onsdag, januar 26, 2011

Bodø Jazz Open åpner i dag

I dag starter første konsert i den aller første utgaven av Bodø Jazz Open, som i følge arrangørene er den første jazz festivalen i Bodø. På tide vil nok mange hevde. Konsertrekken starter i kveld på Sinus med Misvær Ska Forening og blir etterfulgt av jazz-jam to etasjer ned litt senere på kvelden på Dama di. Deretter går det slag i slag med konserter til uken er over. For nærmere detaljer, sjekk programmet her. Det er en rekke lokale, nasjonale og internasjonale navn fordelt utover 25 forskjellige arrangementer, så her bør de fleste finne noe innenfor deres musikalske gane.

"Hold kjeft og spill Frank Zappa"

Årets første musikkforum er i kveld på Litteraturhuset i Oslo, og omhandler en av de mest særegne artister og komponister de siste 40 år: Frank Zappa (1940 - 1993). Komponist og artist Jono El Grande er foreløpig uutfordret som Norges fremste Zappa-ekspert og vil holde et snaut timelangt foredrag om Zappas omfattende og halsbrekkende musikalske produksjon.

Frank Zappa, som i dag ville ha vært sytti år, brøt de fleste sjangergrenser og kulturelle konvensjoner. Han blandet høyt og lavt, han var platt, avansert, populær, uutgrunnelig og smal – alt på en gang.

Foredraget starter med den velkjente Norges-hit'en "Bobby Brown" og beveger seg innover i et mer avansert og innfløkt univers via inspirasjonskildene Varèse, Stravinsky og 50-talls doo-wop og R&B. Deretter ender vi inne i kjernen av hans avanserte arbeidsmetoder, blant annet ved å se nærmere på den såkalte Xenochrony-metoden.

På veien får vi servert en rekke sjeldne og underholdende musikalske eksempler.

Musikkforum er Norsk Komponistforening og NOPAs felles faglige forum med målsetting om å skape større bevissthet og engasjement rundt komposisjon og beslektede temaer innenfor musikk. Musikkforum er gratis og åpent for alle.

mandag, januar 24, 2011

Iskald Konsert på Sinus, 22 Januar

Da var det nye albumet til ekstremmetall bandet Iskald, I Carried The Sun Alone, ute til salgs, og når et band gir ut ei ny plate så må de jo selvfølgelig promotere den med en skikkelig konsert. Og det gjorde Iskald så til de grader.

Etter to oppvarmingsband startet konserten til Iskald med en medley bestående av intro-sporet på den nye platen og de to neste sangene, Under The Black Moon og Natt Utover Havet. Som tidligere nevnt i min plateanmeldelse er ikke disse låtene av dem man husker best i ettertid, men de hørtes mye bedre ut live uten noen clean studiomix. Her var det virkelig beinhardt, og alle på scenen gjorde en utmerket jobb uten noen tydelige slurvefeil eller annet som kunne ødelegge opplevelsen. Trommis Aage Krekling greier svært godt å holde takten og utføre off tempo trommefiller uten å komme ut av takt, selv under raske deler, og gitarist/vokalist Simon Larsen sang mye råere her enn på plata. Vokalen gikk over til regelrett growling i perioder.

Etter de tre første låtene ble det spilt spor ifra deres to første album, Revelations of Reckoning Day og Shades of Misery, og her var det konserten virkelig tok av. Låtmaterialet på disse albumene er svært slitesterkt, med mye variasjon i riff og en egen sound som bare Iskald har helt maken til. Dessverre ble ikke mesterverket «Warriors of Northern Twilight» framført, men vi fikk iallefall «Lokes Dans» som et plaster på såret.

For å nevne det kan man også si at lysshowet var ganske flashy og gjorde litt vel vondt i øynene til tider, men til gjengjeld var lyseffektene svært godt synkronisert med musikken, noe som ga opptredenen et ekstra løft på det visuelle. Lydmixen var ikke så verst den heller, selv om gitaren var litt lavt i lydbildet.

Etter en siste låt ifra det nye albumet, Forged by Wolves, og et par andre låter gikk bandet av scenen. Men publikummet var såpass giret på mer at de ble heiet tilbake på scenen og spilte et utmerket ekstranummer før de gikk av, og tok med seg sola.

Alt i alt gjorde Iskald en knalljobb med musikken sin, og selv om de heller fokuserte på musikken enn crowdpleasingen ble konserten helt klart en suksess. Iskald er definitivt verdt å få med seg live.

