tirsdag, juli 31, 2012

Nye fanziner

I de seneste dagene (ukene) har både Goldies og Personal Best kommet ut med nye nummer, mens fotofanzinen Anomi har kommet med sitt første nr.

Begge følger samme lest som tidligere (og takk for det). Goldies kommer som vanlig i A5 størrelse og i svart/hvitt trykk. Over 32 sider kan man lese om Gro Anita Schønn, intervju med Åshild Helgevold, Yan Friis både portrett og Friis forteller om hvordan en perfekt platesamling skal katalogiseres (svært viktig), Kiss, The Honeycombs (med diskografi som legger ekstra trykk på deres Norske og Nordiske pressinger. Er jo ikke platesamlerfanzine for ingenting). Ja og så faste spalter som auksjonsnytt mm. Som alltid verdt sin vekt i gull for seriøse samlere av vinyl. 

Personal Best er ute med sitt andre nummer og har siden sist gjort noen små forandringer. Inn er det kommet fargebilder og Marhaug har sluppet flere til på intervjusiden. I tillegg er det ryddet mer plass til illustrasjoner over de 84 sidene (!) i A4 format. Trykt proffesjonelt og er nesten på grensen til en bok å regne. 100 kr for dette er nesten innbruddspris. Som vanlig (hvis man kan omtale #2 som en vane) er det dybdeintervuer med norske og internasjonale artister i det mer udefinerte grenselandet avant garde. En sekkebetegnelse for alt fra ren støy til frijazz via samtismusikk og andre kreative tilnærminger. Artister som Maja Ratkje, FNS og Attila Csihar representerer definitivt hver sine musikalske landskap. Her får de muligheten til å utdype sin musikk og mer til. Intervjuer som du aldri vil finne i tabloidpressen og siden det bortimot er null musikkpresse for denne sjangeren er Personal best en selvfølge å få kjøpt inn og lest. Forøvrig er herligheten på engelsk og mangler objektiv journalistikk, for som Marhaug skriver i forordet. Dette er jo tross alt en fanzine. Pliktkjøp for enhver som vil vite hva som skjer bortenfor VG listen, men innenfor rekkevidde.

Marius Eriksen er ett nytt navn på den norske fanzinefronten. I løpet av 40 sider i A4 format med stort sett bare foto fra diverse mer eller mindre pønka konserter i Oslo området i løpet av første halvår 2012. Ikke vanlig med fotofanziner (selv om Morten Andersen m.fl. har gjort slike før) så dette er svært velkommen. Bildene avspeiler virkelig stemning og dansing og musikalsk utfoldelse. Desverre er ikke trykken 100% så bildene blir litt blasse, men det overlever man fint. Det største ankepunktet (og eneste) er nok at det ikke står hvem vi ser på bildene. En index eller en kort tekst til hvert bilde hadde vært knall. Det er uansett bare å anbefale første nummer Anomi og vente på #2 dukker opp (forhåpentligvis) en gang. Anomi og Personal Best kjøpes enklest fra Tiger.