mandag, februar 29, 2016

Psykisk tortur – Live In Germany (album anm.)

Nå er duoen Psykisk tortur endelig ute med live albumet fra Tyskland. Det skulle jo ha kommet forlengst men de var ikke fornøyd med kvaliteten på alle opptakene fra konsertene de gjorde i 2014 i Tyskland, så de dro tilbake i fjor høst og tok opp en konsert i Frankfurt for å fullføre dette live albumet.

Det er 10 år siden forrige live album og mye har skjedd siden da. De har blitt redusert fra trio til duo. Som det gitt ut ett studio album, «Nightrider», og spilt utvalgte konserter i inn og utland. Da spesielt i Tyskland hvor de har klart å opparbeide seg en trofast fan skare. Musikalsk har de utviklet seg selv om uttrykket har samme basis som før, altså støy og rytmikk i en høyst særegen fremføring. Men vokalen har de senere årene fått komme mer fram og fått mer betydning enn før. Improvisasjonene er der men også de ikke så fremtredende som før, likefullt du kan ikke unngå å kjenne igjen duoens uttrykk.

Utvikling er viktig for ikke å stagnere, så også for Psykisk tortur. På dette livealbumet får man sceneutgaven av bandet slik de høres ut nå om dagen. Der metalperkusjon var hovedbæreelementet i rytmikken før, er det nå slagverk som har overtatt den rollen. Det gir selvsagt ett annet lydbilde og gjør at de nærmer seg ett mere rocka uttrykk uten at dette på noe vis kan sies å være strait rock. På ingen måte. Ser at dette blir omtalt som eksperimentel krautrock. Vel nå er krautrocken eksperimentel i seg selv, men selv om det kan trekkes tråder til Faust og Can i sine mer utflippa øyeblikk er dette ikke krautrock. Mer rytmisk avantgarde med innslag av krautrock.

Å beskrive uttrykket til Psykisk tortur er tortur i seg selv da sammenligningsgrunnlaget med andre artister er magert og navnene nok ukjente for de aller fleste. Men er man åpen for å la seg rive med i en tidvis kakofoni av rytmikk og støy så er dette drømmeplaten for de aller fleste. Likte man deres forrige utgivelser vil man elske denne, for selv om de er tidvis magisk i studio blomstrer de totalt live. Det er uten tvil deres rette element. Det viser også dette albumet til fulle.

Platen kommer i et begrenset opplag av 201 eksemplarer fordelt på tre cover varianter, hver på 67 eksemplarer og alle er på vinyl.  

Reckless Souls - For Better Days (EP anm.)

Trondheims trioen Reckless Souls slapp sin debut EP i januar i år og fortjener din ørers oppmerksomhet hvis man liker big rock.

Bandet har allerede rukket å eksistere noen år og på den tiden sluppet noen singler, men nå er det «For Better Days» alt dreier seg om. De fire låtene har en svak rød tråd, som EP tittelen antyder, i å se positivt på framtiden. Det bør bandet absolutt gjøre da de leverer ett bunnsolid førsteinntrykk i en gate der Big Bang har fått lov å berede grunnen alene i årevis. Nå har de fått en konkurrent, ihvertfall hvis Reckless Souls fortsetter i den gata de herjer i her.

Vokalist Nikolai Eilertsen har skrevet en personlig låt til sin avdøde mor, den folkekjære skuespilleren på Hålogaland teater i Tromsø, MaryonEilertsen (1950-2015), som døde tidlig p.g.a en komplisert hjerteoperasjon. Låten «Heavy Heart» åpner EPen og setter stemningen, med ett snev av savn iblandet ett optimistisk syn på fremtiden. Sånn fortsetter det om kjærlighet og dyrevelferd. Tekster som forteller om livets mørke og lyse sider side ved side.

Musikalsk er dette som sagt big rock med alt det som hører til av gitarriff smålånt fra Chuck Berry til Petter Baarli til Gary Moore i Thin Lizzy tiden. Det er tøft og det har driv og det river i rockefoten selv om de ikke revolusjonerer sjangeren. Men så har de neppe hatt til hensikt å lage store omveltninger. Det de har klart er å lage en troverdig og ekte EP med musikk fra hjertet og det kan man aldri få nok av.  

Spidergawd silketrykk!!

Er du av de som skal få med deg Spidergawd sin konsert på Rockefeller i Oslo 2 mars? Hvis svaret er ja, da bør du sjekke videoen under her. På denne konserten har man nemlig mulighet til å få satt kloa i ett av svært spesiallagde silketrykk! Som sagt, sjekk videoen. Til alle andre sjekk ut deres siste album III

lørdag, februar 27, 2016

Smakebit fra Hedvig Mollestad Trio sin konsert i Arendal i går.

Frode Thingnæs sitt album Feelin' All Right reutgis

Preservation Records neste prosjekt er en gjenutgivelse av Frode Thingnæs sitt legendariske album fra 1974; Feelin' All Right. Releasedato er ikke satt ennå men kommer nok i løpet av våren i år.

fredag, februar 26, 2016

Karlsøy Prestegaard fremfører «Dyret (666)» på årets Bukta!

Få band i NordNorge er mere myteomspunnet enn kultbandet Karlsøy Prestegaard. De ga i 1982 ut en av rocke-Norges mest legendariske album, «Dyret (666)». Albumet har siden den gang vært re-utgitt på både kassett og CD, og originalen har fra slutten av 80-tallet jevnlig vært omsatt for flere tusen på auksjoner. Nå re-utgis endelig albumet i sitt opprinnelige format, nemlig som LP. På toppen av det hele skal dagens besetning av bandet fremføre albumet i sin helhet under årets Buktafestival i Tromsø!

Bandet Karlsøy Prestegaard så dagens lys på Karlsøya i Tromsø, tilbake i 1980. De er like godt oppkalt etter prestegården på øya, som ble revet for godt over 100 år siden. Bandet ble grunnlagt av finnmarkingen Stein Ellysef Olsen, som nå er det eneste gjenværende originalmedlem i bandet. En rekke musikere har vært innom bandet i årenes løp, med Olsen som den sentrale låtskriver og frontfigur i bandet hele tiden. (For stamtre scroll nederst på denne linken)

Karlsøy Prestegaard gav ut sin første 7"-singel i 1981, med låtene «Khomeini»/«Shanty». Året etter entret bandet igjen Cirani studio i Svolvær og spilte inn resten av debutalbumet «Dyret (666)». Musikalsk kan albumet beskrives som et knippe velskrevne låter i skjæringspunktet mellom punk, new wave og ska – iblandet enkelte progressive tendenser. Albumet inneholder kritiske, antiautoritære norske tekster som beskriver et Norge i moralsk forfall. Dessverre er tekstene like aktuelle den dag i dag. Musikken har inspirert flere generasjoner siden utgivelsen, noe som gjør at bandets lojale tilhengerskare har en spredning fra svært unge til de som var ung dengang albumet kom ut.