9/10

(Bilde: Marius Leirånes)

Kjell Tore Innervik med ny CD/DVD

Nå er nok ikke Kjell Tore Innervik kjent for de store masser og synd er det, for han gjør ting på en ny måte i ett gammelt format. Formatet er CD/DVD utgivelse der innholdet blir til i studio som en videreføring av det komponistene har nedskrevet på partituret sitt. Her vil de fleste utøvere tolke, men likefullt være lojale til komponistens nedskrevne "regler". Resultetet er albumet "A Migrant In The New".

Det er her Innervik har lagt ut på en kunstmusikalsk oppdagelsesferd med nye instrumenter som til slutt git uhørte resultater. Et ufravikelig premiss for prosjektet har da også vært at komponistene overlater sine stykker fullstendig til Innervik og medprodusent/tekniker Mats Claesson. Her snakker vi altså om en forlengelse av selve skapelsesprosessen inn i opptak- og miksestudio.

Foto- og videokunstner Lavasir Nordrum tolker hele prosessen som dette prosjektet må kunne betegnes som. Nordrums resultat er en 20 minutter lang kunstfilm som også inneholder tre av verkene på utgivelsen.

Utgivelsen lanseres i kveld på Norges Musikkhøgskole kl 19:30

Nytt Allfader album i dag

Under her finner du en smakebit fra Allfader sitt album "Black Blood Flux" som gis ut av Osmose Productions, slik som det forrige albumet deres.

lørdag, januar 22, 2011

Moillrock - Evighetens timeglass (album anmeldelse)

Honningsvåg er ikke kjent for de fleste når det kommer til musikk, men byen har da oppfostret Thule og i skyggen fra det bandet spirer det og gror. Moillrock er ett av disse bandene. Selv om alle i bandet er tenårene ga de ut sitt debutalbum 18 desember i fjor. De kaller musikken sin for fun metal, synger på norsk og til tross for sin unge alder gjort en rekke konserter i Finnmark, bl.a. på Midnattsrocken i fjor.

Det første som sitter igjen etter å ha spilt igjennom albumet er at de er teknisk dyktige og har lært seg grunntriksene for å lage fengende fine hard rock låter med små tilløp av metal riff her og der. Innimellom har de lagt inn låter som er svært så avvikende fra "normaliteten" deres. En låt som "Simunye" er funky med karibiske innslag og en svært rocka gitarsolo og med blåserekke og greier. Dessverre er slike innslag med på å trekke helhetsinntrykket ned, da den høres ut som noe Jørn Hoel kunne ha funnet på å gitt ut.

De mer rocka låtene her viser at dette bandet kan karre seg inn på radio og i bevisstheten til ett bredt musikalsk publikum, men det nytter ikke å gi ut en plate som er dyktig gjennomført, når bandet ennå sliter litt med å finne sitt musikalske uttrykk. Men de er svært talentfulle og det er bare å glede seg til å høre neste album, da har de forhåpentligvis funnet seg selv.

Tjas og mas #2

Andre utgave av fanzinen Tjas og mas kom ut i romjulen uten at verden ser ut til helt har fått det med seg. Synd, men ennå ikke for sent å gjøre noe med det.

Vi snakker her om 52 sider smekkfull av stilsikker og minimalistisk lay out, der man har godt gjennomarbeidete artikkler som strekker seg over flere sider. Det gir mulighet til å komme litt under huden på det som omtales. Av innholdet kan det nevnes at det er intervjuer med bl.a. Deathcrush og Skatebård, meget informativ sak om tysk elektronisk musikk på 70-tallets inflytelse på deathmetal mm. Verdt hvert øre så her er det bare å bestille med en gang.

Husk ISKALD releasekonsert i kveld

fredag, januar 21, 2011

Duplex 25 år = stor turne og samleplate

Mange husker nok Gartnerlosjen sine konserter og plateutgivelser på 90-tallet. Nå er de gjenforent i annledning av at Duplex er 25 år. Duplex er kollektivet av de band og artister som til enhver tid opptrer og gir ut musikk inn under den paraplyen. Gartnerlosjen var det første kjente bandet utenfor undergrunnsklikken. Senere kom Hurra torpedo, Bare Egil Band og Black Debbath. I tillegg har det vært en særdeles stor mengde av andre artister og band som på ett eller anet vis har vært inkludert i dette prosjektet.

25 år er gått siden starten så det må jo markeres. Derfor kom det i disse dager ut en samle CD med 25 låter fra Duplex stallen, og dette blir fulgt opp av en Duplex turne hvor Gartnerlosjen er med i gjennforent utgave med Kristopher Schau og Egil Hegerberg i spissen.

