onsdag, oktober 30, 2013

Æ på tur(ne)

Æ drar på en omfatende turne i Norge og Sverige i lag med sin svenske åndsfrende Stefan Sundström. Det blir en vakker opplevelse for de som liker rotekte låter avlevert med innlevelse og sjel.

 Æ har sluppet fire album (fem med bestillingsverk som kom i svært begrenset opplag), turnert omfattende og fått en solid dose skryt slengt etter seg, eksil-Saltdalingen/Træna-beboeren Æ har begynt å tilkjempet seg et lite hjørne av den nordnorsk-språklig musikktronen. Poetiskt? Skakt? Emosjonelt? Rocka? Sjekk selv på Wimp Dokumentar av André Løyning finner du på YouTube.

 Her er deres norske konserter
30/10 ROGNAN
31/10 BODØ, Sinus
01/11 SORTLAND, Sortland Kino.
02/11 TROMSØ, Tromsø Kulturhus
05/11 TRÆNA, Træna Kirke
06/11 MO I RANA, Koks
07/11 TRONDHEIM, Familien
08/11 OSLO, Kulturhuset
10/11 DRAMMEN, Drammens Teater
15/11 BRYNE, Bryne Mølle
16/11 HAUGESUND , Høvleriet

Kjøttmeisel debuterer

I løpet av gårsdagen kom Kjøtmeisels første utgivelse ut. Et album med to låter som klokker inn tett over halvtimen. Albumet har fått navnet "éntò". Musikalskt snakker vi her om dronestøy og ambientnoise med eksperimenterende vinklinger på de musikalske innskuddene underveis. Dette er definitivt mennesker som har gjort lignende saker før da det musikalske har en så klar og fremtredende rolle i lydlandskapet de serverer.

Grupperingen er nok ukjent for de fleste, ikke så rart da de hittil kun har gjort en spilling og dette er deres debut. Neste spilling blir i lag med Europ EuropPolyføkt festival II i midten av desember i år. Vi kommer selvsagt tilbake med mer om det når den tid nærmer seg. Inntil da har vi kanskje klart å funnet ut hvem som skjuler seg prosjektnavnet Kjøttmeisel.

tirsdag, oktober 29, 2013

Platesamleren 115 er rett rundt hjørnet


Platesamleren nummer 115 er nå rett rundt hjørnet. Og vi snakker da om det veldig begrensede særtrykket.

Nok en gang er det et fargesprakende tettpakka blad på 100 sider. Nok en utgivelse som roper etter å havne i hjemmet til dedikerte samlere. Redaktør Bluka & co håper og tror at de også denne gangen har klart å sette sammen komplette diskografier på de artistene som det er viet spalteplass til.

Følgende artister er inkludert denne gangen: Donovan (alle skandinaviske singler), Marc Bolan og T.Rex (alle skandinaviske singler ++), Snapshots (alle singer + full story med bilder), JimiHendrix Experience (alle skandinaviske singler i farger), PinkFairies (komplett diskografi) og ellers er det et knippe plateanmeldelser, noen få bokanmeldelser, litt Agaton Sax og bittelitte granne leserbrev.

Dette nummeret av Platesamleren vil bli å få kjøpt, rykende ferskt, på platemessa på Folkets Hus lørdag den 2.november (Dere trenger ikke sende meg mail om at jeg skal legge av). Har dere ikke mulighet til å stikke innom der, kan dere få det tilsendt ved å betale inn kr 130,- på konto 6074.12.53588.

Bladet vil bli sendt ut i uke 45 og 46 til de som har betalt inn på forskudd i løpet av de to neste ukene. De andre vil få muligheten til å få det tilsendt i Bjørn Luka med adressen.  
desember. Dessverre ikke tidligere, grunnet litt reisevirksomhet. Dere som betaler på konto må huske å oppgi navn og adresse i beskjed feltet og/eller sende en mail til

mandag, oktober 28, 2013

Amtmandens døtre - konsert og intervju på Rockheim

Rockheim har hatt en lengre serie hvor band/artister er hentet inn fra historiens mørke kroker for å bli intervjuet og deretter ha en konsert. Nå er det kommet til Amtmandens døtre, som blir beæret førstkommende fredag (1. nov) med ett gjenhør.

