torsdag, januar 28, 2010

Trondheim Calling (MBN) CD anmeldelse

I følge presseskrivet er Trondheim Calling lyden av musikkbyen Trondheim anno 2010 i form av 21 band og ditto 21 bidrag. Prosjektet ble startet for å synliggjøre hva trønderhovedstaden har å bidra med. Prosjektet startet senhøsten 2009, og nå under ett halvt år senere og 120 demoer avspilt, er alt skrellet ned til lyden av Trondheim, slik juryen har funnet det rett å presentere byen for omverden. Når det er sagt så må man vel kunne si at savnet av en del UFFA band melder seg, men fortvil ikke, samlingen er solid som bare det. For å virkelig få promotert platen og Trondheim blir tre av bandene på albumet sendt ut på turne (se liste for konsertdato under anm.). Mange har ment at trønderrocken er død, noe kritikken mot årets (og fjorårets og de før der....) by:Larm går ut på. Når man hører denne samlingen så bør i allefall halvparten av disse artistene ha vært selvskrevne ellers må by:Larm gå inn i historien som den beste festivalen i Norge siden Kalvøyafestivalen var på sine glansdager. Nok om det, her er anmeldelsen (låt for låt);

1. St. Helen - As Low As It Can Be
Smekter poprock låt godt plantet inne i indieland et sted, med en happy vokal og med musikk som får man til å tenke på Green Day på sitt mer kommersielle. Låten er forøvrig tittellåten på deres EP som kom ut i fjor høst.

2. Soup - Utopia
En rytmisk melankolsk pop pærle av en låt. Rosinen i pølsen kommer allerede som låt nr 2. Nydelige harmonier, perfekt arrangert munner ut i en selvskreven låt til etthvert vorspiel. Bandet ga ut et album i 2008 og ny utgivelse skal være rett rundt hjørnet. Det er bare å begynne å glede seg.

3. PELbO - Hey People
Festen fortsetter i en litt mer rocka utgave fra ee trio som har spilt på jazzfestival. En stålsikker kvinnelig vokal skjerer igjennom likegyldigheten og blir tett etterfulgt av en musikalsk backing som underbygger det positive inntrykket denne new waveaktige låten.

4. We Were Lightning - A 100 Daggers
We Were Lightning sitt bidrag er hentet fra fjorårets "So You Spat at the Moon" utgivelse. Musikalsk er låten hybrid mellom ska og noe helt annet i en dristig miks som de kommer ifra med æren i behold. Rett og slett en forfriskende låt.

5. Jack Dalton - Manhattan?
Låten kunne vært gjort av Primus men er det ikke, det er Trondheims tighteste band i følge kjennere. Her er taktskiftene hyppige, riffene flerrer hit og dit og innimellom er denne tøffe rockelåta nært å være nu-metal, men er det ikke. I neste måned kommer deres debutalbum “Never mute noise, just turn down sleep” som fort kan bli ett av årets album hvis de klarer å følge opp dette bidraget over et helt album.

6. Liza Vassilieva - Run Run Girl
En lekker R&B/pop låt som minner om noe, uten at man helt klarer å si hva. Dette er en sån låt som spilles over og over igjen til man kapitulerer å innrømmer at pop låter kan være høyverdig kultur. Denne artisten får man garantert høre mer fra i framtiden.

7. Amish 82 - Leaving Jack Wolfskin
Bandet leverer en 80-talls synth pop låt som garantert får folk ut på dansegulvet mer enn å ta plass i godstolen med headphones på. Ga ut et album i fjor, og det kommer helt sikkert flere.

8. 22 - Loopwhole
Den tidligere Gåte gitaristens nye band er vel denne samlingens mest etablerte band, noe som vel sier mer om de andre enn 22. De leverer en uptempolåt som sliter litt med å ta helt av, den blir litt vel grei nok og yter ikke bandet rettferdighet. Ikke deres beste øyeblikk...

9. 1001 - So Beautiful
Låten er hentet fra deres singel som kom i fjor høst. Låten er en drivende låt som minner om en blanding av Depeche Mode og AFI. Nydelig låt som er snedig produsert og på toppen fremfører bandet dette med en selvsikkerhet som smitter over til lytteren.

10. Magnus Sinnes - Woo-Moon
Sinnes er nok mest kjent for sitt bidrag til soundtracket til TV serien Himmelblå. Her bidrar han med en fin viserock låt som mest av alt er poppa og høres fin ut. Tar desverre ikke helt av men man kan forså hvorfor juryen valgte å innlemme låten på samleren.

11. Gode ord dør sist med Bad Spit - Slett håp
Å kalle Gode ord dør sist for fersk er nå ta sterkt i, men de er ikke direkte berømt utenfor rap/hip hop kretser. Her bidrar de med samlealbumets eneste norsk språklige bidrag. erfaringen viser seg raskt i en standard rolig beat som blir utfylt med synth som får låten opp fra det gjennomsnittlige. Sterkt bidrag som virkelig er med å løfte dette samlealbumet.