I forbindelse med jubileumet legger altså bandene ut på en norgesturne med
Duplexfestivaler i Norges seks største byer. Konsertlisten ser slik ut;
21.01. Bergen USF Verftet
22.01. Stavanger Folken
28.01. Drammen Union Scene
29.01. Trondheim Samfundet
04.02. Kristiansand Kick
05.02. Oslo Rockefeller

Pønk retro med The Stookers og Band over bord på Skuret i kveld

The Stookers består av en gjeng gamle(40 år +) punkrockere som har vært gjengangere i Oslos punk scene de siste 30 åra med fartstid i band som bl.a; Slips, Fuck Ups, Bannlyst, Kafka Prosess, Stengte Dører, The Whalers mm. Bandet debuterte ved juletider i 2007 på Skuret i Oslo og har siden gjort en rekke konserter i Oslo og Østlandsområdet. I følge dem selv setter de "..lokalene i kok over alt hvor de spiller sine tolkninger av klassiske punk-rock låter fra 70 åra". Så da så. Låtutvalget er rappet fra artister som Johnny Thunders, Vibrators, Cockney Rejects, De Sjenerte, Kjøtt osv

Band over bord herjet på slutten av 80' tallet og begynnelsen av 90'tallet sterkningen Gjerdrum - Lillestrøm med enkelte avstikkere. Nå er de tilbake etter nærmere 20 års fravær.

Tilsammen viser de hvor skapet skal stå Skuret i kveld fra kl; 21:00.

torsdag, januar 20, 2011

Fastlane Flower - Deadline (album anmeldelse)

I skyggen av de stort sett mer kjente bandene i Bodø bølgene kommer nå Fastlane Flower med sitt debutalbum "Deadline" (24 januar). At de fleste ikke har hørt om dem er muligens ikke så rart, tatt i betraktning alt for få konserter og først nå, etter seks års eksistens, dukker debutalbumet opp. Du kan merke deg navnet først som sist for bandet kiler seg inn i et marked som ikke er bortskjemt med for mange gode utøvere her på berget, nemlig inn under den litt mer radiovennlige metal tilnærmingen, i motsettning til de mer svarte utgavene vi er blitt så vant til i de siste årene.

De omtaler seg selv som et eksperimentelt metal band. De om det for det rykker i nervene når noen kaller seg eksperimentell metal og tankene farer til Naked City i sin Earache periode og slike ting. Dette er definitivt ikke eksperimentelt, men metal er det. De har nok pakket eksperimentel inn i den forstand at her blandes flere impulser opp i noe som fremstår først og fremst som en finfin blanding av Nightwish og Papa Roach med touch av noe Deep Purple røtter her og der. Power metal med mer næringsvett enn denne litt forslitte sjangeren har klart å fremvise på mange år, med andre ord.

Det 42 minutter lange albumet åpner med den storslagne "Agent of Chaos" og legger liste høyt. Dette er svært så fengende og fin melodi, med ett åpent lydbilde som tillater at alle instrumentene får sin rettmessige plass, i tillegg til vokal. Når man er 7 personer som kjemper om sin plass så kan det ofte bli litt vel mye "storband lyd" av det, men det har produsent Hans A. Horntveth Jansen på fortreffelig vis klart å unngå.

Albumet varierer fint mellom mer ballade pregete låter og hardere utbrudd slik at albumet aldri blir stereotypt og klarer å holde på lytteren. I det hele tatt klarer Fastlane Flower og vise at de har begått ett meget respektabelt debutalbum der særlig de litt hardere låtene sitter som påler. Sjekk ut en låt som "Secret Archive", den gleder jeg meg til å høre dem fremføre i levende live. Det som trekker litt ned er at balladene ikke har den kvaliteten som de litt hardere låtene har. De mister litt av intensiteten i materialet sitt, på den annen side er det vel de låtene de har størst sjans til å få spilt på radio og dermed oppnå en velfortjent oppmerksomhet.

Releasekonsert på Gamla i Oslo 29. januar 2011.

onsdag, januar 19, 2011

Johnny Hancocks med ny singel i dag

Johnny Hancocks gir i dag ut sin single "Pyramid Daft"/"Citizens" på farget vinyl i 500 eksemplarer, fordelt ut over fem forskjellige vinylfarger, hver på 100 ex. Her er det bare for samlere å bla opp og sikre seg alle fargene først som sist med andre ord. Singlen er innpakket i en smakfull emballasje fra Stumptown Printers, mens design og silketrykk er av Drid Design (Kjetil Brandsdal).

Bandet fra Stavanger er by:Larm aktuelle og skal i tillegg på miniturné med PHAT med disse stoppene;
20. - KRISTIANSAND (PIR6)
22. - OSLO (REVOLVER)
29. - STAVANGER (MARTINIQUE)

Mer om bandet her; #1 #2 #3 #4

tirsdag, januar 18, 2011

div småplukk fra Bodø bølgen

Cold Mailman har soundtracket på Aasne Vaa Greibrokk sine to kortfilmer "Avhøret" og "Husk meg i morgen". Begge filmene blir vist under Filmer fra nord på Tromsø internasjonale filmfestival som starter i dag.

