tirsdag, mai 24, 2016

Nytt(ige nyheter)

Glutton med gjorde sin første utgivelse på norsk med «Eld» 20 mai. Mens bandets debut «Parts of Animals» var hovedsakelig instrumental, har låtene nå også detaljerte vokalarrangementer og egenartede tekster på både norsk og engelsk. Låtene på kommende albumet «Outliers» er spilt inn i tidsrommet september 2015 til mars 2016 og er fortsatt trygt plassert i progsjangeren.

Det 6 mann sterke folkrockbandet The Late Great ser fremover og bakover og prøver å finne nye veier på opptråkkete stier. Det gjør de såpass bra at anmelderne leter frem superlativer for deres siste singel «Songs From The 21st Century» som de slapp 20 mai. 

Æ, denne gang uten Dem, gjør en EP innspilt mens hans band Likholmen var på Grønland tidligere i år. "Sisimiut" er spilt inn i en Grønlandsk by med samme navn. Æ uttaler om EPen at den «...er vel både en kontrast og et forspill til den skiva jeg snart stikker til andre enden av Norden for å spille inn: Endetidsbilda.» og «Jeg tok med meg en plan til Grønland, fikk lånt meg en gammel gitar, og nøklene til et lokalt studio. Jeg og Hallstein (Sandvin, red. Anm.) gikk bortover og satte i gang, lokka med oss de andre Likholmen-hodene med tax free-sprit, smuglersigaretter og sjømat etter hvert. Bra sted, Grønland

Første Video fra EPen, er den Losvik-produserte «Daga vil kom», som slippes 27 mai. I 2015 vant Thor Erling Brenne på Nordic Music Video Awards  for beste regi og nominert til  UK Music Video Awards for videoen til "Låt AllaGamla Drömmar Dö" hentet fra «Æ».

Hedvig Mollestad Trio kommer med to album i neste måned. Først studioalbumet (LP/CD) «Black Stabat Mater» som vil vise at bandet prøver ut nye ideer og har utviklet seg, i følge forhåndsreklamen. Både den og deres dobble live album «Evil In Oslo», som slippes samme dag, vil på LP utgaven komme i en limited edition av 100 eks på hvit vinyl og deretter på svart (begge utgavene inkluderer CD også). Der studioen ser fremover vil liven inneholde låter fra deres tre første album. På liven drar de låtene ut og viser nye sider av komposisjonene, sånn som de som har vært så heldige å oppleve dem live kan skrive under på. Begge albumene ligger nå ute til forhåndsbestilling. 

Synne Sandens nærmeste konserter. Trykk på bildet for bedre leservennlighet. 
Hvis du vil vite hva morgendagen vil bringe er John Dee i Oslo stedet å være i morgen. Da står tre artister på menyen som har vært unge og lovende en stund og nå vil etter alle solemerker springe ut og prege pop Norge de kommende årene. Artistene er Synne Sanden som kom med debutalbumet sitt i 2011 og har imponert stort siden da. Live Foyn Friis har med sine tre album turnert flittig internasjonalt og vil nå for alvor vise Norge hva hun er god for. Fra Trønderlag kommer SIMA som platedebuterte i 2014. Alle tre har hver sin innfallsvinkel til elektronisk kvalitets pop.

Monalia er tilbake og slapp EPen «Waited All Too Long» 13 mai i digital form og kommer som vinyl i løpet av juni i år. Planene fremover er festivalspilling og releasekonsert i Oslo 2.juni, før de muligens drar på en liten Tysklandsturné i løpet av sensommeren.

Terje Nicolaisen er nok best kjent som billedkunstner, som også har hatt ulike musikk-prosjekter bl.a med Dekadanse og Sister Rain. På sin andre LP «1974», som slippes senere i år, har Nicolaisen skrevet ut sanger med et konsept-fritt utgangspunkt. På et hotellrom i Barcelona møttes Nicolaisen og Petter Pogo (som tidligere kjente hverandre fra overlappende prosjekter) og det ble enige om at Pogo skulle produsere Terjes neste plate. Dette albumet er spilt inn live, i Silence Studio i Sverige. Første smakebit fra albumet ble sluppet med singelen «Total Station Domination» 13 mai. Vi kommer tilbake med anmeldelse av albumet når det foreligger.

Razorbats kommer med en EP som er ute digitalt på alle plattformer 15. juni og på 7" vinyl 15. september. Som på forrige utgivelse er det en salig blanding av punk, 70-talls rock og powerpop. Det snart ett år siden debutalbumet "Camp Rock", så det er sannelig på tide med litt nytt påfyll. 

Vebjørn Tandberg.
11 august er en dato alle som er opptatt av Tandberg bør merke seg. Da settes forestillingen "Lyden av Tandberg" opp i Stormen i Vebjørn Tandbergs hjemby Bodø under Nordland Musikk Fest Uke. NRK Radioteateret og KORK presenterer historien om Vebjørns Tandbergs verdenssuksess i en spesialskrevet radioteater musikal som tar oss gjennom historien om denne nytenkende entusiasten. Det er Mathias Calmeyer som har skrevet manus til forestillingen. Stykket begynner i det Tandberg velger å ende sitt eget liv, men det er absolutt ingen dyster historie. Igjennom flashbacks til oppveksten i Bodø, hans brennende interesse for radio, studietiden ved NTH i Trondheim, fabrikken i Oslo, Tandbergs enorme suksess, hans menneskesyn og entusiasme. Det hele krydres med KORKs fremføring av passende hits fra perioden 1920 til 1948. En aften alle Tandbergentusiaster bør merke seg.

