fredag, september 20, 2013

Norsk pop & rock leksikon (bok anm.)

Så er endelig 2 opplag utgitt, ca 8 år etter forrige. Mye har skjedd siden da men det er det heldigvis gjort noe med. 140 nye biografier og oppdateringer/rettinger på de 1270 som er med fra forrige gang gjør boken til en selvfølge i ethvert møblert hjem hvor populærmusikk er fellesnevner for de bofaste.

Her finner man de fleste som har gitt ut ett eller flere album, som har vært på VG listen eller blitt Spellemannsprisnominert. Her er også tatt med artister og band som har utmerket seg på annet vis. Fordelt over 792 sider er denne doble mursteinen av en bok, enhver pop og rock interessert persons våte drøm. I allefall hvis man er opptatt av norske artister og band. Det kan nok betegnes som en liten skattekiste denne boken, for det er garantert ingen som kan legge hånden på hjertet og si at dette viste man fra før etter å ha lest boken fra perm til perm.

Noen vil nok si at dette finner man jo på nettet uansett. Feil. Noe ligger så klart på nettet, men mye gjør det ikke. Nå ligger hele boken i 1 utgave på nettet, men her er biografiene oppdaterte og det er mange nye i denne 2 utgaven. Likeledes er det noe med troverdigheten på ting som ligger på nettet. Her får man ett skikkelig praktverk med en rekke illustrasjoner, oversiktlig lay out og en finfin index bakerst sånn at man kan lete opp de man ikke finner med egne biografier enten det er Bannlyst eller Manna. Boken er lett å finne fram i da alle biografiene står alfabetisk uavhengig av sjangre, tid eller andre merkverdigheter.

Vega forlag skal ha skryt for å ha satset på bokverket i disse e-bok tider og ikke minst Jon Vidar Bergan skal ha skryt for jobben han har gjort med å rette opp feil og skrive nye biografier. At noen har tatt utfordringen og klart oppgaven så bra er intet mindre enn imponerende. Det er mange som vil lese dette og mange som vil mene at det mangler noe eller «det kan da ikke være rett». I de fleste tilfellene er det rett (har faktisk ikke funnet noen feil på mine stikkontroller) og om en artist eller ett band mangler kan det hende at de er skrevet inn i andre biografier. Så kan man alltids lure på hvorfor enkelte får lange biografier mens andre blir avstumpet. Her har Bergan gjort noen valg som han sikkert kan stå for og som ikke svekker leksikonet. Skulle alt vært skrevet om hver artist/band hadde vi snakket om ett 24 binds verk. Således kan man lett tilgi at kanskje noens favorittartist/band ikke får like mange ord som noen man liker mindre.

Her er selvsagt mangler (ingen er perfekte) men de er heldigvis få og ikke av typen skjemmende som dessverre det var en del av i 1 utgaven. Den groveste feilen nå er nok at Akasha, Famlende forsøk og Smell of Insence ikke er inkludert. Ikke akkurat navn de fleste vil si er familiære så sånn sett kan det helt sikkert forsvares at de er utelatt, men likefullt. Dette er band som i sine sjangre har oppnådd stor oppmerksomhet her hjemme og/eller i utlandet. Alle har fått flere av sine album utgitt/reutgitt i utlandet. Alle vil selvsagt gråte over sine savnede, men likefullt er de nok like viktig (om det går an å rangere) som en del artister som har fått egne biografier, men på den andre siden kan man si at dette er ikke hjørnestener i Norsk rock. Det er heller ikke i denne utgaven tatt med kassettalbum (eller CD-R album) i noen særlig grad, noe som også trekker litt ned, men sikkert mest for oss nerder.

Totalinntrykket er at boken er livsviktig både for oss nerder og for enhver som måtte ha ett forhold til norsk pop og rock. Dette er rett og slett pensum. Løp og kjøp.