I 1990 turnerte Karlsøy Prestegaard i Sovjetunionen. Turnéen startet i Murmansk og gikk via St. Petersburg, Moskva og til «den forbudte byen» Saratov ved Volga. Samme året ga de ut singlen «Barn av lyset». I 1994 kom Svein Andersens helaftens dokumentarfilm Karlsøya – mellom geiter, rock og Muhammed der filmmusikken er komponert av Karlsøy Prestegaard. Ett soundtrack-minialbum ble utgitt på eget selskap i anledning filmen. En film som både gruppa og Stein Olsen som privatperson medvirket i. I 2004 ble bandet booket til Quartfestivalen i Kristiansand. I 2008 ble albumet «Dyret (666)» og singlen «Barn av lyset» reutgitt som ett album av Bodø-selskapet Smart Patrol Records. Bandet har siden slutten av 1980-tallet gjort jevnlige konserter, i hovedsak i Nord-Norge. I dagens besetning har Stein Ellysef Olsen med seg Arne Lund, sin bror Bjørn-Ole Olsen og sine to sønner Ariel Joshua Sivertsen og Sjur Gabriel Olsen.

En av Norges største KP fans er nåværende bookingsjef ved Bukta, Robert Dyrnes, som er strålende fornøyd og uttalte følgende i sakens anledning; «Karlsøy Prestegaard har gitt ut en av de kuleste LP-platene fra Nord-Norge noensinne. Det at vi nå har klart å få overtalt bandet til å være med å re-utgi albumet på vinyl for første gang siden det ble gitt ut for over 30 år siden og i tillegg får dagens Karlsøy Prestegaard til å fremføre albumet i sin helhet live på Bukta, det er virkelig et kick». Det er bare å skrive under på de ordene og glede seg til sommerens store happening.

Dagens Karlsøy Prestegaard besetning:
Stein Ellysef Olsen (vokal/gitar)
Bjørn-Ole Olsen (sitar/gitar/vokal/synth)
Ariel Joshua Sivertsen (bass/koring)
Arne Lund (trommer)
Sjur Gabriel Olsen (perkusjon/tverrfløyte)

Diskografi:
1) Shanty/Khomeini (KPS-2829-81) 7" vinylsingel 1981
2) Dyret (666) (KPLP-666-82) LP 1982 (KPG 666-92) MC 1992
3) Barn av lyset (KPSL 002) 7" vinylsingel 1990
4) Karlsøya - Mellom Geiter, Rock & Muhammed (OKKO) CD 1994
5) Dyret (666)/Barn av lyset (Smart Patrol Records SPUD012) CD 2007
6) div artister - Fight Apathy (Protestfestivalen) CD 2009 (inkl. låten; «ISAF-Rag» (norsk versj. av Country Joe McDonald låta «Fixin-to-die-rag») som ellers ikke er tilgjengelig noe annet sted.)

Nytt(ige nyheter)

Krast sin nye singel «Død nostalgi» ble utgitt på strømming den 18.Februar. Låten presenteres som et forvarsel på hva som venter oss av Krast sitt debutalbum. I et krysningspunkt mellom røff poprock og drivende prog, finner vi en låt som beordrer oss til å ta innover seg det overveldende øyeblikket, på godt og vondt heter det i presseskrivet. Albumet "Verdenshemmelighet" slippes i dag 26.februar.

Maves debut EP "Overload" er ute i dag. Denne består av 5 låter som varierer fra en piano ballade med fele til fullt ut mørk elektronika. EPen følges opp med følgende konserter (flere kommer etterhvert):
18. Mars || Samfunnet Bislett, Oslo
25. Mars || O2 Academy Islington, London
30. Mars || NRK Innlandscenen
1. April || Threshold Festival, Liverpool
17./18. Juni || Rondaståk

På debutplata til Lars Kolberg serverer prestesønnen fra Snertingdal og Oslo et knippe tidløse sanger om gode country-temaer som savn, svik, fyll og tog - blant annet. Høsten 2015 dro Lars til England for å spille inn sitt debutalbum «Sanger er som folk» som kommer ut 15 mars. Platen er i all hovedsak spilt inn live i studio i løpet av 10 dager. Det merkes! Dette er outlaw-country, men platen er ikke et museum over musikk som var. Produsent og musikere kjenner sjangeren så godt at de kan bevege seg fritt inn og ut av den. Det flirtes med western-swing, southern-soul, spaghetti-western og honky-tonk.

Fredag 19 februar slapp pychrock-bandet Mayflower Madame singelen «Weightless» fra albumet «Observed in a Dream» som kommer ut 22. april. Den dagen er det også slippkonsert på Internasjonalen i Oslo.

Enrique Drageseth ga 22 februar ut singelen Englestøv, som blir hans tredje singel siden debuten i 2015. Englestøv er en sang om rus, rock og fortapelse i storbyen, og den gjenspeiler mye av artistens eget liv, i følge presseskrivet.

I dag kommer bergenseren Kurt Ove Mæland tilbake med singelen Gi Deg Alt. Singelen er den første av 2 stykker som kommer før selve albumet slippes i september.

Stereo slapp albumet “Echoes” fredag 19. februar. Plata inneholder 8 påminnelser om hvor solide gutta har blitt som band. Tidligere har bandet først og fremst vært kjent for sine forrykende liveshow, fremfor de tidligere studioutgivelsene. Med den nye plata klarer de å fange den energiske livesounden sin, samtidig som de lar det være noe å gå på mellom albumet og konsertene deres. De har klart å holde på den unike sounden sin, men gjort den mer komplett og sammensatt.

Dagen i dag er også releasedato for Årabrots syvende album "The Gospel".

torsdag, februar 25, 2016

K-jell med nytt album i dag

I dag kom albumet "Attacked By Fish, Punx, Rain & Rats" fra K-Jell ut.