Når vi er i Tromsø så melder nettavisen iTromsø at en ordførerkandidat fra Høyre har skrevet om Halvdan Sivertsen sin "Kjærlighetsvisa" til å bli en kampsang for Høyre. Det er gjort uten Sivertsens viten og vilje og er dermed brudd på åndsverksloven, som Høyre har vært så rørende opptatt av i kampen mot Pirate Bay og andre nedlastingssider. At partiet selv tar lett på det er ikke bra og viser at politikerne, som burde gå foran med ett godt eksempel, er seg selv nærmest. Man kan ikke forlange at folk skal slutte med ulovlig nedlasting samtidig som politikerne selv ser bort fra lignende lovbrudd. For de som ikke vet det så er "Kjærlighetsvisa" en kampsang mot høyrekreftene.

Kråkesølv starter i disse dager på ny norgesturne for å promotere albumet "Bomtur te jorda" som kom ut i fjor høst. Akkurat tidsnok til å bli nominert til Spellemannspris. Sjekk deres www for full liste med datoer for turneen.

De to overnevnte er som kjent noen få av de som utgjør den store Bodø bølgen i norsk musikkliv. Dette blir markert på Dama di i Bodø hvor de vil arrangere ett Bod:Larm samme helga som By:Larm går av stabelen i Oslo, 18. og 19. februar. Vi har satt ned en jury bestående av 4 lokale helter med god peiling, og tilbyr vinnerne av Bod:Larm gratis studiotid i Store Studio. Send en mail til damadi@kunstkaosogbar.no innen 1. februar for å melde ditt band eller prosjekt på historiens første Bod:Larm. Du må ikke nødvendigvis komme fra selve Bodø, band fra distriktet rundt i Salten og Nordland generelt er også velkomne.

Når vi først tar Bodø bølgen kan man avslutte med at byens største festival, Parkenfestivalen, har startet bookingen for 2011. Hitill er Iggy Pop og Sepultura sluppet. Mens vi venter på flere navn etterlyser ParkART foto fra Parkenfestivalens publikum som skal bli en større fotodokumentar i form av en festivalbok. Bildene som blir brukt vil bli presentert i en fotobok på årets festival, med mulighet for utvidet presentasjon på web og utstilling. Send dine bilder til post@parkart.no

Merk mailen med:
-ditt navn
-hvilket år bildet er tatt, og
-noen ord om selve festivalminnet.

Max 5 bilder pr mail og min 1024 x 768 pr bilde. Bildene må være ParkART i hende innen 1. mai 2011.

Må ta med at Iskald kom med nytt album i går, og har releaskonsert for det førstkommende lørdag. Angående utgitt album så fant Youth Pictures of Florence Henderson noen opptak på en PC i fjor høst som de har gitt til That`s Punk og ligger der til gratis nedlasting.

Til slutt er det på sin plass å gratulere Ingeborg Selnes med sin forlovelse.

mandag, januar 17, 2011

Nyheter i din platebutikk....

I dag kom Intrigue sitt legendariske album "Heavy Joik" ut på nytt. Samtidig kom deres album "Crossover", også det på CD. Når man er inne på nordnorsk metal så må det nevnes at Iskald kom med sitt album "The Sun I Carried Alone" i dag. Releasekonserten er førstkommende lørdag på Sinus i Bodø.

I nærmeste framtid kommer Magnus Moriarty sitt album "Kodachromerockopera" på CD og vinyl , 24 januar 2011. Samme dato debuterer Fastlane Flower med sitt første album "Deadline" på CD. 7 februar kommer ett album som mange har sterke forventninger etter deres sterke debut. Nernes/Skagen sitt album "Confession" kommer som både LP og det akk så hippe retroformatet kassett. Samme dag kommer Hiawata! med sitt CD album "Backs to the future".

Litt lengre ut i tid så kommer Schnitzler/Hatterud sitt album "Hirschgebrüll" endelig på LP 14 mars (100 ex på rød vinyl, 400 på svart). Det ryktes også at Jimbo Jones sitt album "UFO 666" og White Lord Jesus sitt "...Into That Good Night" kommer på vinyl i løpet av vinter/vår 2011.

fredag, januar 14, 2011

Gatas Parlament på MGP og ny EP

Lørdag 15. januar er første delfinale i norsk Melodi Grand Prix. Gatas Parlament deltar med låta "Jobbe litt mindre og tjene litt mer".

I dag slipper EMI Gatas Parlament EPen "Jobbe litt mindre og tjene litt mer" med en låt fra hvert album prosjekt som er ett solo album fra hvert av de tre medlemene i Gatas, som en forsmak på det kommende triologialbumet slippes altså en EP i dag.