12. Your Headlights Are On - Sway
Smektrende skranglepop av den typen som har en sterk låt i bunnen og er skramlete framført på en sjarmerende måte. Hør selv her.

13. Ella Guru - Reggae
Her er en låt som heter reggae, men som er en slags afrorock låt der temaet gjentas til en monoton repeterende rytme. På toppen en synth og vokal. Dette klarer de å sy sammen på en særegen måte hvor de klarer å holde på lytterens interesse uten å finne opp ktuttet på nytt.

14. Torch - Lust Trigger
Torch leverer metal med pondus og mørke skyer på en måte som må appelere til mange utenfor den snevreste metal kretsen. Her brennmerker de gitarene og lar trommene banke budskapet hardt inn i en sjanger som fortjener mye mer oppmerksomhet enn det har fått hittil. Denne låten er intet unntak, her er det bare å nyte hver sekund.

15. Pekka volt - Antfarm
En grei nok poprock låt, eller psychpop som de selv beskriver musikken sin. Uansett er dette flott framført, men låten blir litt annonym til tross for et oppløftende taktskifte til noe ska aktig. Sjekk heller ut deres album Whipped Cream and Gasoline.

16. Dog & Sky - Helicopter
Disse karene har holdt på noen år og har gitt ut eget album. Her viser de at de er rutinerte og kan sitt håndtverk. En catchy hook i en lavtempo rocka låt som minner både om Peral Jam i lavmælte øyeblikk og muligens en dæsj Madrugada. Uansett en sterk låt som må få folk til å sjekke ut deres tidligere produksjoner.

17. Blood on Wheels - The Reaper
Låten er en selvskreven nachtspiel klassiker med sin rettfram rock i gata til Big Bang og Nullskattesnylterne.

18. Disco Violente - Panic in the Face of the Wounded
Disco Violente leker med rytmer samtidig som de synger om ting man helst vil glemme. Til slutt kommer de ut med en pærle av en låt. Rock må være stilen, resultatet må uansett høres.

19. Manifest - Irreversible
Med to album i sekken og det tredje rett rundt hjørnet tilhører Manifest av de mer etablere og rutinerte bandene på denne samleren. Deres bidrag er hentet fra det kommende albumet deres og viser et band som behersker sin nu-metal på en utmerket måte. Liker man Slipknot vil man elske dette bandet, sleng inn litt Korn og Discharge i dette så er mixen komplett. Dette er et band som fortjener mye mer respekt for sin musikk enn de har fått hittil. Meget sterkt bidrag.

20. Tonë - Two Steps
Lavmælt vakker låt i et poplandskap som kan minne om electronica uten å være det. Dette er en låt som pirrer nysgjerrigheten og får repeat knappen til å aktivere låten på nytt og nytt og....

21. Oskar - Goodbye
Platens siste låt og eneste vise. Vakker sang om kjærlighet (eller mangel på sådan). En rolig melankolsk sak som viser at også innen visesang har TRondheim kvalitet å by på.

Å som bonus, turnelisten til Gode ord dør sist, Soup og St. Helen.
Jan 28 - Arna - Ådnahall
Jan 29 - Trondheim - UT-Awards
Jan 30 - Bjugn - Kulturhuset
Feb 03 - Levanger - Ungdomsklubben
Feb 04 - Namsos - Lagrè
Feb 05 - Brønnøysund - Kred
Feb 06 - Bodø - Sinus
Feb 11 - Røros - Ungdommens Hus
Feb 12 - Rena - Biblioteket Studentpub
Feb 19 - Oslo - Garage (by:Larm)
Feb 20 - Oppdal - George
Feb 24 - Gjøvik - Ungdommens Hus
Feb 25 - Oslo - Gloria Flames
Feb 26 - Bergen - Garage
Feb 27 - Ørsta - Kaihuset
Mar 05 - Trondheim - Isak

Zanstones - Bodø vodoo

Her er nok en bieffekt av NØDUTGANG festivalen 2009. Amerikaneren Zan Hoffmann lot seg tydeligvis innspirere til å lage sin "Bodø video". Årets NØDUTGANG vil forøvrig gå av stabelen i tidsrommet 21. til 24. oktober.

onsdag, januar 27, 2010

VINN EN SPILLEJOBB PÅ BUKTAFESTIVALEN 2010!

Buktafestivalen og GRAMO samarbeider igjen om å gi NORDNORSKE rockeband og soloartister en sjanse til å vinne en spillejobb under Buktafestivalen. To utvalgte rockeband/soloartister vil som en del av samarbeidet bli en del av kveldsprogrammet på Paradisbukta scene under sommerens festival!