 Albumet er en Limited edition av 500 eksklusive eksemplarer på rød vinyl!! Platen har en Engelsk side med egenkomponerte K-Jell låter. Den andre siden er Norsk tribute der K-Jell har gjort nyinnspillinger av Norske Punk Rock Klassikere fra 1970 og 80 tallet. Deriblandt Hærverks udødelige klassiker "Produkt av 70-åra".

Monitor – jazz for unge

I 2013 tok Norsk Jazzforum og Vestnorsk Jazzsenter initiativ til Monitor, en konsertserie der unge jazzmusikere får sjansen til å møte et ungt publikum. Nå bringer Nordnorsk Jazzsenter Monitor nordover. For å markere det skal Tromsøbandet White Ascot ut på turné

Musikken til White Ascot er en miks av soul, pop, hip hop og jazzelementer. «-Vi er ikke noe rent jazzband, men likevel godt under jazzparaplyen.» sier Adrian Danielsen i bandet i et intervju. Flere jazzsenter har tatt opp hansken for å styrke interessen for jazz blant unge utøvere i møte med et ungt publikum under paraplyen Monitor. Der ønsker man å fange bredt med fokus på rytmisk musikk igjennom konsertene. Men også ung deltakelse i alle de mange leddene som skal til for å arrangere konserter, for ikke å snakke om arbeidet med en hel turné. Man ønsker ung deltakelse i hele produksjonen som ligger bak formidling av jazz og rytmisk musikk fra scene til sal, og fra sted til sted.

Første steg for å vekke unges interesse for jazz i nord skjer altså med White Ascots turne nå i vår.

Lørdag 30. april – Tromsø
Søndag 1. mai – Kjøllefjord
Mandag 2. mai – Vadsø
Tirsdag 3. mai – Sortland
Onsdag 4. mai – Misvær
Torsdag 5. mai – Bodø
Fredag 6. mai – Brønnøysund
Lørdag 7. mai – Hemnesberget/Mo i Rana  

Jan Groth sitt siste album kommer ut i dag

Jan Groth som gikk vekk i august 2014, rakk å spille inn et siste album som utgis i dag. Det har fått tittelen "The Writing On The Wall".

Groth er nok mest kjent for sin tid i legendariske Aunt Mary, men har en imponerende solokarriere å vise til i tillegg til en snartur innom Just4fun.

På websiden til Jan Groth har sønnen skrevet en meget varm hyllest til sin far som på alle måter hyller hans musikalske karriere. Les minneordet her.

Jernanger - From D Ashes (EP anm.)

Sommeren 2014 hadde metalcore trioen Jernanger (oppkalt etter filmen med samme navn?) sine første øvinger i en nedlagt plastfabrikk i Vennesla. Her fikk de holde på til 1 mai i fjor. Tett før de måtte ut derfra, slapp de singelen «New Lines» fra den kommende EPen «From D Ashes».

Etter planen skulle EPen komme ut på høsten i fjor men som så ofte før i platebransjen skulle det ta litt lengre tid. 27 februar er den endelig ute som kassett EP i 50 eksemplarer (og koster kun 100 inkl porto) og kommer samtidig på en strømmetjeneste nær deg også.

Medlemmenes musikalske bakgrunner er såpass forskjellige som Hardcore, Black Metal og lovsang (!). På denne EPen er det lite lovsang og desto mer av både hardcore inspirasjon og metalfeeling, altså metalcore av det solide slaget som slår seg inn i hjernen din med pondus og med en selvfølgelighet som sjarmerer. Legg på lettere screamo vokal og man tenker på en blanding av band som Discharge, The Spectacle og dets like. Band som lar seg inspirere like mye av hardcore som av mørke metal stemninger og ut av dette klarer å klore sammen låter som sitter som spikret.

Jernangers debut EP er knallsterk i sitt uttrykk og burde appellere til alle som liker dyster hard musikk som ikke gir med dørene men som heller tar seg til rette. Det gledes allerede med tanke på debutalbumet som forhåpentligvis er påbegynt?

tirsdag, februar 23, 2016

Pønka helaften i Bergen på torsdag!!


Lars Erik Drevvatne kvartett på miniturne i NordNorge

Kvartetten består av; Lars Erik Drevvatne (piano) Claus Waidtløw (tenorsax) Jesper Bodilsen (bass) og Stein Inge Brækhus (trommer).
Alle de nevnte er musikere med internasjonale karrierer. Bodilsen er nylig Grammy-vinner i Italia med fabelaktige Stefano Bollani Trio og Waidtløw er fersk vinner av prisen som Årets danske jazzkomponist på Danish Music Awards. Lars Erik Drevvatne slapp nylig sin andre plate No parking here. Innspillingen er gjort i legendariske The Village studio i København i 2014. På konsertene vil en få høre komposisjoner både signert Drevvatne, Bodilsen og Waidtløw.

søndag, februar 21, 2016

Hjelmsgt 3 reiser seg som en fugl føniks

Det er gledelig å se at huset i Hjelmsgt 3 reiser seg sakte men sikkert. Huset som rommet Gateavisa, bokkafe, vegan kafe og så mye mer var og er og skal igjen bli ett viktig motkulturelt senter i Oslo.

I juni 2014 brant det nesten ned til grunnen. En serie støttekonserter, innsamling og gaver senere så begynner huset å reise seg igjen til glede for mange. Mye gikk tapt i brannen men viljen til å fortsette der man slapp lever heldigvis fortsatt.

Gjenreisningen kan man følge her og her.

HØTT - NordNorsk kulturmagasin er lansert.


Festspillene i NordNorge lanserte sist fredag (19 februar) et helt nytt kulturmagasin. HØTT er navnet og det skal ta for seg hele det NordNorske kulturlivet fra diktning og musikk til teater og tegneserier.

Første utgave er ute nå og presenteres i videoen over her. Finner du det ikke på nærmeste kulturinstitusjon kan det bestilles her. Magasinet skal etter planen komme ut to ganger i året og neste nummer er ute i oktober i år.

Samtidig som HØTT ble lansert, ble også det nye nettstedet Arctic Arts presentert. Det skal i likhet med HØTT presentere det NordNorske kulturlivet.

