fredag, april 29, 2011

Fatal Fusion - Land of the Sun (album anmeldelse)

Fatal Fusion er et klassisk progband med røttene stålsatt i 1970-tallets giganter som Camel, King Crimson og Yes, slenger man på litt mer utenfor sjangeren inspirasjoner som Johnny Winter, Led Zeppelin og Survivor så burde man kunne høre for seg mye av uttrykket deres. Hvis man ikke klarer å høre det så ligger halve albumet til avspilling (og nedlasting) her.

Musikerne er dyktige og rutinerte men på låtskriversiden svikter bandet. Dette blir for nært opp til forbildene (?) sine. En låt som "Love in the Sky" ligger farlig nært opp til Survivor sin "Eye off the Tiger". Det er selvsagt lov å rappe både riff og temaer, men her blir det litt vel mye av det gode. Når det er sagt så er albumet lyttervennlig og spesielt instrumentalpartiene hvor musikerne får vist seg fram fra sin beste side vitner om at bandet har stort potensiale til å forbedre seg til neste album. Likefullt blir inntrykket mer lovende enn bærende. Bandet bør bruke albumet for å utvikle seg videre så er jeg sikker på at neste korsvei vil bli en mer original affære. Slik som albumet er nå blir den vel mye 1970-talls klisjeer og litt lite nytenking.

Diamondog - Kill Me (album anmeldelse)

Diamondog (ja det skrives i ett ord) har faktisk holdt på i 12 år og har nå nylig kommet ut med sitt tredje album. Bandet bekjenner seg til trøkk-i-trynet-rock, nærmere bestemt i kryssningspunktet mellom hard rock og mer streit rock. I gata der du finner artister som Glucifer, El Caco og Turbonegro.

Bandet høres ut som de har godt med fartstid bak seg, men beholdt noe av vitaliteten og litt fandenivoldsk attitude som gjerne forsvinner etter debutalbumet hos de fleste. En kombinasjon mellom rutine og fersk pågangsmot er bare nødt til å bli en meget sterk plate i en sjanger som kan ført bli litt stereotyp og kjedelig. Heldigvis klarer Diamondog å beholde interessen til lytteren igjennom hele albumet. Ikke minst fordi det er lagt inn noen forfriskende gitarspill her og der og at rytmeseksjonen viser måtehold med å benytte samme rytme i det uendelige. I det hele tatt klarer de å legge inn nok variasjon i låtene slik at man hele tiden føler at det skjer noe nytt, uten at man slipper låten og begir seg inn i meningsløse progg-skifter.

En låt som "This Is A Love Song" burde ha radio potensiale, mens låter som Let It Show" og "Messed Up" viser at bandet så absolutt har metal røttene intakt, om enn alt for skjult. Bandet finner ikke opp kruttet på nytt på dette albumet, men de leverer alt i alt ett sterkt album i sjangeren og viser at de kunne ha blitt et positivt innslag på festivaler som trenger et band få har hørt om og som kan riste sløvskapen ut av blaserte publikummere. Diamondog er vel verdt en lytt og med dyktighet og hell kan de fort bli kjent utenfor en engere krets av fans, det har de så absolutt fortjent.

Platebutikkene i Norge

Mens salget av MP3 filer ikke akkurat får platebransjen til å puste lettet ut, så skjer det noe i de uvahengige kretsene. Flere sverger nå til vinyl igjen. Faktisk har vinylsalget økt betraktelig i Norge (og Europa forøvrig) de seneste årene.

Big Dipper i Oslo er en av de mindre uavhengige butikkene som har vinyl som en av sine grunnpilarer i sitt utvalg og dermed også på inntektssiden. Deres nettbutikk vitner da også om at interessen for norsk vinyl er stor da de har en vellfylt avdeling med splitter nye utgivelser. Faktisk går den butikken så bra at de utvider med en splitter ny avdeling i Trondheim, som åpner dørene 5 mai i år. I tillegg gir Big Dipper ut vinyl selv.

I likhet med Big Dipper har Tiger i Oslo basert mye av driften på vinyl. Der Big Dipper er mer orientert mot mainstream er Tiger ekspertene på indie, pønk, industri og andre subsjangere. Også Tiger har en sterk nettkatalog og som Big Dipper har også de eget plateselskap. Tigers selskap Fysisk format fyller 3 år i år og runder året av med å passere 50 utgivelser. I tillegg har de distribusjonsselskapet Diger.

