fredag, mars 27, 2015

Dr. Akbar - Kjærlighet håp revolusjon (album anm)

Det første som slår en når man setter på Kjærlighet håp revolusjon med sine 33 revolusjoner i minuttet, er rytmene. Rytmikken er eksotisk i den norske musikkheimen. Her er det rocka låter basert på latino og reggaelåter som skakker seg avgårde i noe som nærmer seg ska takter. Her blandes musikkstiler over en lav sko og resultatet er svært forfriskende. Det er som om sommeren kom tidlig i år.

På en måte kan man si at dette er en naturlig videreutvikling fra Dr. Akbars band JungleMedics (for de som husker det). Begynner å bli noen år siden deres album men det var også overpowered med rytmikk fra funk til punk. OK ikke mye punk på dette albumet i utgangspunktet men punkeånden siver kraftig frem i tekstene. Lyrikken er da også Akbar sin prikken over ien.

Allsangfaktoren er tilstede hele veien og meldingene er klinkende klare. Miljøet må gå foran profitt, og det må skje nå. Likeledes er Akbar levende opptatt av de svake i samfunnet og leverer bensin til bålet av misnøye, for rettferdigheten skal seire. Tekstmessig ligger han nok opp mot Harald Lange i Bøyen beng, men Akbar har sin egen vri på kav nordlending som gjør han til en unik og viktig stemme i ett musikklandskap som i alt for stor grad neddynges i totalt likegyldige låter.

Musikerne i Tøyen total (backingbandet på platen) har gjort en formidabel jobb med å tonesette låtene på en måte som det spruter energi ut av rillen etterhvert som stiften får jobbe seg fremover. Dette er rett og slett svært så solid dansevennlig politisk musikk for hvem som helst. Med den kommende (pågående?) valgkampen i bakhodet kan dette fort bli soundtracket for sommeren som kommer og mange sommere etter det, for Akbars visjoner om levelige forhold, likhet og ukuelig optimisme om en bedre verden en gang i framtiden er nok ikke fullbyrdet etter høstens valg. Til det er visjonene for altomfattende.

Dette er et album som er en bombe av rytmer og venstresideorientert politikk som nok mange vil finne provoserende, men som svært mange andre har savnet. Dette albumet føyer seg inn i aksen fra Vømmøl spellmannslag til Gatas parlament med musikk som innehar originalitet, humor og gravalvor i en og samme mix. Det er bare å gratulere med ett fantastisk album som burde passe inn i de fleste hjem med en litt åpen tilnærming til musikk og politikk.

Albumet er i salg i butikkene fra i dag av, på vinyl og strømming. Tekstene er trykt på innercoveret på LPen.  Releasepartyet er i kveld også. Trykk her for mer info om det.

O.T et reggaeprosjekt direkte fra Oslo fengsel.

Signal/// - Echoes (EP anm)

Duoen Signal/// som består av Andrea Barsnes og Niklas Bystrøm har i disse dager gitt ut en EP (både på 12" vinyl, strømming og DL) med navnet Echoes, på Handmade Records. Dette er Oslo duoens første fysiske utgivelse og definitivt ikke deres siste, hvis de skrider fram slik de har gjort her. Vi snakker musikk i kryssningspunktet mellom den udefinerte postpunken, ett snev av goth og litt eksperimentelt, men først og fremst herlig dystert. 

En vegg av lyd som trenger seg inn i hodet ditt er det som møter deg på EPen. Referanser som Swans, Einstürzende neubauten og Young Gods popper opp, men passer ikke helt inn. Uansett det gir en pekepinn på hvilken retning i det musikalske landskapet vi snakker om her. Første låten er mektig og krever sin lytter. Her gis det ikke ved dørene og vil du inn i Signal sitt musikalske univers må man belage seg på at her møter man ikke minste motstands vei.

