Christian Blandhoel har hatt og har en rekke prosjekter på gang, blir gjerne sånn når kreativiteten flommer over. Felles nevner er gjerne musikk, enten det er tegninger, bygging av feedbackere (en slags modifisert gitar) eller som utøver. Alle tre er inkludert på albumet "Plant en kniv i skogen".

Her brukes feedbackere og andre lydkilder for å få fram ett musikalskt landskap som til tider kan virke mørkt og ugjennomtrengelig i sine mer ekstreme situasjoner. Første låt er slik. Den åpner med en bassaktig rytme som basis og bygges opp rundt denne for etterhvert å gå over i et nytt minimalistisk uttrykk.

Ikke la deg lure for allerede på låt to kommer noise begrepet inn for fullt. Høres litt old school ut slik det var når det ennå var radiosignaler å fange mellom stasjonene. Der kunne det oppstå de mest fantastiske symfonier av tilfeldigheter og gudene vet hva. Sånn høres også dette ut til tider, men dette er framført og laget og er basert på års eksperimentering og søken etter nye uttrykk. Dette er rett og slett godt gammeldags håndverk, utført av en av bransjens mest spennende utøvere. Det høres lang vei (husk maximum volume only)

Dette mønstret med minimalistisk vakker åpning som glidende (eller overraskende hurtig, alt ettersom) går over i noise og/eller rå eksperimentering er en rød tråd i dette albumet som er ett av de mer spennende i denne sjangeren. Det er spennende hvordan han blander rytmikk med ren støy i en særdeles vakker kakafoni. Kaskader av lyd som fanger lytteren inn i Blandhoels univers. Dette er nyskapende men samtidig bygd på års eksperimentering og med røttene liggende på bakken, rått, ekte og ubønnhørlig uten å vike ett sekund.

Ett særtrekk med albumet i sin helhet er variasjonene. Ytterpunktene om man vil, mellom det minimalistiske og det monumentale og hvordan dette har blitt flettet sammen til ett svært velfungerende helhetlig album. Dette er et album som kan anbefales på det varmeste, men da helst til folk som er åpne for det som er lite tilgjengelig. Dette er ikke top of the pops, for å si det sånn, og har aldri vært meningen at det skulle være det heller.

Det er ikke til å stikke under en stol at Blandhoels humor er av 16 års aldersgrense typen. Omslaget (som skal bli en C90 kassettutgivelse med tider og stunder) sier vel det meste om det. Anbefales spesielt for de med en litt svart humor og åpen for det meste.