onsdag, august 27, 2014

Bjørn Jervås (1962-2014) RIP

I kveld 27 august døde Bjørn Jervås.

Bjørn Jervås startet sin musikalske karriere i Finland på 1970-tallet etter å ha sett Ramones snu byen på hodet. Dager senere var han med i sitt første punkeband. Få år senere flyttet han med familien til Bodø og i 1979 var han med å starte Hjertesvikt A/S. Et band han var den selvskrevne leder av inntil de ble oppløst i januar 1984. På denne tiden var han også sentral i oppstarten (og driften av) Bodø RockeKlubb (BRK).

Bjørn i kjent positur (Juni 2005) (Foto: Tore Stemland)
Rett etter oppløsningen av Hjertesvikt A/S gikk han mer i rockerøttene sine og startet SnowCats. Et band som spilte over hele landet, var å se på NRK TV, men som aldri klarte å gi ut egen utgivelse. Erfaringene fra denne tiden brukte Jervås aktivt til å danne Karaokekameratene som etter kort tid la vekk rock-rap taktene til fordel for reggae som alltid hadde stått Bjørn sitt hjerte nærmest. Bandet skiftet også navn til Irie Darlings og gjorde det umulige mulig.

Å komme fra Bodø til Jamaica for å klatre på hitlistene der borte er like sannsynlig som at Norge vinner VM i fotball (for herrer). Når de var der fikk de like godt med seg et A-lag av øyas reggaestjerner som backingmusikere og som toppet det hele med å få med Sly & Robbie på debutalbumet. Det er nok svært få i Norge som forsto (eller forstår) hvor stort dette var (er). Med Irie fikk Bjørn for alvor funnet seg selv som rastaman. En mann som gikk sine egne veier og sto for dem 100%.

Irie gikk mer eller mindre i oppløsning og ut av restene vokste Manna frem. Enda mer roots orientert reggae, men denne gang med tekster på norsk, i motsetning til Irie sine låter som var på engelsk. Med Manna ble reggae langt på vei allemannseie i Norge. De ga ut tre album som vil stå som milepæler i norsk musikk i svært mange år fremover.

Jervås sitt liv var sterkt sentrert rundt musikken. Så sterkt at når han ble sersjant i forsvaret omtalte Forsvarets forum han som Norges svar på Elvis! På 1990-tallet var han ansatt som daglig leder av Norsk rockeforbund sitt distriktskontor nord i Bodø. Han var også en av drivkreftene for å starte X-rockeklubb. Jervås var en del av Team Joddski i reality TV serien ”Det store korslaget” som startet på TV2 2. januar 2010. I lag med Joddski medvirket Jervås på flere av både Tungtvann og Busta ofte sine utgivelser. En dokumentar om Jervås ble påbegynt for noen år siden.

Bjørn Jervås vil bli dypt savnet som drivkraft, rastaman, musiker og for å være seg selv, av svært mange i Bodø, i Norge og mange andre steder i Verden. R.I.P.