Line Mari (Kristiansen) er en komponist og musiker som er født og oppvokst i Tromsø. I 2014 slapp hun sin debut-EP «Fly High Fly Low» som fikk en rekke sterke anmeldelser og ditto radiospillinger. Nå er hun tilbake med ny singel «Crush» som slippes 27 mai. Singelen er første forsmak på hennes kommende debutalbum.

Vi avslutter denne runden med en bedre-sent-enn-aldri posting av en video som skulle vært postet for mange uker siden. Beklager det;

Kampfar til Italia i november


torsdag, mai 19, 2016

Nye oppstøt #16 + Motjokk 10" mini LP (anmeldelse/omtale)

Fanzinen Nye oppstøt er tilbake etter 29 år dvale og to utgaver som kulturmagazinet NO!. Og godt er det for er det noe Verden trenger nå så er det en presse som ikke lar seg styre av makt, penger eller annet.

For å si det først som sist. Magasinet er vel egentlig en bok med sine tett over 200 sider med fargetrykk. Uansett for 150 kr får du alt fra det første norske intervjuet av Jello Biafra og turnerapport fra The Boys sin mildt sagt kaotiske «turne» i Kina til hvem som har eiendomsrett på sin egen kropp, fransk maktpolitikk og anarkistiske banders krig mot samfunnet.

For de av oss som elsker/elsket å lese Gateavisa, Folk & røvere og svenske ETC, her er de alle tilbake i en og samme innpakning som nytt oppstøt. Her kan man lese seg opp og drømme seg vekk, bokstavelig talt. Her er kunstfoto, malerier og noveller side om side med harde fakta og dybde intervjuer. Her er sterke meninger om aktiv dødshjelp og fransk satire. Her er ting du ikke viste at du trengte å vite noe om men når du har lest det vet du at du er ett rikere menneske.

Mens vi venter på at Hjelmsgt 3 blir ferdig restaurert og Gateavisa kommer ut igjen, er Nye oppstøt en selvfølgelighet. Dette er rett og slett en motkulturell oase som alle frihetssøkende mennesker bør lese. Og på toppen av alt får man en vinylplate der diverse Trondheimsartister covrer hverandre. Med #16 (selges på alle seriøse platesjapper + Narvesen) får du en kulturinnsprøytning som det sannelig er lenge siden sist man fikk her i Norge. Dette har du ikke råd til å gå glipp av.

Hele herligheten slippes med konsert på Blæst i Trondheim 21 mai. Facebook event her.

Motjokk (som plata som følger med #16 heter) åpner med rapperne i Gode Ord Dør Sist i en låt som er svært ulik dem. En slags neddempet raplåt med tjukt av hammond i beste Uriah Heep stil. Får skikkelig 70-talls vibber av denne låten som er nærmere hip hopp enn heavy i deres omkalfatring av Brutal kuk sin «Sjelevrængt» slik du aldri har hørt den før. Dette var akkurat den pangåpningen man håpt på. Noe man ikke så komme og som river deg med.

Deretter kommer Dog & Sky i en små psykedelisk versjon av Kulta Beats sin låt «Florida». Denne versjonen er ikke så radikal som åpningen men også denne er en versjon, med ett nydelig arrangement som hever låten enda ett hakk. Originalen er vakker nok men Dog & sky tilfører låten ett ekstra piff her som gjør den ekstra lyttervennlig.

Side A avsluttes brutalt med Brutal Kuk sin versjon av Gode Ord Dør Sist sin låt «Kjærlighet Til Livet». Her har de kuttet ned på tekstmengden og kjørt opp hardcorefaktoren så betydelig at vi nok en gang snakker om en kraftig versjon. Denne kan fort bli et selvsagt ekstranummer fremover. Allsang pønk av klassisk BK standard. Hærlig.

Side B fylles i sin helhet av Black Moon Circle utvidet med både Andreas Elvenes og Snah for anledningen. De gjør sin versjon av BC sin «Lightball System» slik bare de kan. Dette er tett over 11 minutter med en herlig maktdemonstrasjon hva dette bandet er god for. Selv her når de er på en fremmed komposisjon viser de at de klarer å kombinere magien som kjennetegner BC sine låter og lar den smelte inn i deres uttrykk. Ett flærrende scenario mellom feedback og synth med en vokal som deler lerretet uten å ødelegge opplevelsen. At Elvenes synger på originalen gjør jo at man beholder noe av essensen, men her i BMC sin oppbygging til en nesten kakofoni mot slutten....ord strekker ikke til. Fantastisk rett og slett.

Platen er en ren maktdemonstrasjon over hvorfor Trondheim har det mest spennende og vitale musikkmiljøet i Norge. Kombinert med Nye oppstøt #16 så er dette en gavepakke som gjør hele hærligheten til pliktkjøp #1. Løp og kjøp....NÅ.