Det er mørkt og dystert noe man for alvor får føle på fra andre låt som er roligere i sin oppbygging men ikke mindre mektig. Men litt mer eksperimenterende i sin ytre form. Nesten drømmende. Dette blir fulgt opp på tredje låten som er nesten 12 minutter lang og gir assosiasjoner til Faust når de er på sitt mørkeste.

Platen avsluttes nesten like hardt som den begynner med et tema som Young Gods ville ha kværnet mye lengre enn de 4 minuttene og 39 sekundene Signal/// bruker på å fremvise hva som bor i dem. Rytmisk vakkert med ett teppe av lyd oppå som viser noe av potensialet i låten.

Denne instrumental EPen er en åpenbaring i sin kompromissløshet, men samtidig er den inviterende for de som lar seg suge inn i lydbildet. Dette er ikke musikk for den jevne VGliste lytteren, men en perle for de av oss som elsker musikk bortenfor VGlisten og i retning av rytmisk kontrollert rock med eksperimentelle tilsnitt. Dette er en kommende klassiker, definitivt. Løp å kjøp. 

Her er en smakebit fra EPen; 

torsdag, mars 26, 2015

Nytt nr av Goldies

Som alltid med Goldies så vet man hva man får og samtidig blir man gledelig overrasket av innholdet. Det er skrevet av folk som lever og ånder for sin platesamling og like viktig, å få dokumentert historiene til de artistene de brenner for. Så også i dette nr.

Som alltid er det faste spalter med auksjonsnytt, bokanmeldelser, platemessedatoer og slikt som er viktig for aktive platesamlere. I tillegg i dette nr finner man en større sak om The Flies, portrett av samlergalningen Kurt Johansen, denne utgaves syngedame som får sin historie bevart for ettertiden er Lillian Harriet. Progrockens giganter får man del 2 i ett grunnkurs i av Geir Hasnes. Man får reportasje fra Rainy Day Records. Utgaven avsluttes med prisvurderinger på sjeldne plater, gullsitater og oppgulp.

Som alltid er Goldies en dyd av nødvendighet for platesamlere og folk som er over middels interessert i musikk.

tirsdag, mars 24, 2015

Göttemia - Trigger Happy Fat Family (mini album anm)

Göttemia har holdt på siden 2002 og siden vært Europa rundt og spilt punk for folk og fe. Det har blitt en tradisjon for bandet å dra på en skikkelig heisatur av en turne rundt påsketider hvert år, og da passer det fint å ha med en plate som viser bandet fra sin beste side. I år går turen til Tyskland, Tsjekkia, Polen og Slovakia. Turneen dras i gang med slippfest på Last Train i Oslo 26.mars.

I desember i fjor fikk bandet med seg Ricky Norum (synth/vokal) og gikk dager senere (!!) i studio og spilte inn minialbumet som slippes førstkommende torsdag. Vi snakker her om en plate med 10 splitter nye låter. Göttemia sitt første album er også rett til rundt hjørnet, men først Trigger Happy Fat Family.

Det er bare å gi f i å sette seg i godstolen for nilytting når man setter dette albumet på. Side A fyker avgårde som ville hester over alle hauger og åser som finnes. Det spruter av energi som umiddelbart spretter over på lytteren. Denne platen er rett og slett en energibombe av en hardcore utgivelse. Klassisk hardcore fra 1980-tallet i 2015 utgave. Oppi lyden så hører man glimt av alt fra Discharge til Crass. På side 2 roer de seg litt, der en av låten er en uptempo OI låt, som her høres ut som balladen på albumet. Grunnen til det er bare at de andre låtene er så forrykende raske og flotte.

Legg inn sterk allsangfaktor på flere av låtene, at bandet tydeligvis har hatt det svært morsomt under fotosession til coveret (masse bilder i bookleten som følger med plata) og at lyden slettest ikke er så værst så har du en flunkende flott HC plate. Platen holder stien ren og burde falle i smak for alle som elsker HC, men tvilsomt at folk utenfor pønkesektoren vil falle for denne, til det er den for tro til sjangeren. Uansett en knallsterk utgivelse som anbefales alle pønka sjeler å sjekke ut.