GRAMO, musikernes, artistenes og plateselskapenes vederlagsbyrå, ble i 2009 en av Buktafestivalens hovedsamarbeidspartnere. En viktig del av samarbeidet var å bidra til å ivareta og videreutvikle det nordnorske rockmiljøet. I løpet av konkurransen i 2009 mottok vi over 40 innsendte bidrag fra band og artister fra hele landsdelen som ønsket å spille under festivalen. Vinnerbandene var Dull Boy Jack fra Tromsø og The Revolt fra Harstad.

Kriteriene for å delta i konkurransen er at artistene kommer fra eller holder til i Nord-Norge (Nordland, Troms, Finnmark) og må befinne seg innenfor rock eller nært beslektede musikksjangre. Det er ingen begrensninger i forhold til alder eller hvor man befinner seg i artistkarrieren. Vi er ute etter gode rockartister, uavhengig av om de er i startgropa eller om de allerede har flere utgivelser og konserter på samvittigheten.

Vi ønsker å ha nordnorske artister på festivalen, og Paradisbuktascene skal være det beste og viktigste utstillingsvinduet for nordnorsk rockmusikk i Norge!

Buktafestivalen har hvert år hatt mange nordnorske artister på scenen. I 2009 spilte blant annet The Considerate Lovers, Same Lime og Jackie Moonshine under festivalhelga, i tillegg til Dull Boy Jack og Revolt. Nå håper festivalen å finne fram til enda flere lovende artister fra landsdelen.

For å delta i konkurransen må man gjøre følgende:
Send inn CD med musikken dere ønsker å presentere, samt infoskriv til Buktafestivalen, Postboks 327, 9254 Tromsø (merk konvolutten: PARADISBUKTA).

Dette må være oss i hende innen mandag 1.mars.

De to bandene/artistene som blir plukket ut for å spille ved årets Buktafestival, vil få dekket reise, opphold og de tekniske behov de har for å spille ved festivalen.

For mer info om Gramo: www.gramo.no og for mer info om Bukta: www.bukta.no.

Som Musikk fra Norge allerede har meldt er Kråkesølv allerede klare for Bukta i år. Siden da har disse tre blitt klare; Turdus Musicus, Sivert Høyem og John Olav Nilsen og Gjengen.

tirsdag, januar 26, 2010

Fullt program for INFERNO 2010 er nå offentliggjort

Så er årets INFERNO program klart. Det finner du i sin helhet her. Årets festival er den 10ende og feires i tidsrommet 31. mars t.o.m. 3. april i det herrens år 2010.

Musikk fra Norge gleder seg over at Årabrot spiller (og ser man på posten nedenfor mener vi at årets Spellemannspris i metal klassen må gis til dem). De er selvsagt selvskrevne.

Andre man kan glede seg til å høre er bl.a. Ihshan, Madder Mortem og Svarttjern av de som ikke har breaket for alvor....ennå og klassikere som Mayhem og The Kovenant.

Det er svært gledelig å se at ca halvparten av bandene på festivalen er norske. Når de mer ferske av disse får brynt seg opp mot nasjonale og internasjonale stjerner innen sjangeren så får de vite hvor høyt lista ligger innen metal sjangerens mest mørkere utøvere, og dermed få inspirasjon og guts til en dag å være de som er headlinere. Kort sagt liker du metal er INFERNO festivalen en selvfølge, men vær raskt ute for den bruker å være utsolgt i god tid før første soundcheck starter.

mandag, januar 25, 2010

Årets Spellemannspris nominasjoner er klare

Så er det klart for første avdukning foran årets fesjå, nemlig Spellemannsprisen (denne gang for 2009). Så hva har blitt nominert i år? Tja, her er noen som trygt kan vinne uten at Musikk fra Norge skal kritisere juryen;

Barneplate
Trond Brænne for albumet Bamsen Er Borte

Blues
Reidar Larsen for albumet Kom Inn Te Oss

Country
Jonas Fjeld & Chatham County Line for albumet Brother Of Song

Danseorkester
Vagabond for albumet Vagabond

Elektronika
Röyksopp for albumet Junior

Folkemusik/gammeldans
Daniel Sandén-Warg/Sigurd Brokke for albumet Rammeslag 2

Hip-hop
Tommy Tee for albumet Studio Time

Jazz
Solveig Slettahjell for albumet Tarpan Seasons

Klassisk musikk
Oslo Philharmonic Orchestra/Jansons for albumet Gustav Mahler Symf. 7 (Live)