Musikk fra Norge ønsker nykommeren velkommen og ser fram til en bedre dekkning av kulturlivet i NordNorge som må sies å være tilfeldig og snarere styrt av medias tro på at de kommersielle fyrtårnene er det folk flest vil ha, enn å se på hvordan de ble fyrtårn og ikke minst belyse alt det spennende som kanskje ikke ønsker å bli kommersielle stjerner men heller å leve ut drømmen i å søke perfeksjon for sitt/sine kunstneriske uttrykk.

lørdag, februar 20, 2016

Noirway – Rebirth Pt. 2 (abum anm.)

Det må bare innrømmes at Noirway er ett nytt bekjentskap og at deres Rebirth Pt. 1 (ligger som strømming på deres web) har gått hus forbi. Synd for Rebirth Pt. 2 er ett nydelig album som trigger lysten på å høre mer.

Det er absolutt ikke noen dyd av nødvendighet å ha hørt første del av Rebirth for å ha stort utbytte av andre del. På siste utgitt del snakker vi om elektronisk musikk i kjølvannet etter tyske favoritter som Klaus Schulze og Conrad Schnitzler, parret med Røyksopp og Biosphere. Det males bredt med stor pensel og tilsettes rytmikk som fremhever helhetsinntrykket.

Elsker man elektronisk musikk vil dette albumet falle inn som hånd i hanske. Nydelig produsert sånn at hvert instrument både kan lyttes til enkeltvis og man kan fordype seg i helheten uten at man blir henledet mot ett bestemt instrument. Det hele er meget lyttervennlig satt sammen. Eneste ankepunktet er at det hele blir litt safe. Man føler at de pøser på med men at de samtidig holder litt igjen. Det blir litt for pent hele veien. Ta litt mer sjanser neste gang. 

Når det er sagt så er dette ett nydelig album som pirrer nysgjerrigheten frem mot neste album, absolutt. Håper de bare tar han helt ut neste gang, for her er det tykt av potensiale.

fredag, februar 19, 2016

Tortusa - This Again

Støtt Hausmania kulturhus (og resten av kvartalet)

Som sikkert mange har fått med seg ser det ut som det nye bystyret i Oslo har tenkt å videreføre planene om å selge Hausmania og resten av kvartalet til en kommersiell utbygger som ut ifra deres profitthensyn selvsagt ikke er tjent med å ha byggmassen oppfylt av alternativ kultur. Derfor er det så viktig å få synliggjort for makta i Oslo at byen (og resten av landet) blir fattig uten alternativ kultur.

For å markere motmakta og få inn noen kroner til kampen for å stoppe salget blir det derfor en liten "Stopp salget" festival i kveld og i morgen. Oppfordrer alle som ser verdien i at også kultur på siden av VG listen får overleve i å vise sin støtte. Event på festivalen finner du her. Mer info om Husmania og resten av kvartalet finner du her.

In Vain tilbake på Indie Recordings

Kristiansand bandet In Vain er tilbake på Indie Recordings. De var i sin tid det første bandet som ble signert til Indie, så nå er ringen sluttet.

For å markere tilbakekomsten blir deres to første album «The Latter Rain» (2007) og «Mantra» (2010) gitt ut på vinyl for første gang (skjer i dag 19 februar). Begge kommer ut i begrenset opplag så her er det bare å slå til mens lagret rekker.

In Vain spiller forøvrig på Blastfest i Bergen i morgen 20. februar på Indie Recordings sin label aften. På den konserten har de hyret inn Bård Kolstad da deres faste trommis Stig Reinhardtsen ikke hadde mulighet til å gjøre denne konserten. Skiftet er kun for denne konserten. 

Stian Fjelldal remixer Odd Børretzen

torsdag, februar 18, 2016

Nytt(ige nyheter)

EuroTrash singelen Mature, som blir første singel under prosjektnavn «The Racoon Sessions», som resultere i en ny fullengder til slutt.

EuroTrash stiller som special guest på skal Oslo Ess sin Norgesturné med 17 bekreftede datoer rundt i hele landet. «Mature» viderefører EuroTrash sin forkjærlighet for 90-tallets California-punk. EuroTrash leverer nok en gang catchy pop-punk og forførende melodier i velprodusert harmoni med et massivt rockekomp.

Fra og med i morgen er Anna Rebekkas debutsingel Mørke fristelser tilgjengelig på alt av strømmetjenester.

Kanonprisen sine nominasjoner for 2016 er klare. Flere kategorier burde interessere lesere av denne bloggen. Er noen kjente navn som dukker opp i f.eks. beste filmmusikk hvor Knutsen og Ludvigsen nok er en favoritt for mange. På beste lyddesign finner vi bl.a. Svenn Jakobsen for Den tilfeldige rockestjernen.

Platesamleren har fått nye web adresse. Husk å oppdatere.

Bodø duoen To Wither har etter tre år endelig fått utgitt sitt debutalbum på alt av strømmetjenester og på deres Bandcamp. Kommer også i fysisk utgave senere i år.

Stadig flere kaster seg inn i kampen for bevaring av Hauskvartalet i Oslo. Et kvartal som inkluderer Hausmania, ett av Oslos viktigste kulturhus. Sist ute nå er Frank Znort Quartet som kom med denne beskjeden:
Vredehammer slipper også singel i disse dager. Light The Fucking Sky er tilgjengelig nå og er en forsmak på albumet Violator, som kommer 18. mars i Norge, 7. april i Europa utenom Tyskland og Østerrike hvor den kommer i butikkene 11. april. To konsertdatoer har de også på tapeten:
20. Feb - USF Verftet @ Blastfest, Bergen
23. Mar - John Dee @ Inferno Festival, Oslo

18 mars er også releasedatoen for Anders Brørbys nye album Nihil. Et album vi låver kommer tilbake til når det nærmer seg releasedato.

Østfold pønkefest går av stabelen 10 og 11 april. Er nok lurt å kjøpe billetter raskt da line upen er gromkoselig for enhver pønka hjernebark.

Bente Smaavik slipper sin nye singel "Join The Band" 19. februar. Dette er hennes femte i rekken til en LP som kommer i løpet av året.  

Oslo 14s debutkonsert i kveld.

Tre komponister har fått i oppdrag å lage hvert sitt verk spesielt for vokalensemblet Oslo 14: Lisa Dillan, Sofia Jernberg og Wenche Losnegård. Og med dét er det endelig klart for Oslo 14s aller første helaftens konsert.

