lørdag, juni 30, 2012

Enda en bok om Sex Pistols få døgn i Norge

For en tid tilbake ga Trygve Mathiesen ut to bøker (en om hver av de to første konsertene Sex Pistols gjorde i Norge). Der kom det fram at Sid Vicious hadde hatt en affære med en norsk dame. Nå har damen, nærmere bestemt Teddie Dahlin tatt tastaturet fatt og skrevet bok om sitt korte forhold til en av punkens mest kjente bassister.

Boken har fått tittelen "A Vicious Love Story" og skal være å få kjøpt fra og med 13 juli. I den forbindelse har hun gjort intervjuer på nettsteder som Mudkiss og Punk Globe. Der forteller hun bl.a. at hun som 16 åring og oversetter ikke gadd gjøre hjemmeleksene (ei heller promotør Tore Lande), så hun fikk se ett bilde av bandet som var tatt året før og da var jo ennå Glenn Matlock bassist. Slike ting og andre historier skal man få servert om noen få uker. Så får tiden vise om det virkelig trengs enn tredje bok om deres første besøk i Norge. Lurer på om noen skal skrive bok om deres tredje konsert, den i Tromsø for noen få år siden?

Boken kan forhåndsbestilles her, og koster tett over 200,- kr inkl porto (litt alt etter som kursen på engelske pund er til enhver tid)

onsdag, juni 20, 2012

Kambodsja - Year One (album anm.)


Nok en potensiell klassiker er født (og utgitt). Kambodsja overgår seg selv på sitt nye album i pønkprog hinsides 99,9% av det som finnes på markedet.

Det første man biter seg merke i er den rå lyden. Det er noe demoaktig over lyden som får fram en distinkt og ekte bootleg følelse over det hele. Antagelig ett av de beste bootlegene i verden angående lyd, men likefullt. Lyden er rå og legger til rette for en aggressiv og dyster utløsning i energi og dyptfølende desperasjon.

Musikken er svært intrikat oppbygd og inneholder nok taktskifter pr minutt til å tilfredsstille selv en svært kresen progfetish med sans for det uventede. Dette er ikke symfonisk prog for hyggestunder med familien, dette er rå utløsning for nerder og andre interesserte av den litt mer viderekommende sorten. Dette er musikk som tar opp i seg hardcore pønkens aggresjon, flærrer den opp med progens forkjærlighet for taktskifter (les matterock) og legger inn melodiske sekvenser for å gi pusterom for lytteren så man ikke glemmer å trekke inn nok oksygen til det braker løs igjen.

Dette er ikke musikk for nitime lyttere eller folk som trenger noe å slappe av til etter en stressende dag på NAV eller på jobben eller whatever. Dette er musikk som krever sin lytters 100% oppmerksomhet. Dette er musikk som skraper siste rest av mørke hemmeligheter ut av hjernebarken og tonesetter den på vakrest mulig måte. Dette er en krysning av teknisk metalpønk, TheSpectacle og Naked City i deres Earache periode. Hvis du klarer å oppdrive en slik assosiasjon i hodet er du på rett vei, hvis ikke så er lytting obligatorisk. Glem det, dette er pliktlytting for alle som liker å tro de følger med på det som skjer i Norge i det herrens år 2012. Dette er ikke for alle å like og trykke til sitt bryst, men en viss crossover appell burde den ha i visse kretser som skyr VG listen og elsker å lytte til musikk som graver i mørket og spar opp musikalske lydbilder i gata der Rembrandt og Bosch nok har sine åndelige tilstedeværelser.

fredag, juni 15, 2012

Dog & Sky / Your Headlights Are On - Split 10" EP (anm.)


To låter hver fra disse to Trondheimsbaserte bandene. Begge har ute flere utgivelser og her er de med nytt materiale. Nok en gang viser Trondheim seg fram som kanskje det mest spennende musikkmiljøet i Norge for tiden.

Dog & Sky er først ute med to låter i krysningspunktet Lydia Lunch gjenåpner sin No Wave periode med fynd og klem og ikke minst med koring av selveste Svartlamon hardkor. Ikke akkurat allsangpønk slik vi er vant til det og det er styrken i de to låtene. Det er gjenkjennelig, det oppfordrer til å synge med og det er samtidig minimalt på en bråkete måte. Selvmotsigende og tiltrekkende i all sin vellyd. Spesielt første låten er det, mens "Peter Pan" er mer tradisjonell 77 pønk med litt ekstra arrangering.