Kvinnelig artist
Hanne Hukkelberg for albumet Blood From A Stone

Mannlig artist
Sivert Høyem for albumet Moon Landing

Metal
Årabrot for albumet Brother Seed

Popgruppe
Kråkesølv for albumet Trådnøsting

Populærkomponist
Röyksopp for albumet Junior

Rock
Motorpsycho for albumet Child of the Future

Samtidskomponist
Lasse Thoresen for albumet To The Brother Peoples (Bergen Philharmonic Orchestra)

Samtidsmusikk
Håkon Austbø for albumet Norwegian Imperatives (Valen/Egge/Wallin)

Tekstforfatter
Sverre Knudsen for albumet La Det Brenne

Viser
Helene Bøksle for albumet Morild

Åpen klasse
When for albumet Homage Series Vol. 1: Sun Ra

Årets nykommer
Kråkesølv for albumet Trådnøsting

Hvis noen tolker dette som om dette er Musikk fra Norges favoritter så har de så absolutt rett til å tro det. Lørdag 6. mars kommer juryens dom til offentligheten.

For full liste over nominasjoner gå hit.

fredag, januar 22, 2010

Ronny Pøbel med den vanskelige tredje plata

25.januar slipper Ronny Pøbel sitt 3.album på like mange år. Skiva hadde opprinnelig fått navnet "Tror Jeg Må Le", men det hele endte opp med at skiva har fått tittelen "Rolig, Rolig". 22.januar blir det releaseparty på Gamla i Oslo, med seg som oppvarming kommer ingen ringere enn The Åsmunds.

Deretter gjør Ronny Pøbel disse konsertene utover våren (flere vil forhåpentligvis komme til etterhvert)
4.februar 10 - Hulen, Bergen. Sammen med Di Kjipe og Beinkjør
5.februar 10 - Tapperiet, Stord.
6.februar 10 - Tribute, Sandnes
12.februar 10 - Soundgarden, Elverum
13.februar 10 - Kolben, Kolbotn. Ingen aldersgrense, alkoholfri
20.februar 10 - Jam pub og sportsbar, Gjøvik
6.mars 10 - Sort & Blå, Porsgrunn
26.mars 10 - Lillescena på Hydranten, Hamar
8.mai 10 - Untouchables, Jevnaker
9.juli 10 - Lamo Punkfestival, Lakselvbukt

How Is Annie release festival

How is Annie Records gjentar suksessen fra i fjor og byr igjen på en helaften vi sent vil glemmeParkteatret Scene i morgen lørdag 23. januar. Youth Pictures of Florence Henderson spiller konsert og slipper sin nye plate. Captain Credible fremfører sin hjemmestrikk- ede, heseblesende Atari-elektronika og forhåndsselger sin nye EP, som egentlig ikke kommer før i mars og The Little Hands of Asphalt presenterer nytt låtmateriale. How is Annie-yndlingene Beneva vs. Clark Nova er herlig oversett her hjemme, men bejublet nedover på kontinentet. De ga nettopp (2. november i fjor) ut sitt andre album med nydelig intrikat organisk elektronika, så dette blir jo faktisk nok en releasekonsert!

Sirens and Us med releaseparty!!

Albumet "The Trap" med Sirens and Us slippes mandag 25. januar, men det må feires og hva er vel bedre enn å gjøre det noen dager i forveien?! Så tenkt, så gjort. Parkteatret Scene er stedet og det skjer i kveld 22. januar.

Sirens and us er et av de bandene som tør plassere musikken sin i sjangeren prog rock, men det er der de så uforskammet hører til. Med hele musikkhistorien som minne og hele sjangerhorisonten som lekeplass, serverer Sirens and us rock av det ærlige og tidløse slaget. Musikken har dype røtter i gammel progressiv rock (King Crimson, Van der Graaf Generator, Yes, Genesis, Procol Harum), avant garde og mimimalistisk samtidsmusikk (Phillip Glass, Terry Riley), men møter en mer tilgjengelig sjanger i den alternative rocken (Radiohead, dEUS, Sonic Youth). Sammensatte harmonier og atonalitet vever seg inn i popmelodier med tyngde og substans. Dette er en av grunnene til at bandet allerede før sin debut har vekket interesse hos mange etablerte musikere og musikkelskere.

"Se opp for Sirens and Us. Det er et nytt band som er helt åndssvakt bra. Beste jeg har sett og en fantastisk plate som kommer en eller annen gang." (Bare Egil i intervju med BergensAvisa)

tirsdag, januar 19, 2010

Shining slipper Blackjazz i morgen på Blå

Shining slipper sitt nye album Blackjazz på Blå i Oslo i morgen 20. januar. Med det biter de seg selv i halen i og med at de debuterte på plate på Blås eget selskap i 2001. De biter nå hardere enn noensinne i fra seg med et album som Jørgen Munkeby, sjefen sjøl, beskriver slik; "komposisjon- ene er mer kompakte, arrangement- ene hardere og stemningen mer desperat, ærlig, aggresiv og enkelt og greit voldelig".