Å se bandet live må være en svært innholdsrik aften. Sjekk dem ut på den fårestående påsketurneen deres. Platen ligger også ute på strømmetjenester rundt om kring, men det er bare på vinyl at den svinger 45 ganger rundt sin egen akse i løpet av ett minutt.

torsdag, mars 19, 2015

Harald Fossbergs bok om norsk svart metal har bokbad i Oslo i kveld.

Mayhem 2014-11-23 Sinus, Bodø (foto: Tore Stemland)
Popsenteret og Cappelen Damm inviterer til lansering av den etterlengtede svartmetall-boka "Nyanser av svart" på torsdagskvelden, kl 18.00 – 19.00 på Popsenteret i Oslo.

Espen NørvågSlapgård, redaktør Metal Hammer Norway bokbader forfatter av boka, Harald Fossberg. Det blir lydspor fra boka, og det vises svartmetallbilder av fotograf Paal Audestad på storskjerm. De åpnes også for spørsmål fra salen og boksignering.

Gratis velkomstdrikke til de 100 første!

Norsk black metal ble tidlig på 90-tallet forbundet med kirkebranner og drap. Røttene til denne musikksjangeren, der norske band nå er blant de største i verden, ligger imidlertid et tiår lenger tilbake i tid. Musikkjournalist Harald Fossberg forteller her historien om norsk black metal fra begynnelsen, og viser hvordan musikkscenen utviklet seg.

Shining på Rockefeller i kveld....

....som oppvarming for Devin Townsend.

onsdag, mars 18, 2015

Politisk hjærnesvikt A/S - Et hus blir revet, et miljø begravd (album anm.)

Endelig fikk Politisk hjærnesvikt A/S gitt ut sitt etterlengtede debutalbum. Det skulle egentlig kommet i fjor men det gikk galt da presseriet de først kontaktet svindlet dem for pengene og ditto ingen vinyl. Deretter fikk de presset platen i Nederland og endelig finnes det 320 eksemplarer av LPen "Et hus blir revet, et miljø begravd" (også utgitt som DL og strømming)

Bandet betegner sin musikk som "new old school nordlandspønk" og er utrolig nok svært beskrivende for det de holder på med. Dette er nye versjoner av pønk og hardcorelåter fra Salten i Nordland fra første halvdel av 1980-åra. Den daværende kvartetten (utvidet besetningen med xtra gitarist siden den ble innspilt) sprudler av gårde med kjente klassikere for de mest innvidde, og låter som virkelig har tålt tidens tann. En del av æren for at de låter så bra ennå skal bandet ha da deres versjoner har tilført låtene en ny vår. Låter som faktisk står seg også mot dagens pønk/hardcore.

Musikalsk er dette svært så solid gjennomført, og med en glød og en vilje som spruter ut av høyttalerne. Arrangeringen har løftet låtene inn i det nye århundret sånn at de høres ut som ferskvare, selv om vi her snakker om låter som er opptil 35 år gamle. Låter av bandene; Mitti skritti (3 stk), Hjertesvikt A/S (2 låter), Hæmma vækst, Politisk avfall, Rognan håndballag og Svartedauen låter friskere enn noensinne. En låt som "Svartedauen" har fått lagt inn delvis ny tekst så den er blitt ett ramsalt og svært så solid standpunkt mot oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

Det mangler ikke på politiske standpunkt, og da gjerne i en anarkistisk retning mot det bestående, og for folk flest og miljøet. Pønkånden lever og ånder i beste velgående og dessverre er tekstene fra 35 år siden ennå like gode analyser av et samfunn på ville veier. Det viser at verden trenger mer pønk, og mer av retropønken til Politisk hjærnesvikt A/S. Dette er pliktkjøp for enhver pønka sjæl, ingen tvil om det.

tirsdag, mars 17, 2015

Æ på turne

I dag starter en Sverige og Norge turne for Æ og hans mangeårige musikerkompis Stefan Sundström. For enkelhetsskyld (?) heter Æ nå Ae og synger på svensk!! Han satser altså på å erobre vårt naboland, med sin vakre musikk. Er du i nærheten bør du definitivt sjekke ut d´herrer i levende live.