Til tross for dype røtter og ditto datering så låter dette svært så forfriskende, ikke minst fordi vokalist Matt Burt sin snakkesynging knuser mimregenene og tilfører låtene en vokal fylt av forførende innlevelse. Rett i bakevja ligger en rytmeseksjon så stødig som fjell og et kor og et gitarøs som fullfører låtene. Spesielt "Peter Pan" burde vært obligatorisk for alle rock relaterte DJer herfra til evigheten.

Stilskiftet er brutalt til YourHeadlights Are On som med sitt elektroniske pop lydbilde i utgangspunktet virker litt sukkersøtt, mye på grunn av vokalen. Men lar man bandet få en sjans og man lar hjernen grave seg under fordommer og førsteinntrykk åpner det seg ett nytt univers av lydsammensettninger som klart setter sine føringer til tidligere tiders syntheksperimenteringer i postpunkens tegn, men først og fremst til nyere seriøs pop i gata der Bendik og Kråkesølv bor. Spesielt deres andre låt er mindre elektronisk og mer tradisjonelt oppbygd rundt gitar/rytmeseksjon. Felles er deres magiske evner til å vokse seg fast i nynnestadiet.

Låtene er nydelig arrangerte og avslører nye detaljer for hver avspilling og dermed gror låtene for hver lytt og man kan lett bli irritert på seg selv for å ikke å tatt dypdykk i bandets musikalske univers lenge før deres avskjedsutgivelse (er utvidet med vokalist/lydkunstner MariannaSangita Angeletaki Røe og bandet heter nå Broen). Det er bare å håpe at de viderebringer magien i låtene og gitarbruken i "Litte Earth.." er jo en perfekt overgang til nytt navn og forhåpentligvis sterkere bruk av lydkunst i deres musikk. Det fungerte meget bra her.

Platen kommer på 10" vinyl i et begrenset opplag av 300 eksemplarer. Layout og design er som alltid på Crispin Clover Records sine utgivelser, en opplevelse i seg selv. Ikke rart de har fått internasjonale priser for sine innpakninger. I Norge er det vel bare Rune grammofon som kan sies å ha like bevist forhold til hva øyet skal begjære mens ørene får sitt. Konklusjon; pliktkjøp, uten fnugg av tvil. Dette er musikk alle musikkelskere med respekt for seg selv burde ha i sin samling, og spille ofte.... En klassiker er født.

søndag, juni 10, 2012

Psykisk tortur med sitt tredje album

Avantgardistbandet Psykisk tortur gir i sitt 28 år ut sitt tredje album og har sin 10 konsert på like mange år på Avantgarde Festival 2012. i Schiphorst i Tyskland. Den konserten blir også releaseparty for albumet "Nightrider".

At de gir ut noe er ikke ofte, men nå kommer deres tredje album, og faktisk deres første studio album. Riktignok med noen få liveopptak, inkludert i studiolåtene. Albumet er i all hovedsak spilt inn i Lars Nicolaysens Cito lydstudio. Releasepartyet skjer altså i Tyskland 23 juni og albumet blir utgitt på Go To GateRecords. Musikk fra Norge kommer selvsagt med en anmeldelse mot slutten av måneden. Bandet består nå av Lars Nicolaysen og Ronny Wærnes

fredag, juni 08, 2012

Levi Henriksen & Thomas Mårud med Bra landsens folk - Langt sakte tog (album anmeldelse)


Levi Henriksen er nok de senere årene mest kjent som forfatter, men av og til tar rockeårene over kroppen hans og pc blir byttet ut med musikk. Takk og pris for det.

På Henriksen & Måruds fjerde album i lag fortsetter de å utforske rotekte rock med store bokstaver. Her rendyrkes rocken slik man husker den fra Rolling Stones en gang på 1960-tallet eller Bruce Springsteen rundt "The River", kort sagt ikke noe gløtt til andre sjangre og med det klassiske lydbildet der rytmeseksjonen utfyller lydbildet stødig som fjell, og gitaren lar melodiene få det ekstra som trengs mens vokalen legges som prikken over ien.