I skarp kontrast til disse solskinnshistoriene melder platebutikken i Bodø at de nå har startet opphørssalget og at ved utgangen av mai er ikke bare Bodø, men Nordland fylke er kjemisk fritt for platebutikker. Riktignok finnes det noen bruktbutikker som har vinyl for salg, men rene platebutikker er det definitivt slutt med. Det er selvsagt en kulturpolitisk skandale og viser bare at man kan ikke stole på kjedenes profittbegjær. De er der kun for pengene dine, ikke for å levere stor kultur. Intet nytt under solen med andre ord. Da er det godt å vite at Big Dipper og Tiger bare ligger noen tastetrykk unna.

torsdag, april 28, 2011

Ny video fra Dødøge


Folkene i Dødøge er for mange kjent fra andre band som Fru Pedersen, Disorder, Peder Pung og De Kåte, Søstrene Zappa, The Release Party, MBD, samt ennå eksisterende Anti Social Rejects. De lover å komme med en LP på flunkende fin vinyl i løpet av høsten og spiller mer enn gjerne konsert i nærheten av deg.

Vaya Con Satan (EP anmeldelse)

Halden og Fredrikstad trioen Vaya Con Satan kom nylig ut med sin selvtitulerte debut EP på flunkende fin brun vinyl og presset med seks låter. Dette er mest av alt poppa pønk med hang til å ha en stor dose indie ispedd i låtene.

Meldodiene er lettfengelige med fine gitarlinjer som lager ringer i vannet og drypper inn i øret som drops. Selv om bandet har kalt seg opp etter en av Turbonegros beste singler, så er Vaya Con Satan milevis i den andre retningen. Dette er først og fremst gitarorientert pop med pønka tendenser her og der. Låtene er fremført litt slentrende og har nok småfeil og sjarm til å sprenge seg ut av dusinet og faktisk klarer å etablere en sound som gjør at dette er verdt å avspille opptil flere ganger.

Sterkeste minus er hvorfor ikke "Doomed" er med, da det er deres definitivt beste låt. Sterkeste + er at dette er en feiende flott nachspiel plate som burde glede svært mange. En 7" sak som vil bli plukket opp å spilt på nytt er jammen ikke dagligdags vare nå for tiden så sjekk dem ut nå. Om noen år kan de breake og da må du antagelig gi blod for å få råd til å kjøpe denne EPen.

onsdag, april 27, 2011

Nytt Goldies

Rett før påsken slo inn for fullt dukket det opp ett nytt nr av platesamlerfanzinen Goldies. Det har nå rukket å gi ut 20 utgaver og er nå det eneste av sitt slag etter at Platesamleren kastet inn håndkleet for kort tid siden.

I det nye nummeret er hovedfokuset på Ray Davies (The Kinks) versus Pete Townshead (The Who). To komponister og utøvere de fleste har ett eller flere forhold til. I tillegg fortsetter portrettserien om norske "syngedamer". Denne gangen er det Anne-Karine Strøm som blir dratt fram fra glemselens slør. Likeledes blir Odd Børre børstet støv av. I tillegg er faste spalter som auksjonsnytt etc selvfølgelig på plass. Ingen grunn til å la være å invistere i også dette nummeret av Goldies, med andre ord.

Ny video fra The Dead player

Første singel fra det kommende debutalbumet "Anarchy" fra The Dead Player er nå sluppet på YouTube:

Låten kan forøvrig lastes ned helt gratis her.

tirsdag, april 26, 2011

Gabriel - Silverthread EP (anmeldelse)

Stor lyd og åpne landskaper før musikken flerrer vekk solskinnet og åpningslåten "Dig" spretter av gårde med ett lystig gitarspill og en rytmeseksjon som er stødig som fjell. Oppå på dette en screamo aktig vokal som kommer inn akkurat når bandet demper drivet for å øke pøset når refrenget fanger deg. Gabriel setter standarden fra første sekund.