Først Sverige:
17/3 Stadsbiblioteket Söderhamn
18/3 Stadsbiblioteket Kiruna
19/3 Stadsbiblioteket Piteå
20/3 Stadsbiblioteket Arvidsjaur
21/3 Stadsbiblioteket Luleå
22/3 Kafe 44 Stockholm
23/3 Stadsbiblioteket Nykvarn

Så blir det Norge:
25/3 Madame Felle Bergen
26/3 Rockefeller Oslo
27/3 Martinique, Stavange
28/3 Cafe Osvald, Stord

mandag, mars 16, 2015

fredag, mars 13, 2015

Det skjer i kveld

Fredag den 13 er tydeligvis en aften for mange spennende konsertopplevelser landet rundt. Her er noen av godbitene.

I Tromsø er det på Driv det skjer. Der blir det labelaften for den nystartede Tromsølabelen Blues For The Red Sun. Da snakker vi om lyd i spektret fra virkelig tung bluesrelatert metal til doom metal. Dette er akkurat det enhver trenger for å svi vekk siste rest av vinteren og kjenne sjelen bli fylt med livsgnist og en tung og seig energi. Kjøreplan for kvelden ser slik ut;
2200 Reptile Master (Tromsø)
2300 Monumentum (Fauske)
2400 Warp Riders (Oslo)
0100 Vidunder (Sverige)

Behind The Pieces
I Bodø er stedet Gimle og Husrock Vol. 5. Der skal Behind The Pieces og Sang Réal opptre. To band som virkelig markerer bredden i den nye bølgen av Bodøband som er på vei opp og fram. Der Behind The Pieces utforsker ett musikalskt landskap i en helt egen blanding av punk, melodisk metal og gothic er Sang Réal mer opptatt av klangenes betydning og eksistensberettigelse. To band som på hvert sitt vis utforsker mulighetene i lydbildet for å formidle noe ekstra. Gratis adgang og konsertstart 19:00. Ingen grunn til å sitte hjemme med andre ord.

I Trondheim har Kollwitz slippkonsert for sitt nye album som kom ut i dag. Stedet er Blæst og konsertstart er 21:00. Albumet er allerede geniforklart her på bloggen og andre følger opp i sin hyllest til dette orkestrets monumentale mørke som fyller etthvert rom de oppsøker. Som oppvarming kommer Forræderi. Vi snakker her om kompromissløs crust- og grindcore av beste merke. En aften til minnebøkene med andre ord.

torsdag, mars 12, 2015

Tracklistinga på Krim U LPen er klar

Den kommende LPen med Krim U ble som kjent utsatt i februar, og er fortsatt uten utgivelsesdato. Vi kommer selvsagt tilbake med dato når den blir offentliggjort. Men nå har tracklistingen blitt offentliggjort. Dette er det man har å se fram til;
A
Tinnsoldat (4.56)
Lille bror (3.14)
Nærmere (2.18)
Den sovende pike (3.53)

B
Overdose (3.21)
Dømt (3.19),
Tilbake (3.41),
3 lys (4.21)

C
Høst (2.31)
I byen (3.32)
Fabrikk (2.54)
Svart natt (3.26)
Hævn (3.02)

D
Konflikt (2.25)
Evighet (4.10)
Hellig Natt (2.09)
Massegrav (2.16)
Erik e fra Berlin (1.57)
Gestapo (1.13)

tirsdag, mars 10, 2015

Kollwitz - Dissonance (album anmeldelse)

