onsdag, mars 05, 2014

Æ og dem – Gjendødsligheta (album anm.)

Æ og dem tilbake er endelig tilbake igjen med nytt album. Ikke for det man har så mange skatter fra dette gjenget å trøste seg på, men er man først blitt hekta så må man ha mer. Dette soloprosjektet/ bandet leverer varer som gjør at man lett blir avhengig, men heldigvis på en svært så positiv måte.

Det kan først som sist påpekes at Æ og dem nok leverer sitt mørkeste album hittil. Fra coverbildet og til siste gitarstreng stilner av så ligger det ett klart
snev av melankoli over dette. Ikke noe nytt vil nok fansen si, og rett har de i det. Men melankolien er forsterket på dette albumet. Når det er sagt så er det ennå langt igjen til noe deppealbum. Håpet pippler fram både her og der. Men det mest overraskende er at den nydelige singelen fra i fjor, «Fine ruina» ikke er funnet verdig en plass på albumet!! Når en så sterk låt ikke kommer med her så må resten av låtene være ekstremt sterke, og det er det bare å skrive under på at de er.

Som vanlig er nok ikke låtene av den umiddelbare typen, de trenger noen avspillinger for å få blomstre ut i all sin prakt. Det er jo ett av flere kjennetegn på slitesterke låter og på Æ sin komposisjonskompetanse. Han har en egen evne til å riste ut melodier som smyger se inn i bevisstheten til lytteren. Så også denne gangen. Legg på solide tekster på dialekt om hverdagens opp og nedturer så får du svært så helstøpt viserock som burde appellere til både de som har ett mer overfladisk forhold til musikk og de som lever og ånder for faget.

At Æ og dem utvikler seg er helt klart og de overbeviser nok en gang. Hvor dette skal ende er ikke mulig å forutse men at Æ kommer til å slå igjennom i mye større grad enn nå er kanskje det mest sannsynlige man kan spå. I disse dager legges siste hånd på ett svenskspråklig album, så kanskje Æ slår for alvor igjennom hos vårt broderfolk i øst før folket her hjemme får øynene opp for denne geniale fyrn fra ytterst i havgapet på Træna.

Albumet kommer på CD, LP og DL. Gjør oppmerksom på at 100 ex av LPen leveres med litotrykk av coveret. Herligheten blir utgitt førstkommende fredag. Da bør du kjenne din besøkelsestid!! 

Video fra innspillingen