The New York Times omtalte en av fjorårets konserter som et studium i koordinert nakkesleng - ikke på en 80/90-talls heavy metal måte - men mer som en ektefølt whiplash påført under et ganske så kraftig og ublitt møte med et svært og jævlig motorisert kjøretøy. Øyeblikkelig etter at Shining hadde vært på Molde Jazzfestival og fremført Armageddon Concerto, bestillingsverket de gjorde sammen med Enslaved, stakk de i studio. Der ble miksen gjort av Sean Beavan (Marilyn Mansion, Slayer mm) og senere mastret av Tom Baker (David Lynch mm). Med andre ord ligger alt til rette for en helaften du sent vil glemme.

mandag, januar 18, 2010

Linn Halvorsrød med lydkunstutstilling

Sist fredag åpnet Linn Halvorsrød en lydkunstutstilling med lydopptak fra Amazonas i Trøndelag senter for samtidskunst sin The Black Cube. Utstillingen kan oppleves ut måneden (altså t.o.m. 31.01.10). I følge pressemeldingen er "Sun Road Track Zero 1,2,3,4ever Et verk der forbindelsen mellom kunstnerens musikalske erfaringsbakgrunn og visuell estetikk spiller en sentral rolle. Dette arbeidet kan sees på som Halvorsrøds hovedarbeide de siste 2 årene. Det består av 20 lyder som blir spilt av på hver sin diskmann som igjen er koblet til hver sin høyttaler. Lydene er til enhver tid favoritter fra kunstnerens arkiv av feltopptak hun har samlet de siste 10 årene. Høyttalerne er alt fra gitarforsterker, hyperdirektive, monitor og datahøyttalere. Lydene går i loop og på grunn av at lydene har forskjellig lengde og forskjellig lengde på stillheten imellom hver gjentakelse skapes en komposisjon i evig forandring. Selve rommet utgjør en viktig del av verket, og kunstneren bruker tident i oppriggingsperioden på å skape en harmonisk og dynamisk komposisjon i forhold til rommet arbeidet skal vises i. Verket har har tidligere blitt vist i forskjellige versjoner ved Galleri 21:24, UKS og på Atelier Nord i Oslo, ved Museet for samtidskunst i Roskilde, Danmark, men det er altså en helt ny versjon som nå møter publikum i The Black Cube. Kunstneren er spesielt betatt av ideen om en endeløs komposisjon, som også tittelen antyder – uten slutt. Det endeløse arkivets iboende motsetninger – kontrolltap og dekomposisjon."

Her er en video fra en tidligere versjon av samme utstilling i Roskilde i fjor.

Rød Stær - Tilbake til Varmland

Dato: 20. januar 2010
Tid: 19:00 - 23:00
Sted: Galleri 0047
Pris: Gratis
Gate: Schweigaardsgt 34 d (inngang fra Platous gate)
By: Oslo, Norway
Hva: Videovisninger, opplesning og konsert. Kvadrupel release av og med Rød Stær.

* Flamme Forlag gir ut boksingelen Tilbake til Varmland, som foruten en fem spors cd består av fyldige liner notes og sangtekster.
* Roggbif Records gir ut cd-en Tilbake til Varmland med en ekstra versjon av låta «Tuareg», remikset The Electrified Horses. I tillegg medfølger en 24-siders booklet med fotografier fra Varmland.
* Sonmoi Records – en nystiftet Oslo-label dedikert til «eksperimentell /noise/ whatthefuck musikk» – gir ut en splitt-12” med Hostile Vehicle og den nevnte Rød Stær-remiksen av The Electrified Horses.
* Som en co-produksjon mellom Rød Stær og Flamme Forlag slippes også videoarbeidene «Mausoleum», «Tuareg», «Klappesang» og «Midtsommer».

...

I valget mellom kampen og flukten
velger vi flukten
I valget mellom det som er og det som ikke er
velger vi det som ikke er
I valget mellom det som har vært og det som skal komme
velger vi det som skal komme
I valget mellom voksenlivet og barndommen
velger vi barndommen
I valget mellom virkeligheten og fiksjonen
velger vi fiksjonen
I valget mellom fisk og fugl
velger vi fugl
I valget mellom ild og vann
velger vi vann
I valget mellom mange land
velger vi Varmland
Og du er hjertelig velkommen

...

søndag, januar 17, 2010

Nytt i løpet av morgendagen og resten av våren

Motorpsycho holder trykket oppe og leverer sin tredje fullengder på kort tid på Rune Grammofon. Heavy Metal Fruit høster allered flust med gode kritikker og det loves deres beste album på mange år. Vinylutgaven er trippel og inneholder 5 sider med musikk og 1 side med gravering!! Som vanlig er det selvsagt best med vinylutgaven, som i motsettning til CD utgaven, kommer i et begrenset opplag.

