onsdag, mai 21, 2014

Against The Grain - 10/10/2010 (DVD anm)

Endelig er filmen til Against The Grain ute på DVD. Den hadde premiere i 2011 og foreligger nå altså på kjøpe DVD. Lyden kom også ut i 2011, da som en alt for undervurdert LP.

Ja dette kan plasseres som kunstmusikk og overlates til "skjønnere" eller musikksnobben om man vil, men da er det mange som går glipp av ett mesterverk. Dette er musikk bortenfor VG listen definitivt, men likefullt innenfor rekkevidden for de som er åpen for nytenkning.

Her trengs det høy lyd, mørkt rom og stor skjerm. Mørket er essensielt i uttrykket. Fra første lydbølge treffer øret er mørket der og sluker deg og etterlater deg som lytter og seer i Against The Grain sitt unike univers. Her smeltes lyssetting og arkitektur med videoredigering og musikk inn en helhet som er strålende vakkert samtidig som det åpner nye innfallsvinkler til grupperingens univers.

Her er det på plass å slippe kunstnerne til med ett sitat fra deres presseskriv;
"Prosjektet Against the Grain tar utgangspunkt i arkitekturen i den tidligere industrielle møllen i Sandviken som i dag huser Bergen Arkitekt Skole (BAS). Prosjektet befinner seg i skjæringspunktet mellom arkitektur, kunst og musikk. Hvordan kan vi utforske arkitektur og romlige forhold gjennom musikk, og kan vi utforske musikk gjennom arkitektur?

Vi har opplevd at mulighetene og kompleksiteten i musikkproduksjon øker drastisk. Rommet gir et rammeverk og en struktur man må forholde seg til. Dette gjør at man ikke kan lage musikk på den måten man er vant til, og det gir en utfordring. Når man spiller med rommet åpner det seg likevel mange nye mulighete Hvordan påvirker sosiale medier oss mennesker? , sier initiativtaker for prosjektet, Håvard Tveito."

Det er umulig å trekke det ene ut fra det andre, men likefullt må man kunne si at filmingen og den nesten totale mangelen på farger i samspill med musikken skaper grobunn til å se mot en film som Eraserhead. Her må det påpekes at denne filmen ikke har noe klart handlingsforløp, men stemningen og bruken av det fargeløse for å forsterke stemninger har noen likhetstrekk. Musikalsk må dette betegnes som en blanding av elektronisk krautrock, samtidsmusikk og ambient. Soundtracket er avdempet på en fremtredende måte. Høres selvmotsigende ut men gir mening når man ser og hører filmen.

Bandet består av folk med bakgrunn i alt fra svart metal til samtidsmusikk og det høres på en underfundig måte. Her har de i tillegg utvidet musikken til å omfavne både film og arkitektur. Det er bare å bøye seg i støvet og prise seg lykkelig for at slike grupperinger eksisterer og gjenta seg selv; Against The Grain skaper orden i kaoset med å vise vei inn i en ny arkitektonisk orden. Den veien anbefales alle å følge.