- «Blue Note» er et speil; tidvis satirisk og like parodisk som jeg oppfatter at FrPs retorikk er, og tidvis like dobbelt-kommuniserende som Solbergs gjerninger kontra taler om menneskerettigheter er, sier Lisa Dillan som har komponert verket «Blue note – et satirisk verk i sju deler». - Dette stykket er min prikkedød til regjeringen, og jeg er takknemlig for at Oslo 14 ønsker å framføre mitt personlige, politiske budskap, avslutter Dillan.

Sofia Jernberg har komponert stykket «Sometimes, Always Silence». -Detta är mitt första stycke för vokalensemble och jag har sett mycket fram emot att höra hur var och en av sångerna präglar och tolkar mitt partitur. Stycket är relativt öppet skrivet och jag har givit rum för att sångarna ska kunna fatta egna musikaliske beslut ibland. Min avsikt är att körens starka, individuella röster skall kunna komma fram, sier Jernberg.

- Med Oslo 14 har jeg tenkt at alt er mulig, sier Wenche Losnegård som bidrar med verket «Holy Blood». - Med sine unike sangere er Oslo 14 et veldig tøyelig ensemble som behersker både fri improvisasjon og strikt komposisjon. Dette satte meg på sporet av temaet blod, som på den ene siden inneholder et personlig DNA – i ensemblet representert ved hver enkelt individuelle sanger, og på den andre siden er et allment livgivende element – representert ved ensemblet som kollektiv og fellesskap.

Oslo 14 vil også framføre Susannas verk "Mass For The Witch Woman".

Oslo 14 ble etablert i 2014 av fjorten sangere under Elin Rosselands ledelse. Siden den gang har besetningen vokst litt, og torsdag teller de 16. Ensemblet består av improviserende sangere og har som målsetting å dyrke hver enkelt sangers individuelle styrker og særegenheter gjennom fri improvisasjon. Den årvåkne Oslo-publikummer har registrert at Oslo 14 debuterte på Ny Musikk sin Only Connect Festival of Sound i juni i fjor med et spesialskrevet verk av Susanna, og at de åpnet årets All Ears. Festival for improvised music med friimpro i Oslo Domkirke. 

onsdag, februar 17, 2016

Div. Artister - Tromsøpønk 79/80 (album anm.)

Tromsøpønk 79/80 er et historisk dokument som fortjener oppmerksomhet fra Tromsø bys mest musikkinterreserte og landets mest nerdete pønk fanatikere. Vi snakker definitivt ikke VG lista men dette er gull verdt for de som ikke kan leve uten slikt.

De fem bandene er fra første generasjons pønkeband i Tromsø by. Opptakene er nærmest tvunget ned på kassetter eller lydbånd og sjarmen er det som vinner frem mest av alt. Rattus sin versjon av Sham 69 sin Borstal Breakout er blitt til Gimle utbrudd (fengslet i Tromsø ligger på Gimle) og oser av inspirasjon og gjør det sjøl holdning så man kan bli rørt av mindre. Det kommer noen få cover låter utover, alle med hjemmesnekra tekster, men mest av alt er dette unike egenkomponerte låter.

Lyden er nevnt og holder tålelig bra bootleg standard så folk med HI FI anlegg kan bare glemme denne utgivelsen, men alle som er ute etter genuin sen 70-talls pønk er på rett spor. De av dere som har elsket Hurra for Norge utgivelsene kommer til å gromkose dere med denne. Her er Norgez bank med en tidligere uutgitt låt, og ellers har vel hverken Rattus, Flass, Råtne guder eller Psykopatan utmerket seg med å få utgitt noe tidligere. Helt til slutt en visepunk solo låt fra Stig Jakobsen.

Det er bare håpe at det kommer flere av denne sorten (noe ryktene vil ha det til er på vei). Håper hver eneste avkrok i Norge får slike arkivopptak samlere ut på markedet for de av oss som bare ikke får nok av gjør det sjøl stå på musikk.  

Er du i Moskva i dag så få med deg Muddersten konserten!


tirsdag, februar 16, 2016

Life...But How To Live It? reutgivelser!!

Ryktene har gått svært lenge om at Life...But How To Live It? sine studioalbum skulle komme ut i nye opplag på vinyl. Nå er det endelig offisielt fra utgiveren Boss Tunage.

Debut LPen er nå klar og kan kjøpes øyeblikkelig, mens Day By Day kommer i mars og Ugly kommer i april. Til slutt kommer en dobbel LP kalt Green Burn. Hvilke live opptak som er på den er ennå ikke offentliggjort.

Platene selges fortløpende men kan kjøpes/forhåndsbestilles nå. Hvis man vil ha alle fire albumene (og det vil vel de fleste) så er det bare å trå til nå.

Nytt(ige nyheter)

Nå meldes det at de som har forhåndskjøpt LP utgaven av soundtracket til NRK TV serien Punx kan vente seg det i posten om 7 til 8 uker. Sånn mot slutten av april med andre ord.

Er du i Oslo i kveld er det Støy i biblioteket med hele fire forskjellige duoer!! Vel verdt å få med seg.

I 2016 har Bendik Hofseths legendariske album "IX" 25 års jubileum. Det skal selvsagt markeres. Albumet som i sterk konkurranse med pop og rock plater ble kåret kåret til tidenes 95. beste norske album gjennom alle tider i Morgenbladets kåring i 2011. Jubileumet skal selvsagt markeres og det med en CD jubileumsboks og turné. Startskuddet går på Kongsberg Jazzfestival lørdag 9. juli, før det blir en mini-turné i september.

Boksen vil inneholde følgende (og kan forhåndsbestilles her):
Disk 1: «IX» remasteret
Disk 2: «IX Live» med liveopptak fra 1990-91, bonusspor, remikser, demoer og outtakes
Disk 3: «IX Tribute» vil inneholde hele albumet ”IX” innspilt på nytt av en rekke norske artister (mer info kommer etter hvert).
Disk 4: Bestillingsverket «Q» fra Vossajazz 1991 (71 min) og en Bendik-dokumentar (28 min)
Bok: Bendik Hofseth «IX» i Morgenbladet Topp 100-serien, skrevet av Terje Mosnes.

Flax sitt fantastiske andre album "Monster Tapes" kommer nå i remastered utgave på både LP (farget vinyl) og på CD i løpet av mars. Sentralforlaget står som utgiver. Dette er første gang denne blir tilgjengelig offisielt på CD.

Qaal ga ut ett album i dag med tittelen "0: threshold". Qaal er Fredrik Falks nye soloprosjekt.