I løpet av sin korte levetid fra 1974 til -76 turnerte de Norge rundt, og ble de blant de fremste eksponentene for kvinnekamp i Norge. Musikalsk var bandet visepreget, og var helt klart et produkt av den progressive musikken som regjerte i Norge på midten av 1970-tallet. Her var tekstene det viktigste og de var svært politisk og svært rød.

For Amtmandens døtre vart tekstene sentrert rundt kvinnefrigjøringsspørsmål som likestilling, selvbestemt abort, rett til lønnet arbeid og frigjøring. Bandet ble etablert under årsmøtet til Kvinnefronten i 1974. Etter samme lest som det svenske plateselskapet MNWs suksess med den feministiske temaplata «Sånger om kvinnor», satte det uavhengige plateselskapet Mai i gang arbeidet med å lage en lignende plate i Norge. Valget falt på Amtmandens Døtre. Albumet fikk navnet "Reis kjerringa" og ble produsert av Harald Are Lund.

Platen er flittig brukt den dag i dag i enkelte kretser, og videoen over vitner nok om det. De tar opp tema som dessverre er like aktuelle i dag som dengang da. Kvinners rettigheter og mangel på likestilling i arbeidsliv og hverdagsslit.

Billetter til forestillingen får du kjøpt her.

søndag, oktober 27, 2013

fredag, oktober 25, 2013

Moe – Oslo Janus (album anm.)

Oslotrioen Moe er ute med nytt album. Like kompromissløst som sist. Vi snakker her om et band som fyrer av låt etter låt i grenselandet mellom Noxagt og Glenn Branca. No wave på norsk!

Dette er utvilsomt rock med røtter i pønk og no wave, men med sterke innslag av støy og improvisasjon. En litt udisiplinert utgave av tidlig Sonic Youth ved første lytt, men det udisiplinære avløses raskt av en forståelse av nye veier å løse overgrodde stier på. Det røskes i vante oppfatninger og bryter ned motstand mot det uvante. De skriver i presseskivet til albumet at de er «...et band som er svært villige til å flytte musikalske grenser.». Det etterlater dette albumet liten tvil om at de ønsker og at de er kommet svært godt i gang med det arbeidet.

Dette er definitivt ikke et band som søker evig berømmelse på radio eller VG lista, tvert imot. Dette er rått som f, på en herlig forfriskende måte. Her er musikken satt i høysetet. Dette er musikk som bør appellere til de med åpne ører for å rive ned sjangerfacismen. Dette er en trykkoker av metal, avantgarde, punk og improvisasjon på en og samme tid. Rått er en rød tråd igjennom albumet, men på en meget fascinerende og interessant måte. Deres måte å sette sammen kjente elementer på er noe av det friskeste som er gjort på lenge. Når lydbildet reflekterer komposisjonenes råhet som her, er dette svært nær perfekt. Dette må høres (og kjøpes).

Bandet starter 1 november på en lengre sør Europa turne, men bør fra nå av hyres inn av samtlige festivaler og konsertscener i Norge som vil med rette hevde at de er mer opptatt av det kunstneriske enn det kommersielle.

Even Ruud - Musikk og identitet (bok anm.)

Even Ruud sin kultursosiologiske lærebok "Musikk og identitet" er kommet i ny utgave. Siden første utgave i 1997 har det vært en rivende utvikling på teknologi, og tildels innen teori og faglige perspektiver. Det er på disse feltene boken har fått en "oppgradering" siden sist.