At dette bandet spilte sin første konsert i september i fjor er dypt imponerende, for dette oser av selvsikkert velbehag som smitter over på lytteren. Den tett over 30 minutters debut EPen "Silverthread" vitner om at Bodø har nok ett spar ess i ermet. Byen har formelig spydd ut band i både nasjonal og internasjonal klasse de senere årene. Gabriel har tydeligvis lært av sine forgjengere som The Spectacle og Kollwitz, samtidig som de har fått inn sitt særpreg. Du hører at det er Gabriel, samtidig som røttene skinner igjennom her og der.

Musikken til Gabriel er mer poppa enn Kollwitz og ikke så hardcore som The Spectacle, likefullt er dette pønka nok og mørkt nok til at fans av de nevnte bandene bare må ha denne EPen også. Produsent Hallstein Sandvin har gjort en fortreffelig jobb med å bevare lydbilde luftig slik at små detaljer får lov å dukke opp i bevisstheten til lytteren etter andre eller senere avspillinger. Slikt gjør at platen gror.

At de drar inn prog elementer i "Haunted" og noise effekter i "Gray Man" og sistelåten "Shivering Aurora" øker spenningsnivået og får låtene til å bli en fryd for øret. At covret i tillegg er ett syn for øyet gjør at første utgivelse på det nystartete Bodø selskapet Beyond Records er en innertier av en plate. Sjekk ut 29 april i kalenderen for DL (digital lasting) og 20 mai for fysisk utgave av denne debut EPen.

søndag, april 24, 2011

Ny Betty video

lørdag, april 23, 2011

Eyvind Solås RIP


En av norsk musikklivs fremste personer, Eyvind Solås har gått bort etter ett kort tids sykdom.

Solås er nok mest kjent som programleder i NRK og da spesielt for programposten "Musikknytt". Her hadde Solås fritt spillerom og utnyttet det til først og fremst sette søkelys på såkalt klassisk musikk. Innimellom slapp han også til andre musikkformer og det var i programserien Musikknytt at band som De press (videoen over her er fra programserien) og Johnny Banan Band (som senere skulle bli til The Aller Værste med litt personel skifte). Likeledes var han tidlig ute for å se nærmere på postpunkens mange utfall.

Solås er også kjent som komponist innen klassisk musikk såvel som innen populærmusikk. Han har en lengre karriere bak seg som skribent og som skuespiller. Som rollefigurene "Proffesoren" dukket han opp i flere sammenhenger på NRK TV og ble en kjent og kjær rollefigur langt utover de som fulgte hans TV serier.

Hans bortgang er ett stort tap for norsk musikkliv. RIP.

torsdag, april 21, 2011

Gratis Kråkesølv albumer

Som en påskegave til fans og andre nysgjerrige har Kråkesølv lagt ut sine to første album til gratis nedlasting via deres egen hjemmeside. Bandet uttaler til an.no at de gjør dette fordi ikke alle har Spotify eller Wimp abonnement og at de er innspirert av Magnus Eliassen som la ut sitt album "Grace" til gratis nedlasting for mange år siden.

Nå har Kråkesølv prøvd å legge ut sitt debutalbum til gratis nedlasting før. Dengang via Pirate Bay, noe som førte til en kraftig reaksjon fra TONO. Det førte til at gruppen trakk nedlastingen tilbake under ett døgn etter at de lastet den opp. Det blir spennende å se om TONO lar bandet få lov til å gi vekk musikken sin denne gang.

fredag, april 15, 2011

Klubb kanin og påskepønk med album release

Klubb kanin i Trondheim starter helga i morgen kl 14:00 presis (så det kan være greit å være litt før). Stedet er Gråmølna. Der skal det bli tre framføringer.

Mikko Savela er fra Finland, og er en kjent improvisator som bruker høyst uvanlige instrumenter. Savela var i Trondheim i for med Will Guthrie, denne gangen spiller han solo.

Samuel Andreae kommer egentlig fra Manchester, men bor for tiden i Trondheim hvor han studerer musikk. Han opptrer med sin preparerte saksofon og elektronikk.

Linn Halvorsrød vil fremføre side B på sin The Sunroad Track Zero 1 2 3 4ever Tape sammen med Mørket, en performancegruppe bestående av studenter fra Verket Kunsfagskole.

Påskepønken i Steinkjer er i kveld fra 21:00 og er vel verdt å få med seg. Det skjer på Studenten og det er Steinkjer Pønkrock City som inviterer til det de omtaler som "ÅRETS råeste konsert på Steinkjer".