Om prosjektet uttaler Martin følgende "Vi har lekt med ideén lenge. I stedet for å bli enige om retningen på et felles album, ville vi gå så langt i hver vår retning som mulig, og så til slutt slå det sammen til én utgivelse."

Ny International Email Audio Art Project samler

Gratis samleren The International Email Audio Art Project er nå ute med Volume 6, som inneholder bidrag fra O. Melby og Origami Emergencyka. Det vil ennå komme flere utgaver av dette prosjektet så det er ennå tid for at flere norske musikere bidrar.

De forrige utgavene kan lastes ned gratis her.

torsdag, januar 13, 2011

Støttekonsert for Maria Amelie i kveld 13 januar i Oslo

Det blir en støttekonsert i kveld på Blå i Oslo etter at støttedemonstrasjonen er over, for å få satt Maria Amelie fri. På konserten vil Thom Hell, Susanne Sundfør, Little Hands of Asphalt og Moddi opptre.

For de som ikke viste det har Amelie vært ildsjel både i Slottsfjellfestivalen og på by:Larm. Hun ga ut bok om sitt liv i Norge i fjor og hadde ett foredrag på Nansenskolen i går om hvordan det er å være flyktning uten pass og visum i Norge i går kveld. Rett etter foredraget ble hun arrestert og internert for å sendes ut av Norge uten at hun har fått prøvd sin sak ferdig i det norske rettsvesenet. DEtte er en brutal måte å behandle våre nye landsmenn på som svært mange har tatt avstand fra i løpet av dagen. Det er jo verdt å merke seg at flere partier mener at utkastelsen er rett, der Frp er klarest i det standpunktet. Klarest imot utkastelsen er vel Rødt.

Musikk fra Norge oppfordrer alle til å skrive under på dette oppropet om å slippe Maria Amalie fri.

Iskald - The Sun I Carried Alone (albumanmeldelse)

Nå er det to år siden sist Iskald ga ut et album, men nå er de tilbake med sitt nye album «The Sun I Carried Alone» som skal ifølge plateselskapet være som en blanding av deres tidligere album «Shades of Misery» og «Revelations of Reckoning Day» for å skape et krystallklart, kaldt og perfekt lydbilde. Men er virkelig et krystallklart lydbilde like bra som det høres ut som på et ekstrem metal album?

For de som ikke har kjennskap til Iskald, så er de en duo bestående av gitarist/vokalist Simon Larsen og trommis Aage Krekling som ble startet på Sortland 2005, og holder nå til i Bodø. Iskald spiller ifølge dem selv melodisk trash/black metal, med tekster ofte basert på norrøn mytologi og arktiske strøk. Men nå, la oss snakke som selve albumet:

Når man først hører igjennom albumet kan man muligens bli litt skuffet over at det ikke er noen låter som skiller seg spesielt ut her. På «Shades of Misery» hadde man jo blant annet knall-låten «Warriors of The Northen Twilight» med et riff som man kunne gå rundt å ha i hodet i månedsvis, mens her har de ikke helt greid å skape like fengende låter for ettertiden. Selv om ingen av låtene er like fengende som nevnte sang fra førstealbumet har albumet jevnt bra låt-materiale. Iskald er helt klart dyktige musikere som kan jobben sin.

Det egentlig største problemet med albumet er denne krystallklare lyden som er blitt brukt her. Mens Shades of Misery hørtes rått og brutalt ut, så får man ikke den samme effekten her med en clean studio sound. Det er med andre ord veldig lite bass i lydbildet, noe som igjen gjør albumet mindre hardt å høre på, og i metal-sammenheng er ikke alltid det like bra. Greit nok, det er melodisk ekstrem metal, men uten intens basslyd så blir den liksom ikke like ekstrem som man kanskje forventer.

Når det kommer til låtene i seg selv hører man at de har eksperimentert med mer episke og klassiske Black Metal elementer en før, med blant annet mye bruk av konstante raske riff og et intro-spor bestående mest av fiolinspilling og et kor, og det er det ingen ting negativt med. Her er det mange ting som både Black Meta-fans og nykommere til sjangeren kan komme til å like.

Alt i alt er dette et solid album som er verdt å høre på for fans av sjangeren, samtidig som det er krystallklart nok til at nykommerne ikke blir skremt vekk. Men albumet mangler dessverre noen klare «hitlåter», samt at det ikke er noe som kan få ørevoksen til å flagre.