Selv om dette er en lærebok og dermed kanskje ikke noe for folk flest, er dette en svært kunnskapsrik bok som bør leses av alle som har noen slags befatning med kultur (langt utenfor musikkfeltet). Boken har som tittelen tilsier sin oppgave i å belyse musikk og dets betydning som identitetsbærer. Her kan man lett flytte perspektivet utover resten av kulturfeltet i stor grad, slik at de som har nytte og glede av boken er mye større enn man får inntrykk av ved første øyekast.

Musikk er og blir en personlig opplevelse av lyd. Denne overgangen fra lyd til å omdannes til akkurat din opplevelse kan selvsagt ikke generaliseres, men likefullt har vi mennesker en felles kulturell forståelse enten man liker det eller ei. Boken forklarer langt på vei hva som er vår felles forståelse, samtidig som den legger vekt på at individets inntrykk utgjør en enestående forståelse av musikken.

Ruud åpner boken med en kort selvbiografisk reise i hans tilnærming til musikk. Ut fra dette kapitlet arbeider han seg dypere inn i forskjellige spørsmålsstillinger igjennom boken, som til slutt gjør at man både som utøver, publikum, bakmann eller på annen måte får en større forståelse for musikkfeltet. Det er en svært velskrevet bok, som til tross for en del faguttrykk burde være mulig å få mye nyttig informasjon av for de fleste som på en eller annen måte har mer enn litt interesse for musikkformidling.

onsdag, oktober 23, 2013

HC extravaganza på Barrikaden

Hardcore aften for alle og enhver på Barrikaden i Oslo i morgen 24 okt. Dette vil du ikke gå glipp av.
Hardcoreveteranene i RIISTETYT har levert noe av den beste pønkråkken Skandinavia har hatt å by på siden 1983. Nå er de tilbake for annonsere krig mot Europa med den nye 12"ern deres.

Som oppvarming har de fått ikke mindre enn tre av hovedstaden mer oppadgående HC/pønk band. Vi snakker om;

DISÅRDER som kjører sitt sedvanlige kjør til glede og fest. URBANOIA kommer med vanlig rett-i-trynet 80 talls hardcore pønk ala Adolescents og Angor Wat! Alt det beste fra åttiåra med andre ord. Til slutt er Angry Tribe gjenforent som MENTALT NEDBØR, Oslo's eneste reinspikka anarkopønkoutfit!

Første band går på halv ti. Aldri for tidlig, alltid for seint!

tirsdag, oktober 22, 2013

Helldorado med Sveits/Tyskland turne

Helldorado har tidligere i år gjort endel spillejobber i Norge og Europa i forbindelse med utgivelsen av sitt nye album Bones In The Closet. I september gjestet de også på Kaizers Orchestras' avskjedskonserter i Bergen og i Stavanger.

Nå er det på tide med en tur ut på veien igjen og hittil er følgende konserter bekreftet i høst og vinter:
22. Okt - Wild At Heart, Berlin, Germany
23. Okt - Eldorado, Zürich, Zwitzerland
24. Okt - Senkel, Stans, Zwitzerland
25. Okt - ISC, Bern, Zwitzerland
26. Okt - Gasthaus "Zum Schwülmetal", Lödingsen, Germany
27. Okt - Vahlbruch, Germany

09. Nov - Jimmy Legs, Haugesund
16. Nov - Folken, Stavanger
13. Des - Sjøboden, Mandal
14. Des - Ambolten, Kvernaland 

søndag, oktober 20, 2013

Origami med gratis album

Origami kollektivet vokser stadig og nå etter å ha rundet 23 år er noen av de mange innfallene samlet i ett gratis album som kan lastes ned her.


fredag, oktober 18, 2013

Maja S. K. Ratkje live på Punkt festivalen 2013 (hele konserten)

Amnesty og Lars Vaular vil ha din tekst...

Amnesty International har fått Lars Vaular til å lage en beat, og nå inviterer de folk til å lage en tekst om ytringsfrihet, med utgangspunkt i ett lite knipe ytringsfrihets helter. Klikk deg inn her og finn ut hva du kan bidra med. 