«Vi har på alle mulige måter følt på «den vanskelige andreplaten» i over fire år. Usikkerhet, uenighet og ikke alltid forenlige mål har preget prosessen. Vi har ingen behov for å skulle portrettere oss selv på noen annen måte, å lyge på oss større grad av uniform målrettethet eller unison kreativitet enn vi har hatt. Dissonance er en skitnere og mektigere maktdemonstrasjon enn debuten; dissonant musikk skapt i dissonante omgivelser.». Sånn beskriver Kollwitz prosessen fram mot album nr to.

debutalbumet fikk de lovprisning for sin unike mix av postpunk, metal og posthardcore, hvor melodiene alltid sto i hovedfokus. Det har de definitivt ikke forlatt på dette albumet, selv om dette er dystrere, tyngre og om mulig ennå mer helstøpt. Lydbildet er åpnere enn på debuten men ikke la deg lure, denne trenger også noen lytt før man klarer å trenge helt inn i albumets eget univers. Når man har klart det er man solgt. Dette er så til de grader fulladet av passiv aggresjon at man fort mister kontroll på seg selv.

Mørket i låtene skjærer seg vei og åpner opp et mørkt og dystert musikalsk univers som på samme tid både er fascinerende og skremmende vakkert. Spesielt på «Diminish» åpner de seg for en gangs skyld og blottlegger seg slik som This Heat gjorde i sine velmaktsdager. Sekunder senere lukker de seg inne og tar deg i sin favn i et mørke som ligner på en kryssning av D.O.A. rundt «LastScream Of The Missing Neighbors» og My Dying Bride rundt «Songs OfDarkness, Words Of Light». Ufattelig dystert men samtidig med en kontrollert råhet i seg som kan smelte enhver skeptisk motstand.

Låtene her kunne passet som soundtrack til utallige scener i TV serien Dexter eller i kvalitets skrekkfilmer. Filmer som tar et psykologisk grep rundt hjerterota og klemmer til. Dette er ikke musikk for hvermannseie, definitivt ikke. Dette er musikk først og fremst for de dedikerte, men ikke nødvendigvis kun for de mest svartkledde av oss. Til det er albumet så intrikat at det burde være en soleklar favoritt til å vinne åpen klasse under Spellemannsprisen rett over nyttår. Dette er rett og slett sjangersprengende og samtidig så vakkert som bare en kommende klassiker kan være.

I desember 2014 slapp de singelen "Horizon". Albumet "Dissonance" er ute 13. mars på Fysisk Format både på LP og CD. Releasepartyet er i Trondheim samme kveld med påfølgende turnering. Se dem, hør dem og enten er du solgt eller så gir du opp etter ti minutter. Dette er ikke et band som flørter for å tjene raske kroner, disse lager kunst i sitt eget univers.  

torsdag, mars 05, 2015

onsdag, mars 04, 2015

Endelig er Politisk hjernesvikt A/S platen klar til utgivelse.

De som har ventet på Politisk hjernesvikt A/S sitt debutalbum har ventet lenge og lengre enn langt. I fjor hadde de sine første releasekonserter som ble sterkt amputert da kun en testpressing dukket opp.

Nå snart ett halvt år senere er det påny releasekonsert, med den store forskjellen at de ventet til de hadde platen fysisk før de inviterer til nytt releaseparty. Denne gangen er LPen "Et hus blir revet, et miljø begravd" der garantert.

Vi snakker her om en LP som er proppfull av "new old school nordlandspunk" som bandet selv beskriver den som. Vi snakker her om pønkelåter fra Salten fra tidlig 1980-tallet. På selve konserten kommer de i tillegg til å fremføre flere låter, deriblant egne låter!

Support/oppvarming er det ingen ringere enn smått legendariske ZTØY! som har fått æren. Dette er god, gammel Britpunk og Oi! med medlemmer fra Hålogaland, Finland og Rogaland!

Releasepartyer foregår på Maksitaksi i Oslo,
førstkommende fredag kl 21:00. På konserten selges platen og t-skjorter.