7/10

onsdag, januar 12, 2011

All Ears 2011

All Ears-festivalen arrangeres for 10. gang i løpet av denne uken. Nå starter festivalen for alvor i Oslo i morgen, men Ny Musikk Trondheim inviterer til improvisert forspill dagen før dagen (altså i dag 12 januar)

All Ears-festivalen er dedikert til vise fram improvisert musikk, og har holdt det gående siden 2002. Torsdag 13. januar sparkes den 10. utgaven i gang på Fabrikken ved Vulkantomta i Oslo og på Henie-Onstad Kunstsenter i Bærum. For femte gang avholdes vorspiel i Trondheim. Åsted er Dokkhuset, og dørene åpner kl. 20.00.

Programmet i kveld inneholder bl.a. Maja S. K. Ratkje (stemme/elektronikk) i samspill med Zeena Parkins (elektronisk harpe). De spiller forøvrig i lag dagen etter i Oslo. I hovedstaden skal bl.a. Terje Isungset, Hanna Gjermundrød, Kjetil Møster og Karl Seglem for å nevne noen få, også spille. For hele programmet, scroll ned her.

tirsdag, januar 11, 2011

Lukestars forrige album, "Lake Toba", vant Spellemannspris, ble utgitt i ni land og har solgt over ti tusen eksemplarer. Lukestar har nå over 200 konserter på samvittigheten, og gjestet i 2008 over 20 norske festivaler, deriblant de største scenene på Øya-, Parken- og Hovefestivalen. I tillegg fikk plata varme og gode kritikker hos store internasjonale medier som Pitchfork, Popmatters, NME og Rock Sound. I 2009 roet de ned de musikalske ekspedisjonene til fordel for øving og studio arbeid.

Resultatet av fjorårets oppladding er i første omgang den nye singelen "Flying Canoes" som ble sluppet 10. januar, en låt som like godt gikk rett inn på NRK P3s A-liste. 28. februar slippes det nye albumet "Taiga". I forkant av albumslippet gjør Lukestar sin første opptreden på to år som headliner på by:Larm, på Sentrum scene 17 februar. Deretter legger de resten av landet for sine føtter. Nå er ikke resten av turneen sluppet, men det blir i allefall konsert på Sinus i Bodø 12 mars.

mandag, januar 10, 2011

Conrad Schnitzler & Bjørn Hatterud - Hirschgebrüll (album anmeldelse)

Den tyske legenden Conrad Schnitzler og relativt ubeskrevne Bjørn Hatterud har satt sammen albumet "Hirschgebrüll". Det kommer ut på CD i dag (10. januar) og på vinyl (Nå er det 14. mars som er datoen, etter å ha blitt utsatt nok en gang).

For de som ikke er helt inne på hvem Schnitzler er så sjekk biografien på Wikipedia, i kort versjon har han vært med i band som Tangerine Dream, Kluster og Eruption før han i mesteparten av sitt musikalske virke har vært soloartist. Hatterud er mest kjent som Maskinanlegg med en rekke album bak seg, og er ett navn i det stadig større scenen av norske støy musikere.

"Hirschgebrüll" er ikke et støyalbum, til det er lydbildet for åpent, låtene for rytmiske og ikke minst mangler det støyens wall of sound her. Her er det mer mot Schnitzler sine elektroniske ambient toner, kombinert med en pønkete innsatsvilje der utkommet må sies å være eksperimentelt og lett tilgjengelig for ett trent øre. Dette er hverken det ene eller det andre så sjanger facister vil ha store problemer med å få satt en merkelapp på dette verket, som er fordelt utover 11 instrumentallåter som tilsammen utgjør 45 minutter.

Dette er mer opp til hva Schnitzler har gjort før, enn hva man er vant til å høre fra Hatterud. For kjennere av Schnitzler kan man tenke seg instrumentallåter som ble til overs fra hans "Auf Dem Schwarzen Kanal EP" (1980), disse er så remixet og er uten vokal, i en Hatterudsk utgave der nye lydkilder har blitt smeltet inn i resultatet og utkommet er svært vellykket. Enkelte låter kan nok faktisk tippe over til å bli mer Hatterud enn Schnitzler så sånn sett er duo nok det mest riktige å kalle dette prosjektet. Her gis det og tas fra begge og ut kommer tidvis fantastisk stemningmusikk.

Albumet er nok ikke for hvem som helst, men Schnitzler fansen vil så absolutt få valuta for pengene her, det samme vil Hatterud/Maskinanlegg fansen. Albumet vil nok også nå utover kretsen av fans og tilegne begge nye lyttere. Musikalsk varierer albumet fra mer lyse stemningsrapporter til de mer dystre. Man kan få assosiasjoner til åpent hav og til å være midt inn i krattskogen på andre låter. I det hele tatt er naturopplevelser ett gjennomgående musikalsk referansepunkt i disse 11 komposisjonene. Lyden er av ypperste klasse, utførelsen likeså. Coveret er utsøkt og alt ligger til rette for en svært stor musikalsk opplevelse. Anbefales herved å ta turen inn i denne duoens musikalske univers med første mulighet. Under her kan man nyte videoen (og lyden) til "Hirschgebrüll Part 9" fra albumet:

Origami Kaførrnokka (kassett singel anmeldelse)

Trioen som utgjør Origami kaførrnokka er Petter Flaten Eilertsen, Kjetil Hanssen og Ronny Wærnes. Tilsammen etterhvert nokså kjente navn innen noise/støy musikk sjangeren i Norge. Disse satte seg stevne og avholdt en konsert i Brugata, 9. november 2009. Tett over året etter foreligger to utdrag i fra happeningen på kassett, fra Tape Rape. Så hvordan høres dette ut da?