Etch Wear er 20 år!

Det er bare å gratulere undergrunns selskapet Etch Wear som i disse dager har blitt 20 år.

Selskapet har vært tilholdssted for musikere med utgangspunkt i alt fra tekno til frijazz via rock og i dette smeltepunktet har det kommet utgivelser som tidvis er svært vanskelig å bås-sette, og bra er det. Selv om VG listen er kraftig utenfor rekkevidden leverer selskapet kvalitetsmusikk til kresne sjeler.

Denne helgen topper det seg i en jubileumsfestival hvor en rekke artister fra selskapets stall stiller opp. Artister fra både inn og utland kommer samt flere DJer som tilsammen har en eller flere føtter inn i Etch Wear. Festen starter i dag og varer til søndag.

Dagen etter fortsetter festen i Gøteborg, Sverige. Mer om det her.

Mer om Etch Wear her; #1 #2

Stor platemesse på Mo i morgen.


torsdag, oktober 17, 2013

Rolf Wallin konsert

Rolf Wallins musikk vil i dag bli fremført av studenter ved The Royal Academy of Music i London, i lag med Wallin selv. Sistnevnte på ballong og iPhone. 

Dette skjer altså i kveld i Dukes Hall i London kl 18:00 (lokal tid). Programmet består av følgende verk;

Curiosity Cabinet for string quartet – 11 miniatyrstykker på tilsammen 10 minutter (Den korteste er på 2 sekunder)

(Foto; Eli Berge/Fotofil)
Scratch – En komposisjon for ballong, såpevann og kniv. Stykket har blitt fremført over hele verden, t.o.m. På Sri Lankas X factor!

Ligeti: Musikk for blåser kvintett.

Live mixing av utdrag fra Seven Imperatives for Piano

The Age of Wire and String – Stryker miniatyrer.

Stonewave – Musikk for perkusjonsinstrumenter. Opprinnelig komponert for SISU.  

Kitchen Orchestra sitt debutalbum er rett rundt hjørnet

Musikk-kollektivet Kitchen Orchestra fra Stavanger kommer med sitt debutalbum 1. November og da i samarbeide med jazzlegenden Alexander von Sclippenbach.

Kitchen Orchestra søker å utforske musikk hvor det orkestrale og det individuelle møtes gjennom improvisasjon og komposisjon innenfor samtidsmusikk og jazz. Hver låt på deres samarbeidsprosjekt er med klare referanser til modernismen og avantgarde så vel som populærkultur.

Smakebiter fra albumet kan man høre her.

onsdag, oktober 16, 2013

Losvik + Æ = sant

I kveld kl 22:00 er det premiere på Æ (musikk) og Losvik (kunst) sin video "Fine ruina", på Dama di i Bodø.
(Videoen kan sees og lastes ned her)

Musikk for døve!

Det er i Trondheim det skjer. Hittil er det gjort en ukes session med worshop, samtaler, tegning, performance, foredrag, film og lyd med den døve amerikanske lydkunstneren Christine Sun Kim. Dette arbeidet skal presenteres under de døves kulturdager førstkommende helg. På søndag åpner Rockheim dørene for en lab for fysisk musikk.

Musikk for døve ører er ikke lenger lydløst. Døves kulturdager har i lag med Dans for voksne og TEKS hatt ett ukes langt prosjekt der man har hatt alt fra samtaler og tegninger til mer utagerende ting. Inkludert i dette har altså den Amerikanske lydkunstneren Kim, som selv er døv, vist at også døve har glede og nytte av musikk.

Dette og mere til vil bli presentert i Royal garden i Trondheim på lørdag. På søndag vil det på Rockheim være en gratis lab for fysisk musikk, på de døves premisser. Vi snakker her om lavfrekvent lyd på ekstremt volum. Alt er åpent for alle, men er spesielt tilrettelagt for døve.

tirsdag, oktober 15, 2013

Ny video fra Nagel.