Kveldens meny på bandfronten består av tre nokkså kontroversielle band på hvert sitt vis, men alle har sine føtter godt plantet innenfor pønken. Bandene er engelske Expolited og norske Haggis og Scum De La Norvege.

Som om ike det er nok er konserten også release på samle albumet "Steinkjer Pønkrock Shitty". På den får man "....helt nye låter av alle SPRC-banda" og utenbys gjester som Peter And The Test Tube Babies, The Toy Dolls, Backstreet Girls og Brutal Kuk, for å ha nevn noen.

torsdag, april 14, 2011

Aslak slutter i Gatas parlament

I løpet av sommern slutter jeg i Gatas Parlament. Vurderer å klippe håret også.” uttaler Aslak til Gatas parlaments web. Nå skal han sporadisk være med noen måneder til, men når sommeren går over til høst er det slutt.

"Det betyr IKKE at Gatas Parlament blir oppløst eller lagt ned. Vi er fortsatt Jester, Don Martin, og Elling Fra gatas; vi skal ikke legge opp.". Tidligere fortalte de at Gatas skulle gjøre tre album i år. Den profetien er nå nedjustert til ett album og så får man se hva som skjer om det blir flere.

Aslak sier dette om grunnen til at han slutter i bandet; "Jeg har tre unger nå. Kan bli fint å få hilst på dem i blant. Og få råd til å kjøpe bleier. Etter 18 år er det på tide å følge min egen ulykke."

onsdag, april 13, 2011

Senjahopen med ny singel

Ett av fjorårets nykommere var Senjahopen. Nå er de klar med ny singel som er en forsmak på deres kommende album "Tåra, pess og blod", som de i disse dager gjør ferdig i Velvet Studio i Spydeberg. Den nye singelen "Bråtebrann" slippes 29 april på iTunes, og til radiospilling mm. På denne har de fått med seg Ida Maria.

Bandet kommer til å spille en del festivaljobber i sommer, men kun Rootsfestivalen, Tørrfeskbrygga, Brønnøysund (16 juli) og Bjørnskinnfestivalen, Andøya (29 juli) er til nå offentligjort.

fredag, april 08, 2011

Isabella Leroy - Buildings and Bridges (album anm)

Du husker henne kanskje fra MGP hvor hun framførte singelen "Sand" eller for noen år siden i Idol? Ut av alt det som har kommet fra Idol, X-faktor og gudene vet hva så er Leroy en av de få lyspunktene. Nå er debutalbumet her og liker du pop rock vil du fort elske denne platen.

Må innrømme at når en artist utdanner seg til sjømannsprest og har bakgrunn fra både Idol og MGP så rykker det fordomsfullt i pre justice delen av hjernebarken. Tenkte på en kvinnelig fersk Bjørn Eidsvåg i sin pubertale fase....Heldigvis ble ikke det fordomsfulle sterkt nok til å gi f i å høre på dette forføreriske poprock albumet som er skrudd sammen av stilsikker hånd av Jørn Christensen (De press, Can Can, Thinkerbell mm). Kombinasjonen singer-songwriter i kryssningspunktet Susanne Vega (rundt 99.9 f) og en slentrende utgave av Tom Verlaine er rett og slett for godt til å like.

Når i tillegg låtmaterialet er av den slitesterke sorten som gror og lar deg nynne hemningsløst på låtene på bussen eller i køen på butikken, ja da er det meste til stedet for at dette burde bli en solid salgssuksess. Ikke minst fordi låtene har den sjeldne kombinasjonen av solid struktur som gjør de slitesterke og at de de er produsert for radio spilling. Dette er rett og slett en plate for slitne husmødre og for de av oss som er mer enn middels interessert i musikk. En sjelden kombinasjon som gjør at jeg håper hun tar opp gitaren, oftere enn kallet om å bli sjømannsprest.

onsdag, april 06, 2011

Bevar kulturløftet!

Til: Stortingspolitikerne og Arbeiderpartiets landsmøte
På Arbeiderpartiets landsmøte denne helgen fremmes det forslag om å endre tippenøkkelen slik at idretten får en økning på 630 millioner kroner på bekostning av kulturlivet. Nå mobiliserer hele kulturnorge: Bevar kulturløftet!