Rolig nesten minimalistisk åpning blir relativt raskt bygget ut med nye lydkilder. Rytmisk i ett relativt perspektiv. Sakte men sikkert kommer nye støykilder inn i lydbildet og kverner og vrir på de eksisterende "rytmene". Slik skapes nye musikalske inntrykk. Det er som å høre et jordskred som sakte sleper med seg ett metall-lager over asfaltert vei. Hvis man tar vekk det emosjonelle og konsentrere seg om soundtracket blir det faktisk ganske så vakkert. En kvern av støykilder som maler seg inn i bevisstheten din.

Noen vil nok oppfatte musikken som monoton, men da bør de skru lyden høyere og la ørene gjøre jobben sin. Dette er ikke musikk for hvermansen, men for folk som enten liker noise/støy musikk eller som er villig til å fordype seg i sjangeren. Utgivelsen er ett live opptak (dvs to utdrag på tilsammen 18 m 30 s) fordelt utover to kassettsider. Lydkvaliteten bærer litt preg av meget god bootleg lyd, men er så absolutt lyttervennlig. At kassetten er dønn billig og kun utgitt i 50 eksemplarer burde få folk til å reagere raskt. Absolutt verdt både ett og to gjenhør denne utgivelsen her.

fredag, januar 07, 2011

Okkultokrati på Europaturne

Okkultokrati som på tampen av fjoråret kom med EPen Ingen veit alt (7"/cd), som bare viser veien videre inn i noe helt stort. Dette bandet har lagt fundamentet for fremtiden med en serie konserter og noen ytterst få utgivelser til nå. Nok om det. For å virkelig gjøre 2011 til bandets gjennombruddsår så har de nå fått klarsignal til å være oppvarmingsband for Kylesa på deres Europaturne.

Datoene er som følger;
04.02.11 Germany, Bochum @ Matrix
05.02.11 Belgium, Bruxelles @ VK
06.02.11 Luxembourg, Esch sur Alzette @ Kulturfabrik
07.02.11 UK, London @ Underworld
08.02.11 UK, Sheffield @ Corporation
09.02.11 UK, Glasgow @ Ivory Blacks
10.02.11 UK, Manchester @ Moho
11.02.11 France, Savigny Le Temple @ L'Eimpreinte
12.02.11 France, Lyon @ Le Clacson
13.02.11 Italy, Conegliano (Treviso) @ Appartamento Hoffman
14.02.11 Germany, München @ Feierwerk
15.02.11 Germany, Dresden @ Beatpol
16.02.11 Austria, Wien @ Arena
17.02.11 Germany, Berlin @ Magnet
18.02.11 Germany, Hamburg @ Haus 73
19.02.11 Germany, Stuttgart @ Juha West

torsdag, januar 06, 2011

div artister - Think Before You Act! (album anmeldelse)

Kassettselskapet Tape Rape har rett inn i julestria gitt ut en samler som skal ta temperaturen på den norske noise/støy musikk scenen. Her er virkelig de fremste på denne undergrunns sjangeren representert, med få unntak (Bjerga/Iversen, Ratkje etc). Til tross for noen frafall er samlingen meget representativt for hva som skjer i denne sjangeren, som stort sett ligger trygt bevart utenfor folks bevissthet, men innenfor rekkevidde for de som tør ta en ekspedisjon inn i den mest ekstreme musikkformen.

Med så stor oppmerksomhet som det er mot forskjellige former for ekstrem metal er det litt merkelig at noise/støy musikk scenen får så lite oppmerksomhet som den gjør. Riktignok er Ratkje kjent langt utenfor scenen, men da for sine mer samdidsverk, og Lasse Marhaug fikk en spellemannspris nominasjon en gang i tiden. Små drypp men ingen bekk.

Nok om det. Samleren Think Before You Act! samler i alt 17 bidrag fra like mange artister og grupper. Nevnte Marhaug er her, likeledes Kobi, Maskinanlegg og Origami Boe for å nevne de mer kjente traverne innen sjangeren. Av nyere navn er det bidrag fra Torstein Wjiik, Ronny Wærnes og Maranata.