Peter Larsen – Filmmusikk (bok anm.)

Nå er det kommet en oppdatert utgave av Peter Larsens bok om filmmusikk, som trekker seg fra stumfilmens dager til dagens filmer. På reisen får man med alle de muligheter og utviklingstrekk fra de «stumme» filmene til dagens multimedia opplevelse.

I all hovedsak er boken en oppdatering, men alle som har første utgaven bør vurdere å kjøpe denne også da den inneholder ett helt nytt avsnitt som omhandler filmmusikkens digitalisering etter 1990. Høres forferdelig nerdet ut? Ja det høres nok slik ut og ikke vær i tvil denne boken vil nerdene elske, men også alle som er bare litt mer enn litt interessert i musikk bør lese denne, da den gjør deg som konsument av film mer oppmerksom på musikken som både virkemiddel og på regien i filmen.

For mange er nok lyden og musikken i filmen bare noe de aner eller kanskje ikke tenker over at den er der engang. Prøv da å slå av lyden og se filmen. Da forstår man bare begynnelsen av hvor viktig musikken er for å underbygge filmens historie og drama. Denne klarer å videreføre forståelsen for viktigheten av musikken i film.

Boken bygges på vestlig filmtradisjon og da i hovedsak Hollywoods måte å bruke filmmusikk. Her og der er den innom ikke vestlig film, avant garde etc men i så liten grad at det må sies at boken forholder seg til populærfilmens begrensninger. Når lydfilmen overtok for alvor i overgangen til 1930-tallet var også det starten på en æra for å eksperimentere med lyd og musikk på en helt annen måte enn før. I disse årene prøvde man seg frem og utviklet mediet i takt med mulighetene. Musikken var ennå underordnet filmen.

I 1965 brøt Hitchcock og Universal med Bernard Herrmann. Med det innledes en ny æra som ennå eksisterer. Nemlig å innlemme populærmusikk i mer eller mindre grad i soundtracket med bevist tanke på å selge albumet med musikken fra filmen. Hitchcock og Universal var langt fra de eneste som tenkte slik, men i boken blir de eksemplets makt.

Dreiningen har selvsagt stor betydning for filmens regi. Nå var det tema låten som skulle være filmens «pop låt» og dermed åpne nye kanaler for å promotere filmen og da måtte den få en fremtredende plass. Senere har musikk som er populært sneket seg inn både her og der i filmene. Slåsscener kan illustreres med black metal i stedet for dramatisk orkestermusikk, kjærlighetsscener med romantisk popsvisker osv.


Alt dette og mere til tar Larsen leseren med på og åpner mange nye måter å forstå en film på, og ikke minst dets lydspor. Filmmusikk i dag er ikke bare der for å underbygge filmen, nei den er nok like viktig som skuespillet og regien. Da er det riktig og viktig og ha en bok om emnet som evner å fortelle om dens utvikling fra 1800 tallet fram til dagens digitale virkelighet. Boken anbefales alle som er opptatt av film og musikk som noe mer enn tidtrøyte, for denne boken gir ett svært godt utgangspunkt for å forstå både filmen og musikken. 

Wardruna og Yggdrasil på Europaturne


tirsdag, oktober 08, 2013

Kodeks – Kodeks (EP anm.)

Kodeks er ett forholdsvis nytt metal orientert band med postadresse i Oslo, men fødestedet til majoriteten av bandet er i NordNorge. Nå er deres debut EP ute til gratis nedlasting. Dette er definitivt ett nytt friskt pust på den norske metalscenen.

Selv om låtene er trygt festet i metalsjangeren (som sekkebetegnelse) er de ikke redd for å mixe sammen subsjangerne i en svært så lyttervennlig og musikalsk spennende reise. Dette gjenget kan sin metalhistorie og plukker fritt og tidvis setter dette sammen på en forfriskende måte. Låtene fremstår nesten som progressive med tanker til en blanding av alt fra Shining og Vector til Satyricon og Slogstorm.

