fredag, juli 06, 2012

Elite - Et lite stykke metal-Norge (dokumentar DVD anm.)


Tonje Anette Vonstad  har tatt seg under huden på svart metal bandet Elite fra Mo-I-Rana og servert tett over en halvtime lang dokumentar om bandet, men kanskje like mye om hvordan det er å være et metal band i Norge i 2012.

De fleste band kan aldri leve av det de gjør og nesten like mange prøver å i allefall få inn utgiftene. Det er i dette sjiktet Elite strever og kjemper for sin eksistens. Utallige spillinger i utlandet og ditto utgivelser til tross, så er de i likhet med mange andre band i sjangre som ikke appelerer til radiospilling på P3 like ukjente i Norge. Det har de en drøm om å gjøre noe med, men kanskje aller mest å gjøre det stort i utlandet.

Her får man intervjuer med musikerne, både som utøvende kunstnere, som familiemennesker og på arbeidsplassen. Her er virkeligheten og tankene til bandmedlemmene flettet sammen til en svært bra dokumentar om et miljø som enten avfeies som uinteressant eller med blodrøde overskrifter av den mer tabloide sorten. Begge innfallsvinklingene blir like gal. Her blir de framstilt som det de er, mennesker med en drøm om å leve av musikken de brenner for. 

Det er lite negativt å si om dokumentaren, men lyden kunne ha vært bedre på en del av intervjusekvensene og noen konsert opptak/vidoer som bonus på DVD utgaven hadde vært snacks for fansen. Like fullt er denne dokumentaren obligatorisk for alle som er levende opptatt av svartmetal. Bestilles for 100,- kr inkl porto fra Vonstad.