De nordnorske søstrene i synthpopduoen Sweet Like Chili vil være med på å prege musikkåret 2016. Torsdag 18. februar slipper de singelen ”Ghost” fra sitt kommende debutalbum, og feirer med konsert på Parkteatret i Oslo søndag 21. februar.

No Futser fra Trondheim har nylig sluppet singelen: "Dødssangen" på spotify. (kommer på vinyl etterhvert.) Vi kommer tilbake med mer info når den foreligger på vinyl!

Vokalist og låtskriver Annette Gil slipper 18. februar den tredje låten fra sitt kommende album ”Comfortably Young”. Singelen ”Digging in the Garden” er i følge presseskrivet en pulserende poplåt med et inspirerende tema. I november, kåret Dagsavisen Annette Gil sin cover av låten ”Fred på jorden” som en av de 20 beste (av 137 låter) Raga Rockers-coverlåter tolket av norske musikere for å hedre det ikoniske bandet.

Faensmakt har releaseparty for sin 12" på UFFA 27 februar.

mandag, februar 15, 2016

fredag, februar 12, 2016

torsdag, februar 11, 2016

Spidergawd – III (album anm.)

Det er bare å bøye seg i støvet og anerkjenne Trondheim som Norges rockehovedstad og dette albumet vil du ikke leve uten. Her er Spidergawd i rånerock hjørnet og svir av noen perler av noen låter som funker som bare f.

Med tre album i løpet av like mange år er det ingenting å klage over når det gjelder produktiviteten til disse karene som til vanlig spiller i Motorpsycho, Hopalong Knut og The Moving Oos. Her er de fortsatt i sitt ess, men i en mer rendyrket rolle som et band som rendyrker rånerocken fra 1970-tallet med full kraft og soloer med mening. Referansene til alt fra Ted Nuget og Black Sabbath til tidlig ZZ Top og sen MC 5, gir en viss pekepinn på hva man får på III. Stå på rock´n´roll som man sa i gamle dager. Når det er sagt så er dette så absolutt ikke noe retroband som stjeler ideer eller planker andres låter. Låtene på dette albumet står ene og alene i Spidergawds ånd og fremføring. Er litt vanskelig å sette fingeren på hva signaturen er, men den er der. Når man hører låtene så hører man at det er Spidergawd uten tvil.

III åpner med den knallsterke låten «No Man´s Land». En låt man som musiker drømmer om å gjøre, og som de har gjort til gangs. Man er øyeblikkelig i bandets musikalske landskap og man kommer inn i et landskap av tunge gitarriff som topper en vegg av lyd fra rytmeseksjonen, med en smådesperat vokal som setter prikken over ien. Intensiteten smitter over på lytteren uten tvil.

Dette draget har de på hele albumet, selv om intensiteten er litt fraværende på ett par låter midt i albumet, men så tar de bånntenning igjen på den siste låten (som er delt opp i tre sekvenser). «Lighthouse» åpner snerten og lekent og vokser derfra og ut til plata er ferdig. Det tar ikke lang tid før de viser hva de er god for som musikere og komponister. Låten svever i vei og forandrer seg fra en poprockete åpning til en progaktig sekvens som igjen svinger over i noe som kan ligne på en rolig utgave av Shining som igjen går over i.... du skjønner tegninga. Et overflodshorn av ideer puttet inn i en nesten kvarter lang låt. Med ett er de litt mindre intense låtene glemt og man avslutter som man startet, i en uendelig god følelse av å fått øre for the next big thing.

For de som ennå ikke har fått med seg de tre første albumene til Spidergawd er det samtidig gitt ut en CD boks der de tre albumene deres ligger i, i lag med to hefter. Det ene med den umiskjennelige kunsten som preger omslagene til bandet. Det andre med personlige kommentarer fra Per Borten på hver låt fra alle albumene. Er nesten fristet til å påstå at selv en vinylfanatiker må ha denne boksen i tillegg til LPene. Den er selvsagt så gjennomført vakker som alt annet som kommer fra Crimson Glover Records.

På selskapets sider kan man kjøpe limited edition utgaven av LPen (1000 ex med poster og spesial plastcover) i lag med boksen til rabattpris. Der kan man også kjøpe disse separat også i tillegg til vanlig LP utgave uten plakat og spesial plastcover. Begge LP utgavene er inkl CD.

Det er mulig å oppleve dem live ut februar på følgende steder;
11/03 Hamar, Gregers
12/03 Trondheim, Byscenen
13/02 Amsterdam (NL), Bitterzoet
14/02 Antwerpen (BE), Het Bos
15/02 Bremen (DE), Tower
16/02 Groningen (NL), Vera
17/02 Köln (DE), Gebäude 9
18/02 Wiesbaden (DE), Schlachthof
19/02 Solothurn (CH), Kotmehl
20/02 Milano (IT), LoFi
21/02 Zürich (CH), Tab
23/02 Stuttgart (DE), Zwölf Zehn
24/02 Salzburg (AT), Shakespear
25/02 München (DE), Strom
26/02 Dresden (DE), Beanpole
27/02 Hannover (DE), Glocksee
28/02 Hamburg (DE), Hafenklang

onsdag, februar 10, 2016

Blood On Wheels - Eager To Please (singel anm.)

Blood On Wheels slapp torsdag 4 februar singelen «Eager To Please» som 7" vinyl i tilnærmet hvit vinyl. A siden ble sluppet digitalt i fjor høst og nå kommer den endelig på vinyl. På B-siden finner vi den hittil uutgitte låten «Two Lane Blacktop» som ble til overs på førsteplata. Samtidig som dette skjedde slapp de også «Lie To You» digitalt, som er første låt fra det kommende albumet «Blood on Wheels II – It’s All A Lie» (som kommer i løpet av februar/mars på Crispin Glover Records).

Her skal vi konsentrere oss om vinylsingelen. A siden får fram Leather Nun savnet i enhver. At vokalisten er litt snarlik Jonas Almqvist i stemmen på akkurat denne låten, trigger selvsagt sammenligningen ytterligere. Kan nok også minne litt om Turbonegro i sin storhetstid. Den rytmiske midttempo stålfaste rockeveggen ligger der og trøkker vokalen frem. En grei nok tekst om søket etter en å elske trekker litt ned, men helheten får så absolutt godkjent og får absolutt frem rockefoten.