Tekstene følger opp på klingende dialækt, og bringer til torgs lyriske betraktninger på indre liv og utenforstående hendelser som svært mange kan finne relasjoner til. Heldigvis er vokalen lagt såpass fremme i lydbildet at den lett kan identifiseres, uten at den blir for fremtredende. I det hele tatt er lydproduksjonen svært bra. Instrumentene har godt med luft rundt seg og samtidig smelter de inn i landskapet og utgjør en naturlig enhet.

Musikken til Kodeks er av typen som gjør seg godt på plate og burde fungere svært bra på en konsertscene nært deg. Det er bare å håpe noen kjenner sin besøkelsestid og signerer bandet og får dem på turne, for de har definitivt ett stort nedslagsfelt, og det godt utenfor de tradisjonelle metal miljøene. Dette er rett og slett kvalitetsmusikk.  

søndag, oktober 06, 2013

fredag, oktober 04, 2013

Nødutgang 2013

Årets Nødutgang festival startet i går. Men resten er ikke noe å kjimse av. Her står høydepunktene i kø.
SINUS - FREDAG
Lasse Jenssen
Sudden Infant
Gabriel
Lupo
Draug DJ´s
dørene åpner 20.00 konsertstart 21.00 cc. 150,- SINUS

SINUS - LØRDAGSCAFE 12.00 - 15.00 cc. gratis

SINUS - LØRDAG
Metrognom
Ulan Bator
Kaptein Kaliber
Dubmannen
Draug DJ´s
dørene åpner 20.00 konsertstart 21.00 cc. 150,-

BODØ DOMKIRKE - SØNDAG
Maud
Jan Gunnar Hoff & Børge Petersen Øverleir
dørene åpner 17.00 konsertstart 18.00 cc. 150 ,-

DAMA DI - SØNDAG
Ronny Wærnes
300AD
A.W.A.C.S
Saftronic
dørene åpner 20.00 konsertstart 21.00 cc. gratis

Kaptein på Skuta & Helgeland 8bit Squad kommer snart med album

Kaptein på Skuta & Helgeland 8bit Squad har snart ute albumet "Normalt for oss". Det er ett samarbeids prosjekt mellom rapperen Kaptein på skuta og Helgeland 8bit Squad, en produksjonsduo som lager 8bit baserte riddims og beats. Skiva inneholder gjesteopptredener av blant annet Original Kose, SlinCraze, Blaz Roca, Dizzet, Ukjent, Jester, Klish og Kåådobbel. Albumet kommer både på i vinyl, og i en forlenget utgave digitalt med masse bonus snacks. Men først kommer de med videoen "Normalt for oss"

tirsdag, oktober 01, 2013

Ny singel fra Bente Smaavik

Trønderrockens første dame Bente Smaavik er tilbake med en ny singel. Den har fått tittelen "Sweet Summer Feeling" og gis ut av H10 Productions og er tilgjengelig som DL og strømming fra i dag av.

Hun har vært vært i både punkeband og danseband, en allsidig bakgrunn som svært få kan vise til. I 2012 ga Bente Smaavik ut oppsummerings albumet "1979-2011", som tydelig dokumenterte spennet i hennes musikalske karriere, og samtidig viser hvor godt hun behersker mange sjangre, selv om hun i sin musikalske sjel definitivt er en rocker. Med den musikalske sekken har hun nå fortsatt sin musikalske karriere fra Perfect Crime og Blonde on Blonde. Vi snakker her om radio-rock med røtter i 70-talls metal.

Smaavik jobber nå med å spille inn helt nye låter til en ny utgivelse. Dette gjør hun i samarbeid med Victor Cito Borge kjent som bassist fra band som TNT, Autopulver og Jack In The Box. Hun skriver selv tekstene til sine nye låter, mens Borge lager melodiene. Så nå er det bare å vente på albumet.