Fysisk Format slipper intet mindre enn fire debutalbum på tre måneder i tiden som kommer:
22.02.2010 Kollwitz - Like Iron I Rust (CD/Digital)
23.03.2010 Okkultokrati - No Light For Mass (CD/LP/Digital)
12.04.2010 Blood Command - Ghostclocks (CD/Digital)
19.04.2010 Nils Bech - TBA (CD/Digital)
Hvis man går inn på selskapets www så kan man høre smakebiter fra alle disse albumene allerede, og i mai blir det nytt Haust album Powers of Horror! (03.05.2010)

For nye ting på blogg fronten vil vi herved slå et slag for Narvik bloggen That`s Punk. Til stadighet nye album og låter og slikt, der faktisk ikke alt er spesielt pønk relatert (til tross for navnet på bloggen).

Backstreet Girls kommer med live-dvd i løpet av februar. DVDen ble spilt inn under bandets jubileumskonsert i april i 2009 på Rockefeller, og inneholder gode gamle klassikere, samt nye låter fra deres seneste album "Just When You Thougt Things Could'nt Get Any Worse... Here's The Backstreet Girls", gitt ut ti fjor. DVDen har fått den klingende tittelen "Let The Boogie Do The Talking!" og gis ut på Voices of Wonder. En smakebit i hva som er i vente, finner man på her.

Ellers kan man minne om disse;
25-jan Terje Isungset - Winter songs
08-feb Håvard Lund - My sister said Turn Left
15-feb Terje Rypdal - Waves
15-feb Kjetil Bjørnstad - Water stories
22-feb Bare Egil - I fyr og flamme
01-mar Christian Eggen/Rob Waring - John Cage in Norway
15-mar Kråkesølv - Trådnøsting (som LP)

Svindel records setter sammen ny samleplate (dobbel cd) med 60 skandinaviske band, minst like mange låter. Arbeidstittel; Gateråkk vol 1

Og denne er allerede utgitt og burde vært omtalt tidligere, men bedre sent enn aldri;
"Barrikaden-The First 10 years" er en samle LP fra nettopp Barrikaden i Oslo der svenske band utgjør den ene siden og norske band som 2:20, Bøyen Beng og Hevn m.fl. utgjør den andre siden. De som har hørt albumet melder at lyden er skitten og fin og den musikalske standarden skyhøy. Et must for Blitzere, deres fans og andre som liker pønk/HC.

torsdag, januar 14, 2010

Nekropolis med nytt album

80-talls fenomenet Nekropolis er tilbake litt over 25 år etter debutalbumet. Det nye albumet er inspilt over flere økter i Hellas i løpet av 2009 og som sist er det ex Lumbago gitarist Thanasis Zlatanos og Ym:stammen leder Trygve Mathiesen som utgjør kjærnen i bandet. Det nye albumet skal komme tidlig i februar og har fått tittelen "The New Europeans" (Likvidér/Lollipop Rec). I løpet av vinter/vår 2010 er det også ventet at debutalbumet vil bli gjennutgitt på CD med 14 bonuslåter på Hommage Records. Mer om Nekropolis finner du her.

De kjipe med LP og by:Larm spilling

De kjipe er ett pønkeband fra Bergen som nå i disse dager skal gi ut sitt debutalbum. I den forbindelse søker de nå etter labler/folk som vil være med på å gi ut albumet. Høres dette interessant ut så ta kontakt med labelen her eller ta kontakt igjennom MySpacen til Lukket Avdeling. LPen vil bli trykket opp i 500 eksemplarer for øvrig.

Bandet har holdt på i over to år og har rukket å gi ut en 7” på Lukket avdeling/TIH Records og deltakelse på flere samleplater. I tillegg har de gjennomført tre turneer i Norge i tillegg til en rekke konserter i Bergensområdet. Nå står de også på listen over artister som skal opptre på årets by:Larm både 18 og 20 februar i Oslo by. Før det spiller de i lag med Ronny Pøbel og BeinkjørHulen i Bergen den 4. februar.

onsdag, januar 13, 2010

Cardium – Ten Black Butterflies (Cardium) CD anmeldelse

I november i fjor kom Cardium med sitt ”Ten Black Butterflies” album. Musikalsk svinger det fra Nick Cave inspirerte låter fra ”Murder Ballads” tiden til noe som Backstreet Girls kunne ha gjort. Spriket er stort, men en rød tråd er der i det hele. Alle låtene er litt over på den dystre siden, ikke depressive sånn direkte, men helt klart ikke av den lystige sorten.