Man kan nok snu avsnittet over til å si at dette har man hørt før og dette er jo å strø sand i Sahara. Og selvsagt kan man ha rett i det, men da ser man vekk fra at selv om man er sjangertro så kan man skape nye magiske musikalske øyeblikk. Hør på låter som "Kom og ak med meg i kveld Mari" eller "Faller, faller". Nydelig arrangert, ektefølt lengsel i vokalen og tekst som betyr mye for mange. Kanskje ikke verdens beste låter, men de funker og gir liv til rockefoten og til hjernebarken. Det er sannelig ingen selvfølge.

At Henriksen er forfatter høres nok tildels, for tekstene er helt klart det som gjør platen til en liten skatt. Tekster som handler om lengsel, søken etter meningen med livet, igjennom togreiser, kjærlighet og andre ting som gir livet mening. Skrevet og sunget på en likefrem måte som gjør selv banale fraser til noe ekte. Slik som Neil Young kan Henriksen skrive naivt og få det til å høres dypt ut. Ett talent sannelig mange av oss kan misunne begge herrene.

Ta med at lydproduksjonen er prikkfritt tilrettelagt for dine øreganger og alt er innpakket en smakfull innpakking som inneholder alle tekstene, og godt er det. Dette er musikk for både øretelefoner og for festlige aftener. For full fres i bilstereoen og bakgrunnslyd til lørdagskosen. Kort sagt en plate for de fleste av oss.

torsdag, juni 07, 2012

Black Moon #2 (årgang 2) ute nå

Når den legendariske prog-rock fanzinen Tarkus la inn årene (i alle fall på papir) for noen år siden oppsto det et tomrom, som nå er fylt. I sitt andre år har fanzinen Black Moon allerede gitt ut to nummer (og flere kommer forhåpentligvis utpå høsten).

#2 (årgang 2) inneholder som de tidligere utgavene intervjuer og reportasjer i en fin blanding av norske artister og utenlandske. I tillegg plateanmeldelser og nyhetsspalter. Alt man trenger for å holde seg nogenlunde oppdatert på hva som skjer på progfronten, i allefall her hjemme på berget, + litt annet mere rock preget stoff.

I siste nr er det en stor gjennomgang av legendariske Steve Hacketts musikalske karriere. I tillegg (og ikke minst) en rekke intervjuer/artikkler på norske artister som Pilot Inspector, Neograss, Morild, Fatal Fushion og Tangle Edge for å ha nevnt noen. Sistnevnte vil forøvrig bli sluttført i neste nr. Alt i alt nydelig layout fordelt over 36 sider i A4 format som totalt sett er ett ubetinget pliktkjøp for alle som liker prog-rock.

onsdag, juni 06, 2012

Ny Dødøge låt!

Dødøge la ut en ny låt på deres Soundcloud i dag.

Skada vara - Et apeliv (EP anmeldelse)

Tromsø bandet Skada vara har nettopp sluppet EPen "Et apeliv". EPen er en svært så overbevisende plate som garantert får alle ut på dansegulvet.

Bandet sprudler og spiller ska med klokkeklar preferanse til både 2-tone og Jamaicansk 60-talls ska. Innimellom legges det inn noen reggae takter, du vet den mest kjente avarten fra ska. Reggae inspirasjonen høres nok best på "Fred" som tidvis kan minne litt om Manna i deres glansdager. Ellers kjøres det på med ska slik som mange forbinder den med den oppblomstringen sjangeren hadde i England i dragsuget etter pønken, med 2-tone bølgen, noe man hører klart i en låt som "Kvit uka".

EPen avsluttes med en skaifisert versjon av Jokke & Valentinerne klassikeren "Alt kan repareres", og de kommer faktisk godt unna med versjonen. Alt for mange planker låta uten å gi den sitt særpreg og dermed blir det bare pinlig, her viser Skada vara mot og rutine og gjør en versjon som glir rett inn i repertouaret deres. For de som ikke har hørt låten før ville man ha trodd at det var deres låt. Et eksempel til etterfølgelse når det først skal gjøres versjon av andres låter.

Når det i tillegg må gis ros for en svært så ryddig og fin lydproduksjon, så er det bare å anbefale platen på det varmeste. Sliter man med humør eller vær (eller begge deler) så bør man definitivt lytte til det tilnærmete kvarteret som Skada vara har utgitt for å finne tilbake gnisten. Kjøp.


mandag, juni 04, 2012

Nødutgangs siste klubbkonsert før sommeren


Klubb Nødutgang siste konsert før sommeren setter inn for fullt. Men klubbkonsertene på Dama di, er tilbake i september i år!