Kulturens andel av tippenøkkelen er i dag på 36,5 prosent mens idrettens andel er på 46,5 prosent. Forslaget om å endre fordelingen slik at idretten får 64 prosent og kulturen får 18 prosent er urimelig. Kulturlivet trenger hver av disse 630 millioner kronene for å sikre et levende kulturtilbud, gode oppvekstsvilkår og gode øvingslokaler over hele landet.

Vi unner idretten et løft, men mener dette må skje via statsbudsjettet og ikke gjennom å fullstendig kaste om på pengene som kommer fra tippeoverskuddet. Vi støtter målet om et løft for breddeidretten, barn og unge og integrering men ikke ved å svekke kulturens andel av tippenøkkelen.

--------------------- VI STÅR BAK: ---------------------------

Norsk musikkråd, Norges Musikkkorps Forbund, Norsk kulturskoleråd, FolkOrg, Norsk jazzforum, GramArt, Norsk Rockforbund, NASOL, AKKS, UNOF, Ung i Kor, Norske Trekkspilleres Landsforbund, Korpsnett Norge, Musikernes fellesorganisasjon, Musikk i skolen, Ung Kirkesang, Norsk sangerforum, Musikk og Ungdom, Noregs Ungdomslag, Norsk teaterråd, Fellesrådet for kunstfagene i skolen, Norsk Kulturforum, Norges Museumsforbund, Norsk Skuespillerforbund,
Folkeakademienes landsforbund, Danse- og teatersentrum, Norsk musikkbibliotekforening, Norsk Kammermusikkforbund, Norges kirkesangforbund, Landslaget Drama i Skolen.

Vis din støtte til dette ved å klikke deg inn her og støtte oppropet.

mandag, april 04, 2011

NXP & Dead Player + Head Generator på Dama di 5 april.

Nødutgang fortsetter med sine månedlige klubbkonserter på Dama di i Bodø den første tirsdagen i hver måned. Denne gang er det duoen NXP & Dead Player som starter kl 21:00 og blir etterfulgt av Head Generator.

NXP spilte trommer og sang i diverse pønkeband tidlig på 1980-tallet, før han startet Asod Dvi i 1984. Her gikk det i eksperimenteringer og støy. Duoen deltok på en rekke samlere rundt om i Europa og ga ut to egne kassetter (den siste i en hermetisk lukket metallboks). Asod Dvi ble oppløst i 1999 etter å ha deltat på Blitz Hitz dobbel LPen. Samtidig hadde han soloprosjektet NXP (i starten Nekro XP) hvor han dyrket støyen og utforsket dets muligheter og rikdom. NXP gav ut en rekke kassetter på 1980-tallet, før han tok en pause langt inn på 2000 tallet. På 1980 tallet var han også med i metal perkusjons duoen Psykisk tortur. Det finnes ennå de som ikke klarer å glemme deres lydkonstruksjoner. I begynnelsen av 1990 tallet sang han i Bodøs eneste yo-core band; Terror for Jesus.

Punkens gjør det sjøl holdning har gjort at han tidlig på 1980-tallet startet Requiem Productions, et selskap som ennå gir ut en utgivelse, eller to, i året. I tillegg har han vært aktiv og leder for Bodø RockeKlubb og var en av inititativtakerne til å starte Nødutgang festivalen på midten av 2000 tallet. Med Nødutgang ble både NXP og Psykisk tortur pusset støv av og har vært merkbart mer aktive siden.

Dead Player er filmmaker, gamer og musiker som gjør sin debutkonsert. Har tidligere laget alle musikkvideoene til NXP.

Head Generator er et prosjekt bestående av Jakob Arntzen og Jan Erik Lund. Tanken er å skape et beat basert lydlandskap krydret med ambience, dance og anna snacks. Dette er duoens debut konsert.

Arntzen er en kjent skikkelse i Bodøs electronica miljø fra 1990 tallet og har vært innom en rekke andre prosjekter som er både eksperimenterende og proggresive på så mange måter. Band som Metrognom, Scum-Music, Scared Dog og Mouches Volantes er på CVen til Arntzen. Spennvidden er stor i hans musikalske univers med andre ord.

Lund er nok for de fleste kjent fra Arctic Brass, som har mer enn en gang sptrengt grensene for hva man forbinder med brass. Lund er nå aktiv i Helgeland sinfonietta mm.

Gratis adgang så alle har råd, så lenge man er over 20 år.