Cardium er en duo fra Møre og Romsdal som har holdt på siden 2008. På dette albumet høres det ut som de har vært igjennom mer enn en stilart, og muligens er på leting ennå. Det gjør at albumet får en litt sånn samle album følelse over seg. Det blir litt for hardt her eller litt for mykt der til å interessere de fleste lyttere. Like fullt har de noe for seg. Bare de får konsentrert seg og temmet aggresjonen og slipper den ut stykkevis og kontrollert som på den mørke blues inspirerte låten ”The Gangsters Song”. Også ”Ye Olde Mustang” som er en drivende rootsrock låt viser vei i et landskap som Madrugada og Tom Waits fansen kan like, og som så absolutt trenger flere utøvere.

Andre låter blir litt malplasserte og kunne nok ha fungert enten som single eller som en del av andre album. Men totalt sett er dette et gledelig bekjentskap som nok har sine største musikalske øyeblikk et stykke inn i framtiden, imens er det alltids noen låter som pirrer nysgjerrigheten på dette albumet.

Team Joddskis alter ego svinger vinylen på Blå

RaggabalderBlå. Tre ord som vekker mange gode minner, som blir realisert på fredag 15. jan. Etter at Raggabalder vant Osloprisen for beste klubb for sine legendariske kvelder på Living Room flytta de til Blå uten at partyfaktoren falt av den grunn. Dettte blir første gang Raggabalder entrer BLÅ i 2010. Siden Jan Steigen og Joddski hadde klubb på Blå sist har de rukket å turnere hele Norge, fra Vadsø til Arendal, samt spilt flere ganger i Sverige, Danmark, Nederland, Tyskland, Polen og Tsjekkia, samt sluppet 4 mixtapes. Disse kan du laste ned på www.raggabalder.com, som også er Norges eneste oppadgående reggaeblogg. Dessuten er det enten gravøl for Team Joddski eller et av de andre korene på Det Store Korslaget.

ALL EARS 2010

I morgen 14. januar starter årets første vakre eventyr med at All Ears improviserer inn det nye året. Den etterhvert tradisjonsrike festivalen kan skilte med noe av det ypperste av improvisasjons musikere verden har å tilby, dette inkluderer også norske navn som Kristin Andersen (mest kjent fra SPUNK), Frode Gjerstad (Circulasione Totale Orchestra og fikk Buddy prisen i 2008), Stian Westerhus (PUMA mm) og Dag Magnus Narvesen (Submarine Issues, tUrBinKnaRk mm). I det hele tatt vet man hva man får når man møter opp på en All Ears festival, det man ikke forventet. La ditt legeme bli overrasket med å steppe innom festivalen for improvisasjonsmusikk.

tirsdag, januar 12, 2010

E-man (Hommage Records) LP anmeldelse

Først som sist så er E-man Geir Jenssen sitt solo prosjekt i tiden før Bel Canto ble til, og enda lengre før han ble soloartisten Biosphere. Her finner man synthlinjer man hørte igjen senere i redefinert innpakning, men med like stort raffinement som i denne første utgaven. Nå er riktignok dette noe helt annet enn Bel Canto men man fornemmer hva som er i emming, samtidig som E-man har kvaliteter som er unike for dette soloprosjektet.

E-man sitt album kom først ut som en C-46 (dvs en 46 minutters kassett) på undergrunnselskapet Likvider i oktober 1984. Kort tid etterpå blir den trukket tilbake og redigert ned til en C-30 og dermed med fire låter færre enn førsteutgaven. Nå er C-46 utgaven + en låt til som hittil ikke har vært utgitt, blitt til LPen som kom ut rett oppi julestria i fjor, og som selger såpass bra at hvis du vil ha ett av de 500 eksemplarene som er presset opp bør du få fingeren ut snarest. Raskeste vei er å kjøpe den her.

En låt som ”De Du Da Da Di” sto på repertoaret på de første Bel Canto øvingene og ”The Upland” viser vei til hva Jenssen skulle gjøre senere som Biosphere. Her finner man klare preferanser til Jenssens inspirasjonskilder i den Krim. U. aktige låten ”Visjoner” og synthlinjer som Vince Clarke kunne ha komponert på ”Jeg er moderne”.

Så hvordan låter dette i dag, sånn ca ett kvart århundre etter at dette kom på kassett? Overraskende bra, selv om noe er litt vel 80-tall, så er det tidvis svært så slitasjesterke låter som har tålt tidens tann på en bemerkelsesverdig måte. Man undres kanskje mest av alt hvorfor dette ikke har vært utgitt før? For dette er innimellom synthpop på sitt aller beste, og et pliktkjøp for alle Bel Canto/Biosphere fans. Er du nysgjerrig på 80-talls synthpop album fra Norge så er dette så absolutt stedet å starte.

mandag, januar 11, 2010

The Temptation Tapes (Hommage Records) LP anmeldelse

Maskindansen forsetter med Hommage Records trippelslipp tett opp i jula i fjor. De to andre utgivelsene er behørig omtalt på disse sidene, men nå noe som kanskje kunne vært Maskindans vol. 2, bare det at denne samlingen kun inneholder forbigåtte skatter fra prosjekter og band som Temptation Records sjef Tor Dybdahl hadde på 1980-tallet.

