fredag, august 17, 2012

ParkArt bøker + PLX-15 konsert(er)

ParkArt er en avdeling på egen hånd, men likefullt en del av Parkenfestivalen. Mens sistnevnte starter i dag, tjuvstartet ParkArt i går.

Tjuvstarten skjedde på Nordland Kultursenter med fotoutstilling og hvor PLX-15 sto for konserten, mens Truls Puls var DJ resten av kvelden. Samtidig hadde Coco Sato ett origamishow og kronen på verket var utgivelsen av to fotobøker.

Den ene heter Parkboka og er fylt med bilder tatt av publikum på Parkenfestivalen siden starten for syv år siden. Kvaliteten varierer fra proff til ooops-tok-jeg-bilde-nå standarden. Likefullt klarer den å formiddle stemninger og artistportretter på en naturlig og hyggelig måte. En slags husker du happening for de som har vært innom i løpet av de årene festivalen har eksistert. Og akkurat det med gjennkjennelse er nok viktig her, fordi det er en klar overvekt av publikumsportretter. Det blir en bok for de som vil se seg selv, og det er jo sikkert morsomt. Innimellom artist portretter som nok har en større verdi for de som ikke har vært innenfor portene. Alt i alt en viktig og riktig dokumentasjon av Parkenfestivalen.

Den andre boken er like mye en katalog over de bildene som Morten Andersen hadde stilt ut, som en bok. Her er foto i svart/hvitt fra hans opphold i Bodø i 1985-86, i en bok som har fått tittelen; Flying Bodø 85/86. Boken er Andersens 14 fotobok og følger opp mange av hans andre bøker som har musikk som hovedfokus. Her utleveres publikum og aktører nådeløst, men samtidig med respekt. Dette er både nostalgi og kunstnerisk verdi for de som ikke opplevde dette miljøet dengang da. Absolutt en bok alle som er opptatt av musikkfoto bør ha i sin samling. Desverre er den bare trykt i 300 eksemplarer. Du er herved opplyst om bøkene, nå er valget ditt.

Rosinen i pølsen var en PLX-15 konsert hvor de var tilbake i gamle dager (til tross for at de hadde noen nye låter på repertouaret) med kun synther som var mer moderne på 80-tallet enn 30 år senere. Det låt heldigvis litt mer oppdatert enn dengang de ble avbildet på Morten Andersens bilder. Likefullt var dette en retro utgave av bandet. Dette var lyden av 80-tallet og passet som hånd i hanske til fotoutstillingen. Så var det da også bandets oppgave, å sette lyd til fotoutstillingen.
Senere i dag spiller de på Lairoteltet på Parkenfestivalen. Da lover de å kjøre ett mer oppdatert show med elektronikk, trommer og gitar. Så de som virkelig vil ha med seg hva bandet står for må få med seg åpningskonserten på årets Parken. PLX-15 åpner også morgendagens konsert i Lairoteltet. Så her er det ingen grunn til å ikke møte opp tidlig.

For Parken program, se her. For Parkenfestivalens avis se her.