Musikalsk svinger dette kraftig i støyfoten fra de mørkeste utbruddene av tilnærmet white noise til mer rytmiske skrekkfilmaktige soundtracks til filmer som burde bli skapt. Tape Rape ville sette sammen den beste norske støy samleren i historien og sannelig tror jeg de har klart en tangering av fjorårets samling "Kassett". Dette er virkelig en meget variert, men samtidig et regulert utdrag av den norske noise scenen som viser hvilken spredning det er innenfor sjangeren, samtidig hvor høy kvalitet det er over bidragene. Å dra frem enkelte artister blir feil fordi alle leverer verk som helt klart er representative for deres kunstneriske ståsted, samtidig som hvert verk er så distinkt forskjellige fra hverandre. Det gjør også at denne samlingen er så sterk. Helhet = unikt.

Det er virkelig bare å anbefale folk å åpne kontoen og spandere på seg denne samlingen, enten man er kjent med scenen, eller har lyst til å ta et crash course in Norwegian noise (sånn på godt norsk). At samlingen er utgitt i skarve 120 eksemplarer betyr at man bør handle raskt, for denne kan fort være utsolgt, iallefall hvis folk vet sin besøkelsestid.

onsdag, januar 05, 2011

Støttemønstring for Ivar Matlaus bokkafe i Trondheim


På fredag 21. januar kl. 21:00 på Barrikaden i Oslo. 50 norske kroner som man kan betale for å støtte Ivar Matlaus bokkafe.

Natt til 29. desember 2010 brant som kjent UFFA-huset, et samlingspunkt for nesten 30 år med sjølstyrt undergrunnskultur. Og med det forsvant også Ivar Matlaus, UFFA-husets egen anarkistiske bokkafe som ikke er dekket av noen forsikring. UFFA-husets brukere tørker tårene og knytter nevene for å gjenreise UFFA på ny med verktøy i hånd! Derfor brenner vi såklart til med en kanonade av band på Barrikaden denne januarfredagen for å støtte og styrke våre idealistiske åndsfrender i Barteby!

Bandene som skal spille er; DELUSIVE OPULENCE, SPEEDERGARBEN, THE ØDELEGGERS og KNUSTE RUTER.

Før det er det akkustisk aften i Danmarksgt 30 i Bergen 22 januar kl 20:00 til støtte for bokkafeen på UFFA. Artistene som skal spille her er;

BLOOD COMMAND, TWO FIGHTERS AGAINST A STAR DESTROYER, BALLE MALURT og LYCHEE. Her kan det ennå komme til flere artister/band.

tirsdag, januar 04, 2011

Nytt fra Maja Ratkje

Maja Ratkje er nok ett kjent navn for de fleste av Musikk fra Norges lesere. I annledning nyåret har hun nå fått opp sin nye hjemmeside.

Inn i det nye året kommer et tysk filmteam til å fortsette å følge henne for å fullføre filmprosjektet "Voice". Videre er Ratkje utnevnt til festivalkomponist på den annerkjente samtidsfestivalen Avanti! i Finland.

I tillegg er det flere utgivelser på gang hvor Ratkje er innvolvert;

-Plata med POING og Maja som gjør arbeidersanger og andre røde sanger i anledning vår årlige 1. mai-konsert. Denne gangen blir det Norgesturne og plateslipp rundt 1. mai. Arbeidstittel: Wach auf!, plateselskap: Øra Fonogram.

-Trondheim Sinfonietta gir ut plate med trønderske komponister. ET OS er spilt inn i denne anledning med tre strykere og Hanne Dieserud som leser.

-Slugfield (Marhaug, Nilssen-Love, Ratkje). Konsertopptak for Oslo jazzfestival gis ut på Paal Nilssen-Love eget plateselskap.

-LYS, en DVD på Rune Grammofon. SPUNKs bestillingsverk til jubileet ved Henie-Onstad for to år siden.

mandag, januar 03, 2011

Ny Sassy Kraimspri EP ute nå.

Så er Sassy Kraimspri sin nye EP "Pussy Magnet" ute, og attpåtil er den gratis. Utgivelsen blir fulgt opp med følgende konserter;
07/01: Kråga, Kristiansand m/ Balletak
08/01 John Dee, Oslo m/ PleasurePain Burlesque, The Betties og Mindy Misty
21/01: Harvest Bar, Kvinesdal m/ Fuzz Harvey 
22/01: Checkpoint Charlie, Stavanger m/ The Betties og Fuzz Harvey
11/02: London, England, 
12/02: Eddie’s Rocks Bar, Birmingham Englad  m/ de Britiske bandene Triaxis, Trucker Diablo, Oaf, Dakesis og Furyon.
(flere datoer kommer)