fredag, mai 23, 2014

This Sect – Shake The Curse (album anm.)

Endelig er This Sect klare med sitt debutalbum etter tre EPer og ett livealbum. For de som kjenner bandet vil dette være en åpenbaring. For nye lyttere også.

Lydbildet er satt til tidlig 1980-tall i ett bizzare krysningspunkt mellom Wire, Fugazi og Echo & The Bunnymen, som utløses i musikk for framtiden. Selv om røttene er klart opp i dagen klarer sekta å skape en ny musikk ut av det materiale de har. De finner nok ikke opp kruttet på nytt, men dette er kruttsterke nye låter som vokser for hver avspilling.

Det seks mann sterke orkestret er ikke redd for å spa på med mye lyd, og det høres. Dette er er som en vegg som smeller deg inn i begge øregangene på samme tid. Sjeldent har det å springe rett inn en vegg vært så behagelig som i dette tilfellet. Der mange lar veggen være beinhard uten åpning for innlevelse klarer This sect kunststykket å involvere lytteren i sine musikalske veggmalerier.

Tekstene er så dystre som The Cure og Joy Division var i starten av sine respektive karrierer. Her er det ikke mye håp og mørket ligger ikke på lur, det er i høyeste grad tilstedeværende hele tiden. Det har tydelig smittet over på valget av coverbildet også. Kirkegården på Nuuk på Grønland til Brødremenigheten som bokstavelig talt døde ut rundt 1900.

This Sect sitt debutalbum er ingen lystreise, men er musikk som viser at også rock kan være kunstmusikk uten å være forbeholdt nærdene. Dette er nok ikke noe for P3 eller nærmeste discotek, men snarere ett klart innkjøp for de av oss som elsker å bli slukt inn i musikalske univers som har så mye å gi tilbake at man oppdager nye sider ved den gang på gang.