Rockefoten får ikke fri når B siden settes på. Her varierer de mer med rytmikken og høres ut som en blanding av noe Slade kunne gjort på sin mest vitale tidsperiode parret med Pearl Jam eller dets like. En skikkelig rocker som nok hadde gjort seg like godt som A side, men man må jo prege side B også og hva er da bedre enn å legge en overraskende bra låt der?

Nytt(ige nyheter)

Kassettkultur, labelen som kun utgir kassetter i små opplag er tilbake etter over tre års pause. I mars utgir de ikke mindre enn tre utgivelser; Conrad Schnitzler & Bjørn HatterudHirschgebrüll. (KULT 013) C42 limited til 50 nummererte eks. Solveig Kjelstrup & Maskinanlegg – Focus Foucault Foccacia (KULT 14) C10 limited til 30 nummererte eks. (KULT 014) og Maja Ratkje & Bjørn Hatterud – Malleus Maleficarum Maximum (KULT 015) C10 limited til 30 nummererte eks.

Joddski låten «Kjønnsorkan» var en låt som ikke kom med på «Bygdedyret». Den er også produsert av Ciscoe, og inkluderer HannaRein fra Biru Baby som synger på refrenget. Slippes på nett denne uken. Dette avslutter «Bygdedyret»-kapitlet en gang for alle!

England Brooks var med i Team Joddski på det store korslaget på TV i 2010. Senere har hun bl.a. vært med i The Voice i fjor. 29 februar albumdebuterer hun med «My Mother´s Eyes» med releasekonsert på selveste kvinnedagen. 

Visepop-trioen Ask slipper sitt debutalbum «Blinded», som er produsert av Bjørn Ole Rasch (Secret Garden, Bukkene bruse mm), den 12 februar etter over 10 års samspill.

Lady Moscow slipper i morgen (11 feb) en ny single. De spiller da på Barents spetakel i Kirkenes. «Mr. Indigo Delight» er forøvrig å finne på deres kommende album, som først vil bli utgitt på høsten engang.

Freedumb sitt nyeste album Feeding The Tapeworm er ute i dag!!

Bergenspønkerne i Nyresvikt slipper en låt fra deres kommende EP på fredag (12 feb) og kan høres her allerede nu.

tirsdag, februar 09, 2016

Bransjevelter "9 ute nå

Bransjevelter har gått fra å være en kassett/CD samler serie til å bli ett nytt magasin!

"Men vi har lenge følt at platene har manglet noe. En presentasjon for å sette musikken i sin rette kontekst. Så, når vi nå kjører ut en ny samleplate, blir det i lag med et musikkmagasin! I tillegg til 19 band, består Bransjevelter #9 av 14 skribenter, hvorav halvparten er under 22 og kjønnsfordelinga er 50/50. Hvis en ser bort fra de ikke-kjødelige skribentene, da. Vi har med tre band på skriversiden også!" oppsummerer redaktør Erik Johan Egenes i en pressemelding.

Første nr av magasinet som har fått nummereringen #9 (ikke Beatles referanse, men rett og slett den niende Bransjevelteren), kan friste med bl.a. Besøk hos protestbevegelser i Latin-Amerika, støyrock dundrer i Svenske kirkevegger, samer som synger ut mot undertrykkerne og litt hardcore er det gjort plass til også.  

søndag, februar 07, 2016

Oslo Ess med nytt album og Norgesturné!

Oslo ess er omtalt som et av landets heftigste liveband og som nå er ute med sitt fjerde album «Konge uten trone». Med seg på releaseturnéen har de med seg EuroTrash, så alt ligger til rette for en rocka helaften for de som vil ha heftige uptempo rytmer i rocka drakt.

Disse byene besøker Oslo Ess våren 2016:
12.02: Fredrikstad - Gamlebyen Kulturhus
13.02: Porsgrunn - Sort & Blå Scene
18.02: Stavanger - Folken
19.02: Haugesund - TBA
20.02: Kvinesdal - Harvest Bar
26.02: Horten - Glassmagasinet
27.02: Oslo - Rockefeller
11.03: Bergen - Garage
16.03: Kristiansand - Østsia
07.04: Molde - Kompagniet
08.04: Ålesund - Terminalen
09.04: Volda - Rokken
15.04: Trondheim - Samfundet
16.04: Stjørdal - Uptown Bar
23.04: Kongsberg - Energimølla
29.04: Sarpsborg - Festival Ø
30.04: Halden - Brygga Kultursal
06.05: Asker - Klubbscenen
07.05: Hamar - Gregers


lørdag, februar 06, 2016

Personal Best #6

Så er endelig #6 av fanzinen Personal Best ute i butikkene. Utgiver er som vanlig Marhaug forlag og redaktør og alt mulig mann er som alltid Lasse Marhaug. De som har lest de forangående utgaver vet hva de får. Sjangerne er en salig blanding av støy, frijazz, eksperimentelt musikk og aller helst det som ikke lar seg bås-sette så lett.

Som vanlig er den skrevet på engelsk, med en mix av hjemlige artister og hva det store utlandet har å by på. Som vanlig basert på dybdeintervjuer og som alltid bunnsolid både typografisk og innholdsmessig. Som vanlig et bunnsolid produkt som anbefales på det sterkeste til de som er levende opptatt av musikk som noe mer enn pausefyll

Blant de utvalgte denne gangen finner man bl.a.: Skaset, Crys Cole og PBK, og de fantastiske illustrasjonene til Christian Blandhoel. Håper bare att intervallen med å utgi ett nr i februar hvert år blir trimmet opp til kanskje to utgaver i året, men som Marhaug påpeker i lederen, dette er ett overskuddsprosjekt etter at jobben, familien og livet som utøvende musiker etc. har fått sitt. Så aktiv som Marhaug er skal vi kanskje være glad han klarer å få utgitt ett nr i året?

Musikkfoto utstilling i Stavanger 6.februar-30.april 2016

Fin Serck-Hanssen har siden 1980-åra hatt en rekke separatutstillinger og er innkjøpt og representert i flere sentrale offentlige og private samlinger. Men først og fremst er han kjent for sine musikkportretter, både av internasjonale artister som Depeche Mode og Iggy Pop, men også av norske artister, alt fra Sadomaoistan og Oslo børs i undergrunnen til Morten Abel og The Aller Værste av de mer kjente.