I morgen kl 21:00 (åpner kl 2000) starter sesongens siste konsert og på menyen står Psykisk Tortur og DimHunGer. Og som alltid er konserten gratis.

DimHunGer er et prosjekt som ble startet i 2010 og debuterte under Nødutgang festivalen samme år. Utspringet er naturligvis Bodøs eget HumdinGer, og består av intet mindre enn alle medlemmene av sistnevnte. Det som opprinnelig var et hard-rock-punk band, ble transformert til et eksperimentelt prosjekt som fyller rommet med lange låter med en masse gitarimprovisasjoner over bankende rytmer, mens vokalisten gir oss en endeløs strøm av vers om menneskehetens feilbarlighet i en støyende poesi. DimHunGer opptrådte til stor jubel i Tyskland i fjor og fortsetter her suksessen på hjemmebane.

Psykisk Tortur tar en ny vending, duoen som nå er Lars Nicolaysen og Ronny Wærnes forbereder konserter i Tyskland på Schiphorst festivalen og på Dama Di!

Bandet/duen ble dannet i 1984 i Bodø, av Lars "Skjit-Lars" Nicolaysen og Tore "NXP"Nilsen (senere Stemland). Deres improviserte musikk var orientert rundt metall perkusjon, sement blander og drill, inspirert av artister som Einstürzende Neubauten, John Cage og Boyd Rice/NON. De gjorde fire konserter i lokalområdet i løpet av '84 og '85, men med unntak av noen meget få svorne fans så var mottagelsen blant folk særdeles negativ. Opptak fra disse konsertene var grunnlaget for senere utgivelser av duoen etter at de høsten '85 bestemte seg for å ta en pause. De var på det tidspunkt nektet adgang på alle lokale spillesteder pga musikken og deres sceneshow. Det skulle ta over 20 år før de sto på en scene igjen...

I anledning den aller første (og fortsatt eneste) avantgarde festivalen i Nord-Norge, Nødutgang Festivalen i Bodø 2006, gjenoppstod bandet, denne gangen utvidet til trio med Ronny Wærnes. Denne trioen gjorde en serie konserter i tiden som fulgte inntil Tore måtte trekke seg pga sviktende helse. Lars og Ronny fortsatte som duo, og lydbildet, fortsatt dominert av metall perkusjon, har ekspandert med bl.a. trommer og elektronisk støy. Duoen har påbegynt innspillingen av en ny CD som vil bli utgitt i forbindelse med Psykisk Torturs konsert på Avantgarde Festivalen i Schiphorst, 23 juni 2012.

fredag, juni 01, 2012

Informasjonsportal for musikere

Presseskriv fra MIC;
Norsk musikkinformasjon tilbyr nettbasert hjelp for artister. Har du spørsmål om alt fra platekontrakter, rettigheter, tips til innspilling, organisasjoner, søknader, stipender, internett og sampling av musikk til beskrivelse av ord og uttrykk i musikkbransjen? Dette stedet å lete!

Artisthjelpen gir deg svar på over 250 spørsmål av typen "Hva er en 360-avtale?", "Hvorfor trenger du manager? " og "Hva er en bandavtale?". Den inneholder også en omfattende ordliste, samt lenking til eksterne kilder hvor man kan få mer informasjon og finne flere svar.

- Aldri før har så mye informasjon om musikkbransjen og tips til livet som musiker blitt samlet på ett sted. Dette er helt unikt, sier forfatter av Artisthjelpen og musiker AndersOdden. Han kjenner bransjen fra innsiden etter mange år i band som Magenta, Apoptygma Berzerk, Celtic Frost, Cadaver og Satyricon, samt verv i organisasjoner som GramArt og Tono. Odden ga også nylig ut boken "Piratliv" om sitt liv backstage i black metal miljøet og organisasjonslivet.

Tjenesten er delt opp i kategorier som Fordeling og økonomi, Konsertvirksomhet i Norge og utlandet, Manager, Merchandise og merchandiseavtaler, Musikkforlag og forlagskontrakter, Organisasjoner, Plateselskap og kontrakter, Produsent / Produksjonsselskap, Rettigheter og tillatelser, Sosiale medier internett og musikk, Søknader og stipendordninger, Tariffer og standardsatser, Tips til innspilling, samt Ord og uttrykk.