onsdag, april 23, 2014

Stefan Sundström - Nu var det 2014 (album anm.)

Svenske Stefan Sundström har nå vendt tilbake til sitt hjemland etter ett lengre høyst frivillig asylat i Norge. Det merkes på hans siste album der han covrer Æ og hyller Erik Bye. Men mest av alt tar han et kraftoppgjør med hvordan Sverige styres.

Sundström startet sin karriere i punkens første tidsalder i Stockholm. Det er derfor ikke rart at Ebba Grön ble første helteband. Av de bandene han var innom i denne tiden er nok KSMB mest kjent for oss i Norge. Nå drøyt 30 år senere og 13 soloalbum + drøssevis av singler, medvirkninger på andres album, som huskomponist i Sveriges radio, som skuespiller på teater og på film, er han her som en smårocka visesanger som leverer 10 perler innpakket som albumet «Nu var det 2014».

Tittelen henspiller på Eyvind Johnsons bok «Nu var det 1914». Det er en roman i etterkrigen klokskap fra første verdenskrig hinter kraftig om at en ny krig er i emning. Dette albumet er en krig mot likegyldighet, mot undertrykking og hvordan høyresiden sakte men sikkert undergraver demokratiet til fordel for et samfunn eid av de få, hvor de mange blir mer og mer maktesløse.

Sundström har så absolutt beholdt opprørstrangen og ser samfunnet med en presisjon som bare de som har fingeren i jorden kan. De som vifter med hendene i takt med majoriteten ser ikke hva som skjer. Dom feta åren e forbi...som Sundström messer om er en varsel om at nå må vi ta vare på jorden før det er forsent. Dette er definitivt ikke et lystig album men etterlater seg da ett fnugg av håp.

Musikalsk dreier han seg i en slags nyoppdaget musikalsk landskap imellom Vreeswijk, Nick Cave og Thåström. Nøye oppbygde låter smyger seg inn i bevisstheten og bygger seg opp til perler som man nynner på i dagevis. Etter noen avspillinger lever albumet mer og mer. Dette gror seg fast og viser ett meget godt håndverk kombinert med perfeksjonistisk lydproduksjon og Sundströms vokal som rasper vekk enhver likegyldighet. Se ikke bort fra at dette fort kan bli en klassiker.