I den nye utstillingen har han med 157 musikkfotografier fra perioden 1979-1986, flere av disse er å finne i hans fotobok "In Between Pictures". I tillegg til utstillingen "Musikkfotografier 1979 –1986" presenteres også et helt nytt verk med tittelen «+ support Musikkfotografier 2015-2016». Arbeidet består av 140 portretter av sentrale skikkelser i Rogaland sitt musikkmiljø, og er en hyllest til dette.

Utstillingen vises i perioden 6.februar-30.april 2016. Under åpningen lørdag 6. februar klokken 15.00 blir det kåseri av Torgrim Eggen, som for øvrig også er representert i utstillingen. I tillegg blir det musikk av Bård & Børre Band. Kunstneren vil være tilstede under åpning av utstillingen.

Ny video fra Motorpsycho

fredag, februar 05, 2016

Punkens gjennombrudd på Haugesund bibliotek i morgen!!!


Bol&Snah – So? What? (album anm.)

jazztrioen Tor Haugerud (trommer) Ståle Storløkken (tangenter) og Tone Åse (vokal/elektronikk) som er kjent som BOL, har siden starten gått nye og uventede veier. Gjerne i selskap med kollegaer fra de mest anerkjente nivåer. På forrige album, Numb, Number (fra 2012), så inviterte de Snah (gitar) fra Motorpsycho mm og Stian Westerhus (gitar). Et samarbeide som tydeligvis ga mersmak. For i fjor høst var de tilbake med nytt album, også denne gangen i lag med Snah, nå som det mer permanente prosjektet Bol&Snah.

Som sist knuser de båser og stereotype oppfattinger på hva jazz og rock skal høres ut som. Som en isbryter i sjangerfacistenes aller helligste brøyter de seg vei og viser at sjangerblanding er veien å gå. Det er artister/band/prosjekter som tør og har kunnskap nok til å fusjonere uttrykk på tvers av sjangere, som i dette tilfellet, som viser vei inn i framtiden. Vi trenger selvsagt de som holder i hevd de konservative holdningene til hva jazz, rock og andre sjangere er, men det er isbryterne som baner veien fremover, som utvikler musikken. Spesielt jazzen har jo vært en isbryter i seg selv, og i de senere årene spesielt norsk jazz.

So? What? Er uten tvil ett gløtt inn i framtiden og da meget trygt basert i tradisjoner og sjangere. Her hører man preferanser til melodisk jazz som Terje Rypdal har perfeksjonert, via sekvenser som kunne vært hentet fra noe Santana har gjort i sin storhetstid på 1970-tallet til saftig riffbasert rock som man kjenner med Motorpsycho via postpunkens irrganger i en This Heat aktig tilnærming. Åpningslåten er ett godt eksempel på hva albumet inneholder. Det åpner en introsekvens som nærmest er minimalistisk med Åses vokal trygt plassert i lydbildet som man kjenner f.eks, Sidsel Endresen. Låten eksploderer brått inn i en progrock preget som kan høres ut som Pink Floyd rundt Meddle tiden, som trekker seg tilbake til det minimalistiske i korte sekvenser, i en sekvens senere er man nærmest inn i frijazzen i noen sekunder før låta er tilbake i en mektig progtradisjon.

Denne blandingen av sjangere i en og samme komposisjon ville man kanskje tro ville høres fragmentert og usammenhengende ut. Ikke med Bol&Snah, mest av alt fordi låtene er så sterke og går som en rød tråd igjennom enhver musikalsk utflukt. I tillegg er Åses vokal så sterk og særpregende at den skjærer igjennom og binder opp alt og skaper en unik helhet. Ikke minst når de eksperimenterer med lydbilder som kunne vært hentet fra støykonserter, eller kanskje contemporary music. Sett så dette i sammenheng med tekster delvis skrevet av Åse og delvis av Rolf Jacobsen (og oversatt til engelsk). Tekster som drar lytteren enda lengre inn i Bol&Snahs musikalske univers.

Det er bare å oppgi enhver mostand, for So? What? er en kraftig fryd for øret og burde være en selvfølge for enhver som liker musikk. Dette er sjangerknusing på sitt mest innsmygende og vakre. Dette er en klassiker for de som søker det uimotståelige. Start med So? What? og utforsk deg bakover i Bol (med og uten Snah) sin katalog. Det fortjener du.

De gjør to konserter i nærmeste framtid, med håp om at de gjør en utvidet Norgesturne snarest. Flere plasser fortjener deres oppmerksomhet;
9/2 Trøndertun
11/2 Tromsø  

onsdag, februar 03, 2016

Trondheim Calling 4-6 februar

I morgen går startskuddet på den femte utgaven av festivalen Trondheim Calling. En festival som er todelt der den ene siden er konserter i fleng, og inkluderer artister som Biru Baby, Bladed, Black Moon Circle, Brutal kuk og en rekke andre artister som bør være kjente navn for faste lesere av Musikk fra Norge, og på den andre delen som er en rekke konferanser har man med tema på alt fra status på norsk musikkeksport via seminar om byutvikling og kultur i Trondheim til hvordan NRK forholder seg til nye artister. Som bonus finner det sted kurs i både platekontrakter og turnebooking i Norge. Meget mye å få med seg på få dager med andre ord.

Ny video fra Biru Baby

tirsdag, februar 02, 2016

Personal Best #6 lansering førstkommende torsdag

I følge en pressemelding fra Marhaug forlag inviteres alle fanzinevenner til lanseringen av den sjekke utgaven av musikkfanzinen Personal Best, som holdes på den eminente bokoasen Cappelens Forslag torsdag 18 februar klokken 19.

Det blir salg av fanzinen og andre Marhaug Forlag-utgivelser + to musikalske innslag av Martín Escalante (Mexico) og (Kampen).
Håvard Skaset

mandag, februar 01, 2016

Kanalrocken slipper de første navnene

Hortens fineste festival, Kanalrocken har startet å slippe navn til sommerens fest. I tillegg til de svenske bandene Dia psalma og Strebers har de sikret seg de norske bandene De press, Bøyen beng og Hard Luck Street.

De press kommer med Andrej Nebb i spissen i lag med sine polske medmusikere. Bøyen beng har i likhet med De press gjennomgått utallige line ups men Haral Lange og hans medmusikere vil fyre opp med sin legendariske folkepønk. Siste norske så langt er Hard Luck Street som er «restene» av Trashcan Darlings som ga ut sin debutsingel i 2011. Det er bare å glede seg til resten av artistene blir sluppet utover våren.