Noen vil avfeie dette med at dette er svært datert postpnk synth som aldri hadde eksistert uten new romantics bølgen, men der tar de feil. Dette kan nok høres datert ut, men med noen gjennomspillinger dukker sterkere og dypere røtter fram i lydlandskapet. Greit nok at både Visage, Joy Division/New Order og Human League kan etterspores, men her er også røtter til Bowies melodier, og til synth ekspedisjoner på 1970-tallet fra Walter Carlos til Gershon Kingsley. Denne ballasten redder materialet fra døgnfluens nådeløse skjebne til å bli noe man kan lytte på nok en gang, med glede og fornyet interesse.

Alle innspillingene er demoinn- spillinger så her får man en litt mer rå (hvis et slikt ord kan brukes) versjon av Clockwork Orange sin klassiker ”Sensation Boys”. Den låten er, for de som ikke allerede vet det, den mest fengende synthpop låten som noensinne er laget i Norge. En forbrytelse at den ikke blir spilt på radio hver eneste dag. Således blir det litt nedtur med resten av platen, men ikke større enn at man har stor glede av å leve seg tilbake til de tider da man laget synthpop med æresfølelse.

Alt i alt er dette en selvsikker investering for alle som er levende opptatt av synthmusikk og for den saks skyld pop musikk. Nok en gang honnør til Øystein Moe og hans Hommage Records for teft og vilje til å frembringe ukjente skatter fra de dager da kassetter var noe mer enn Sputnik på Esso.

Navigators til Parkenfestivalen 2010

Navigators fra Halden, med den tidligere Richochet vokalisten Trond Andreassen i spissen skal spille på scene 2 på årets Parkenfestival. Bandet er aktuell med ”Wall Of Stone” som har vært A-listet på NRK P3 en stund nå mens det kommende albumet gis ut av Sony 22. februar. Bandet er også klare for Øyafestivalen, en større Norgesturne og en haug med festivaler i inn og utland. Det er meget mulig at 2010 blir Navigators store år.

Masselys – Freak in the Mirror (Future Hommage Records) 12” anmeldelse

Det kommer ikke mange 12” singler/EPer lengre. Et fenomen som var stort på 1980-tallet og litt utpå 90-tallet også. Nå kommer Masselys med en som de har kalt ”freak in the Mirror”. Det vi får servert er en småfunky sak i grenselandet mellom Pigbag og Talking Heads rundt ”Remain in Light” albumet uten å klare helt å nå opp til de to. Låten (i begge versjonene) er mer dansevennlig enn lyttervenlig, men det er kanskje meningen?

B-sidens ”Better & Better” er mer eksperimentell i formen, men like fullt dansevennlig. Nå er denne mer lyttervennlig ala tidlig Mark Stewart & The Mafia og tidvis Prodigy. Spesielt del 2 av låten er verdt pengene for platen alene. Dette burde så absolutt vært A-siden. Her leker bandet seg inn lytterens bevissthet på en kompromissløs måte, som etterlater låten som en killer låt. Til sist på side B kommer den litt unødvendige ”Mesak in the mirror” som bekrefter hva man kan gjøre i studio med for mye tid og for få ideer. Hvis ”Better & Better” hadde vært utgitt som en 7” singel hadde dette vært full pott, men nå blir utgivelsen dratt litt ned av en grei nok A side. Uansett så er B siden så sterk at en anbefaling er på sin plass. Denne bør du ha.

RIP Trond Bruun 1976-2010

Tirsdag 5. januar 2010 døde bloggeren, tattoovøren og musikkelskeren Trond Bruun. Det ufattelige har skjedd.

mandag, januar 04, 2010

Kobi releaseparty 5. januar

I morgen tirsdag 5. januar i det herrens år 2010, skal Kobi gi ut to nye utgivelser på sitt eget selskap End of huM. Så hva kommer nå? Jo først og fremst ett nytt studio album fra Kai Mikalsen (aka Kobi) som heter "Earplugged". Så kommer "Live In Japan" CD som er Kobi utvidet med Petter Flaten Eilertsen og Kelly Churko og inneholder opptak fra Tokyo og Kitakyushu i 2007. Tidligere vært tilgjengelig i "LiveBox" som var limitert til 22 eksemplarer og forlengst utsolgt. Alt feires som seg hør og bør med et releaseparty i morgen på Sound of Mu hvor Kobi vil være; Kai Mikalsen, Petter Flaten Eilertsen og Mats Monstad. Konsertstart 21:00.